miercuri, 22 februarie 2017

EXPERIENȚA CUPLURILOR INFERTILE - ADOPTIE SAU MATERNITATE SUROGAT

Există două modalităţi de rezolvare a problemei infertilităţii - maternitatea surogat sau adopţia, însă majoritatea cuplurilor apelează la mame purtătoare, chiar dacă societatea rămâne a fi în continuare reticentă faţă de această procedură medicală. Majoritatea dintre femeile care nu pot rămâne însărcinate, sau nu sunt apte de a purta o sarcină, aleg programul de surogat în defavoarea adoptării unui copil. Oare de ce?     “Ne-am căsătorit acum 9 ani, dar îmi cunosc soţul de mai bine de 20 de ani. Avem o familie minunată, facem totul împreună şi suntem uniţi. Acum 8 ani am luat decizia de a rămâne însărcinată şi am efectuat împreună cu soţul toate investigaţiile necesare. Când am rămas însărcinată pentru prima dată, fericirea noastră nu avea margini. Îmi amintesc că soţul meu a fost atunci atât de entuziasmat la auzul acestei noutăţi, încât mi-a organizat o călătorie de vis prin Europa. Acea perioadă a fost, probabil, cea mai “însorită” din viaţa noastră. Din păcate, fericirea nu a durat mult… Am avut o sângerare vaginală, am fost internată pe urgenţă, dar embrionul nu a putut fi salvat.            Medicii au constatat că avusesem o sarcină extrauterină, mi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală şi mi-a fost înlăturată o trompă. Ulterior, am urmat un tratament foarte serios, iar doctorii mă asigurau că sarcina poate să survină, chiar dacă probabilitatea de a rămâne însărcinată având o singură trompă are un randament mult mai scăzut. Ne-am adunat toată voinţa, ne-am orientat spre reuşită şi am început “să lucrăm” asupra proiectului “a doua sarcină”. Peste doi ani testul a ieşit din nou pozitiv. Desigur că ne-am bucurat, dar deja eram mai reticenţi în a ne exprima sentimentul de euforie. Pe tot parcursul acelei perioade mă aflam la evidenţa unui medic foarte bun şi efectuam toate analizele şi toate controalele medicale indicate. Toţi am sperat atunci că acea sarcină se va încheia cu o naştere reuşită. Dar toate se întâmplă după voia Domnului, nu după voia omului. A doua sarcină s-a soldat cu un final la fel de tragic ca şi prima – pierderea embrionului şi salpingectomia celei de-a doua trompe. Astfel am devenit infertilă, medicii m-au anunţat că în lipsa trompelor nu voi mai putea rămâne însărcinată de sine stătător. 

După ce ne-am revenit după această lovitură psihologică şi am acceptat acest adevăr dureros, dorinţa de a fi părinţi a devenit şi mai mare şi am început să căutăm posibilităţi de a ne vedea visul împlinit. Prima idee a fost să adoptăm un copil. Însă după ce am aflat cât timp, nervi şi puteri urmează să investim în procedura de adopţie, prin câte obstacole birocratice urmează să trecem…am renunţat. Întâmplător, soţul a găsit pe inet un text publicitar în care se vorbea despre o clinică de reproducere umană asistată ce oferă un program de maternitate surogat. Am analizat foarte bine totul, precum şi situaţia în care ne aflam, ne-am documentat foarte bine asupra acestei proceduri şi ne-am hotărât să încercăm, odată ce era unica noastră şansă de a avea un copil, de a ne linişti şi de a uita de toate ororile prin care ne-a fost dat să trecem. O mamă surogat, o femeie extraordinară, ne-a născut copilaşul dorit. Avem o fetiţă sănătoasă, frumuşică şi care seamănă foarte mult cu tati! De aspectul procesual-juridic al acestei proceduri s-au ocupat juriştii clinicii. Este o procedură legală, programul a decurs fără probleme şi fără fixarea taxelor suplimentare.”

     În favoarea adopţiei se decid mai puţine cupluri, mulţi copii de diferite vârste fiind înfiaţi peste hotare şi foarte mulţi străini adoptă copii cu probleme de sănătate destul de serioase: “Noi am cunoscut deja bucuria de a fi părinţi. Am crescut un băiat şi suntem fericiţi că a devenit un om cumsecade. În momentul în care soţul mi-a sugerat că şi-ar dori al doilea copil, eu nu puteam deja să mai port o sarcină, iar să apelăm la metodele contemporane pe care le oferă medicina reproductivă ne-a fost frică. Poate suntem noi mai conservatori, poate ne-a influenţat şi atitudinea societăţii faţă de maternitatea surogat şi in vitro, dar am refuzat să efectuăm asemenea proceduri.

Ne-am hotărât să adoptăm un copil. De câteva ori am vizitat o casă de copii, comunicam cu copilaşii de acolo, îi urmăream cum se joacă, ce fac şi în paralel ne ocupam de aspectul juridic al procedurii de adopţie. Calea pe care am ales-o s-a dovedit a fi una lungă, complicată şi istovitoare, cu multă birocraţie absurdă şi în detrimentul copilului. Abia după doi ani am văzut reuşita acestui demers.
Această procedură ne-a epuizat emoţional, fizic şi financiar. Dar eram fericiţi, căci în familia noastră a apărut o fetiţă care a acaparat atenţia tuturor membrilor familiei. I-am oferit tot ce este mai bun, am educat-o cu multă dragoste, la fel ca şi pe copilul nostru natural. Dar fondul genetic al copilului ne-a jucat festa.
     De cele mai multe ori, orfelinatele propun spre adopţie copii născuţi din mame dependente de alcool sau droguri şi chiar prostituate, iar copilaşii, după cum se ştie, moştenesc genele părinţilor. Fireşte, atunci când sunt mici toţi copiii sunt dragălaşi, gingaşi şi buni, încât îţi doreşti să-i înfiezi pe toţi. Dar după ce cresc mari, devin copia identică a părinţilor care i-au părăsit. Majoritatea copiilor orfani sunt copii cu dizabilităţi sau care au alte probleme de sănătate. Nu puteţi şti ce fond genetic are copilul pe care doriţi să-l adoptaţi. În cazul nostru s-a întâmplat la fel. Peste o anumită perioadă de timp fetiţa a început să se îmbolnăvească des. Copilul a fost consultat de către un pediatru, care a şi stabilit următoarea diagnoză: sindrom alcoolic fetal. Ni s-a explicat că această boală se caracterizează prin dereglări în dezvoltarea psihomotorie a copilului, prin tulburări cognitive şi comportamentale, cauza fiind întrebuinţarea de către mamă a alcoolului în timpul sarcinii. 

Bineînţeles că nu am renunţat la acest copil, îi acordăm toată atenţia noastră, îi dăruim dragoste şi grijă şi căutăm posibilităţi şi metode de a-i îmbunătăţi calitatea vieţii. Mi-aş dori ca experienţa noastră să ofere un plus de încurajare acelor cupluri infertile care nu se pot decide prin ce modalitate să devină părinţi şi să-i ajute să se determine mai uşor.” De asemenea, e necesar de a lua în considerare şi o mulţime de alţi factori ce decurg din procedura de adopţie.

Programul de maternitate surogat nu decurge nici el întotdeauna fără probleme. Cu toate acestea, prin comparaţie cu fenomenul adopţiei, programele de reproducere umană asistată şi genetică medicală se bucură de o mai mare încredere din partea cuplurilor infertile din ţările europene. Acesta este un fapt incontestabil, certificat şi de indicatorii statistici în domeniu

56 de comentarii:

Anonim spunea...

Noi dupa multe încercari de fertilizare in vitro în București, dupa multe încercari de fertilizare in vitro cu ovule donate în Cehia vrem să mergem la Ucraina, la clinica care oferă programe de mama surogat. Familia noastră sa împartit în două tabere DA și NU(
Unii zic sa ne folosim de ocazie altii mai bine sa adoptam. Noi cu soțul ne gândim numai la ceea că dorim copilul nostru și de mic să-l creștem, vreau sa fie copia soțului, să vedem primii pași, să auzim primele cuvinte. Avem nevoie de un imbold ca sa zicem DA la 100%. Să nu avem îndoieli

Ruxandra Petrescu spunea...

Eu sunt de parere ca e mai bine sa infiezi un copil. Cu toate ca procedura adoptiei este una lunga si anevoioasa. Tre’ sa treci prin multe instante, sa dovedesti, sa dovedesti si inca o data sa dovedesti ca tu poti intretne copilul, ai conditii necesare, sunteti o familie ok etc...
Ii imbratisez imaginar pe toti cei care au infiat un copil su care doresc sa faca acest pas. E greu dar merita. Daca doriti cu tot sufletul un copil, v-ati gandit la adoptie dar nu sunteti sigur va spun cu toata onoarea mea, ADOPTATI UN COPILAS, nu amanati din zi in zi si nu lasati asta pentru vremeuri mai bune. Va costa timp si poate bani (mici cheltuieli), dar merita. Eu sunt una dintre acele persoane care a infiat si va spun cu toata certitudinea, nici o secunda nu am regretat ca am facut asta, am o minune de copil si sunt extrem de fericita.

Suzana spunea...

Eu una sunt de parere ca nasterea prin mama surogat e ceva absurd, imoral chiar. E practic acelasi trafic de fiinte, un proces in care se vand si se cumpara copiii, doar ca aici participa parintii biologici care cumpara viata si respectiv mama surogat care isi vinde uterul. E bine atunci cand acest copil este asteptat si dorit de parinti dar ce facem in cazurile in care parintii „angajeaza” o mama surogat, ii fac fiv etc, si la un moment dat se dezic si de copil si de mama. Se ddezic atat de repede ce ei fara a-i vedea cel putin. Îi lasa de parca ar fi niste jucarii de care s-au uzate saturat deja… Si cate cazuri de acest fel se intampla pe zi in lume, dar in an... iar in timpul acesta copii de la orfelinat stau pe la ferestre cu ochii spre drum si cu mucii la nas in asteptarea „mamei” sau a „tatalui” care tot uita sa vina sa-l ia. De ce trebuie sa ne plangem de mila si sa ne vaicaram ca in Romania mama surogat nu e in lege sau e pra costisitor sa „angajezi una”. Ati auzit, cred, de India unde acest business e pus bine pe picioare iar femeile sunt furate si impuse sa poarte copii pentru cei cu buzunarul mare din Europa. De ce nu am face un bine, de ce nu am infia un copilas din orfelinat... Nu vreau sa spun cuvinte mari dar cu fiecare copil adoptat din orfelinat cu atat mai buna o sa fie viata noastra, fiindca ei o sa descopere alta realitate, alta viata, obiceiuri bune si educatie calitatva. Ce educatie pot avea intr-un orfelinat... acolo sunt lasati in voie fara ca sa mai aiba cineva grija de ei, da, pardon, mancare de 3 ori pe zi si atat. Imaginati-va o Romanie fara copii abandonati, fara orfelinate... nu v-ar placea sa traiti in asa tara?

Miruna spunea...

Ai dreptate draga Suzana, articolul e minunat, insa la capitolul adoptiei risc sa te contrazic. De ce eu, femeie la locul meu, cu ovocite bune ar trebui sa infiez un copil, ok, infiez atunci cad nu am alta solutie sau se intampla ceva extraordinar in viata mea si ma decid la asta, dar de ce ar trebui sa o fac atunci cand pot sa am propriul copil fie chiar prin mama surogat. In al doilea rand, de ce considerati dvs ca daca vor infia toti cate un copil vom trai mai bine... credeti ca nu se vor gasi d-astia care-si abandoneaza copiii... prostii au fost si vor fi! Nu schimbam noi cu adoptiile situatia in tara, si... de unde atata altruism? In plus la internat ajunge tot „gunoiul” de pe strazi, hoti, alcoolici etc. Dumnevoastra sa fiti intr-o asemenea situatie ca nu ve-ti putea avea copii chiar ati infia unul sau a-ti proceda ca „ceilalti”, „traficantii” ati incalca si dvs legea sa luati o mama surogat ca sa va poarte copilul?

Suzana spunea...

Miruna draga, dumneata ai fost vreo data in internatele de copii, ai vazut ce se face acolo, de ce vorbesti in nestiinta de cauza. Sunt copii foarte buni, simpatici si la chip si la suflet insa nu au ingrijirea respectiva in internat pentru ca nimeni nu are grija de ei, sau nu primesc ingrijirea respectiva. Eu am infiat deja un copil si vreau sa mai infiez unul, nu am regretat nici un minut ca am infiat un copil, il iubesc ca pe propriul fiu si nu fac diferanta intre ei. Ma intrebati daca as fi infertila cum as proceda...? Raspund: exact asa cum am zis si in comentariul de mai sus, as infia un copil, pentru ca asa e crestineste si pentru ca astfel facem viata mai buna nu numai copilului ci si noua. Nu v-ati gandit niciodata de ce biserica nu aproba mama surogat...? va spun eu, pentru ca nimeni nu poate sa dea viata si sa o ia, asta o poate face numai bunul Dumnezeu.

Miruna spunea...

Am fost draga, de aia si spun, pentru ca stiu ce se face acolo, am trecut pe acolo nu numai odata, stiu despre ce vorbesc, nu sunt vorbe goale. Eu, cu parere de bine sunt fertila si am deja copii facuti pe cale naturala, dar in cazul in care nu as putea sa-i am cu siguranta ca as apela la mama surogat si nu de aici din Romania, sigur, aici e interzisa da oricum o poti gasi, dar eu as merge intr-o tara unde mama surogat e legalizata, spre exemplu Ucraina, acolo fara efort si cheltuieli suplimentare poti gasi o mama surogat si peste noua luni te intorci cu copilul acasa.

Agapia spunea...

Sunt buni si medicii dar credința și rugăciunile mai mult ajută în așa necaz. Sfântul Cuvios Ioanichie, este considerat un sfânt ocrotitor al familiilor și un mijlocitor al acelora ce nu pot avea copii. Din multele minuni săvârșite de Sfântul Cuviosul Ioanichie amintim de tămăduirea minunată a unui copil bolnav de leucemie, a unor suferinzi de cancer, deschiderea graiului unor copii, redarea liniștii și alungarea vrajbei din casele acelora ce ajunseseră la divorț, precum și mijlocirea în rugăciune a celor ce mult și-au dorit a avea prunci însă chiar medicii au fost neputincioși la cererea lor. Sfântul Cuvios Ioanichie este considerat un sfânt ocrotitor al familiilor și un mijlocitor al acelora ce nu pot avea copii.

Vanesa spunea...

Salutare la toti! Fenomenul „mamele purtatoare” ia o amploare din ce in mai mare dar eu nu sunt de acord cu aceasta care poate este ceva bun ca ii ofera sansa unei familii infertile de a acea copii dar eu il considere un pacat. Ar fi o mare eroare sa spunem ca mama care poarta timp de 9 luni copilul nu se ataseaza de el si nu sufera, bine daca ea poate trece peste asta si se poate conforma cu faptul ca copilul nu e al ei, dar daca nu trece... iata de unde se iau asa de multe cazuri cand mama purtatoare nu doreste sa dea copilul parintilor biologici. Mai mult, copilul care este purtat in pantecele acelei mame mosteneste calitatile ei, caracterul si unele trasaturi, cu toate ca ovocitele si sperma sunt al parintilor biologici... si, daca stam sa chibzuim mai bine, copilul purtat de mama surogat oricum e partial strain, sau strain daca sunt donate ovocite... asa ca toate vorbele precum ca copilul cu mama purtatoare este sange din sangele parintilor etc, isi pierd actualitatea. Nu e mai bine sa infiezi un copil? In plus asta e crestineste. Copilul este binecuvântarea lui Dumnezeu iar copilul conceput in eprugeta e total inversul acesteia. Pentru artisti aceasta estte o modalitate de asi face publicitate posibil dar oamenii simpli sa dea asa de multi bani... pentru un copil care practic iti e strain... Daca vreti un copil mergeti pe calea adoptiei, infiati copiii din orfelinate astfel le puteti oferi o casa si o familie ei o merita, credetima pe cuvant.

Albertina spunea...

Buna! Am si eu un mare necaz... Am 31 de ani iar sotul are 40 de ani, avem un baietel impreuna. Imi doresc foarte mult al doilea copil, (deja practic aceasta a devenit o obsesie)... dar cu parere de rau nu mai pot avea copii :(... In luna a 8-a de sarcina am avut probleme cu tensiunea de aceea am avut o nastere prin cezariana si de atunci iau tratament pentru tensiune, din pacate asta e pe viata. De atunci am fost la foarte multi medici ginecologi pentru ca ne dorim nespus de mult un copilas insa din pacate riscul e prea mare atat pentru mine cat si pentru bebe. Toti medicii cardiologi la care am facut consultatie categoric nu-mi recomanda inca o sarcina. Acum cautam o clinica buna cu mama purtatoare ca sa putem in sfarsit sa avem un copilas.

Virginia spunea...

Îmi pare rău Albertina pentru durerea dvs, sunt multe familii care trăiesc toata viața în suferința fiindcă nu pot avea un copilaș... Sora mea la fel nu poate avea copii... e casatorită, are un soț care o iubește foarte mult dar Dumnezeu nu le-a dat un bebe... au fost la o mulțime de medici și de clinici și de stat și private, au fost peste hotare dar același rezultat infertilitate. E foarte dureros, mi se rupe inima când o văd cum suferă dar noi cei din familie ne străduim să nu vorbim pe teme de copii ca sa nu ii facem și mai rău. Acum ei vor să adopte un copil de la internat, practic sunt pe ultima suta de metri cu toate actele. Dna Patricia, Dumnezeu v-a oferit deja un copilaș, trebuie sa fiți foarte fericită că îl aveți, mai rău de persoanele care nu au copii și nu-i vor putea avea niciodată... trebuie să vă bucurați că băiețelul vă este sănătos și că îl aveți și să nu vă plângeți, poate asta e sorțit de sus, poate așa a vrut Dumnezeu să fie, de ce să faceți un copil în eprubetă? Faceți un maaare păcat!

Otilia spunea...

eu am fost la clinica Biotexcom din Kiev, acolo am facut viv cu mama surogata. Totul adecurs foarte bine. Medicii sunt faini, conditile super si costurile sunt foarte mici in comparatie cu alte clinici care cer mult dar nu ofera nimic.

Domnica spunea...

Otilia cum ai facut de ai luat legatura cu medicii din Ucraina... Este cineva care vb si romaneste la clinica aia? Te rog lasa-mi un raspuns doresc sa stiu cat ar ajunge costurile pentru mama purtatoare si toate cheltuelile care sunt .....

Madalina spunea...

am stat de vorba cu clinica biotexcom din ucraina insa consturile sunt peste masura mea... dupa experienta ce am avut-o imi e frica sa mai discut cu alte femei sincer va spun... gasisem o de femeie care s-a oferit sa fie mama pentru copilul meu, la inceput a zis ca vrea sa ma ajute, fara recompensa materiala dar peste o perioada ne-a rugat sa-i luam o suma foarte mare in credit pe numele nostru ca ea la acem moment nu putea dar s-a jurat ca ne plateste in fiecare luna… banii i-a luat si a disparut, cand am gasit-o ne-a spus ca ea de fapt nu a fost insarcinata, nu putea avea copii…

Elena spunea...

ai perfecta dreptate, eu tot am avut parte de o experienta neplacuta cu o doamna... Dumnezeu este sus si sper ca celor care se joaca cu astfel de sentimente sa aiba de suferit la fel cum sufera o femeie ce apeleaza la o astfel de procedura.. .eu inca nu mi-am pierdut speranta si sper ca intr-o zi o sa gasesc o femeie care chiar cu adevarat vrea sa ajute... nu disun de bani ca sa ma duc la clinici prin SUA ca sa gasesc mama purtatoare acolo... dar imi doresc mai mult ca viata un bebe...

Ramona spunea...

Adoptia reprezinta o alta modalitate de a deveni parinte. Daca nu aveti alta sansa de a deveni parinte, de a trai experienta sarcinii si a nasterii de ce nu ati opta pentru o adoptie? Adoptand un copil veti deveni mama, chiar daca nu ati nascut acest copil iar sotul dvs va deveni tata. Stiti ca este o zicala mama nu este acea care naste copilul ci care-l creste.

Anonim spunea...

Buna, suntem un cuplu care care nu poate avea copii, , eu am 34 de ani iar sotul meu are 44. Avem AMH <0,1. Am facut 3 fiv-uri dar toate au fost fara succes. Nu stiu cum sa procedam mai departe, analizele facute sunt pozitive, adica calitatea ovocitelor este buna si cu sotul e totul ok. Ne gandim sa apelam la mama purtatoare dar nu cunoastem o clinica. Stiu ca in Ucraina e legalizata mama surogat, asa ca am merge acolo. Aic,i in Romania, am incercat, am vorbit cu o cunoascuta care s-a oferit sa poarte bebele nostru dar mai tarziu s-a adeverit ca vrea sa-i dam apartamentul, masina etc... de aia deja optam pentru clinica. Daca cunoasteti vreo clinica buna va rog sa-mi raspundeti. Multumesc mult

Laura Cosmin spunea...

Buna, acum eu si cu sotul meu suntem in Kiev la clinica Biotexcom, am venit sa vedem la ecografia mamei surogat. Suntem la a 12 saptamina de sarcina cu 2 copilasi. Am vazut cum se bat inimele copilasilor si sunt foarte emotionata si foarte, foarte fericita ca in sfarsit voi fi si eu mamica (acest moment l-am asteptat multi, multi ani si am trecut prin mainile multor medici, care din pacate nu au pututsa ne ajute ca sa avem un copil). Programul de maternitate surogat care l-am ales la aceasta clinica ne-a costat 27.900 euro care includ incercari nelimitate cu mama surogat si totul inclus, 9mancare, cazare, drum si toate celelalte) cu alte cuvinte nu mai platim nimic chiar daca prima incercare nu e reusita. Nu disperati, minunile se intampla, important e sa aveti rabdare si curaj. Succes!!!

Beatrice spunea...

Salutare tuturor! Eram pe net, cautam niste informatii referitor la nou - nascuti si am vazut ca sunt discutii despre mama surogat. Mi s-a parut interesante aceste discutii, unde toti pot exprima parerea despre maternitatea surogat, am citit pana la sfarsit. Da, exista multiple pareri despre maternitatea surogat. Este o tema de discutie controversata. Unii n-au nimic impotriva celor care apeleaza la mama surogat, altii nu au o parerea buna despre maternitatea surogat. Vreu sa sustin Simona Petrache. De ce nu credeti, ca ea vrea intr-adevar un copil, si uite asa e situatia ca nu poate sa nasca dar adoptia e foarte coplicata si plus sotul… si a vrut pur si simplu sa împarteseascaaceasta durere! Sunt multe cupluri romane infertile, care apeleaza la mama surogat peste hotare, unde acest procedeu este reglementat de stat si nu implica riscuri. Mama surogat este permisa in SUA,Grecia(dar trebuie sa vii cu mama de acasa), India (era candva, acum nu mai este valabil, nu mai este in lege mama surogat pentru straini) Rusia (dar mama surogat are toate drepturile si daca v-a dori atunci isi va lasa copilul ei) si Ucraina. Ceea mai optima varianta pentru noi a fost Ucraina la raportul pret-calitatea serviciilor-rezultat. Noi am cautat centre de reproducere umana in Ucraina. Erau multe, dar ne-am oprit la Biotexcom (era site-ul lor si in romana, au si traducatori de romana,în comparatiie cu alte clinici). Nu regretam deloc ca am ales aceasta clinica. Acum mama surogat este la a 24 saptamana de gestatie. Noi cu nerabdare asteptam copilasul nostru sa se nasca! E o minune ce pot face specialistii in reproducerea umana si medicina in zilele de azi!!! Pot sa va lasas si primele “poze” ale copilului nostru în burticul mamei,ca sa vedeti ca totul e real si nu e o reclama…. Si vroiam in doua cuvinte sa povestesc istoria mea: Am 33 de ani, din care 8 sunt casatorita. Am ramas infertila în urma unei sarcini pierdute la 17 saptamana de gestatie si hemoragii interne. Am fost operata. In urma operatiei mi-au taiat mai mult de jumatate din uter (histerectomie partiala). Asta a fost sa fie! Nu va închipuiti cat de disperata am fost, am trecut prin atatea lacrimi si durere.Eu ma simteam jumatate de femeie! De aceea maternitatea surogat a fost singura noastra sansa de a avea copii!

ANA spunea...

Din perspectiva psihologica,a purta o sarcina cu un copil strain necesita poate mai multa responsabilitate decat sarcina proprie;un rol important il joaca sprijinul din partea sotului,parintilor,trebuie constientizat faptul ca procedura fertilizarii si perioada sarcinii pot aduce un anumit risc pentru sanatatea mamei surogat…

Gabi spunea...

imi pare rau de raspuns dar este parerea mea domnilor si doamnelor :CAND O SA FITI DVS IN CAZUL ACELA DE A NU PUTEA AVEA COPII DIN ANUMITE MOTIVE ATUNCI SA VORBITI POATE PR UNII OAMENI ACEASTA ESTE SPERANTA LOR SI LA URMA URMEI FIECARE E LIBER SA FACA CE VREA.ASA CA NU JUDECATI INAINTE SA STITI SAU SA O TRAITI PE PROPIA PIELE .CU RESPECT RESPECTATII SI PE ALTII NU II CRITICATI

Ela spunea...

Bravo Gabi! Nu este adevarat! Am cunoscut o persoana care si-a dorit un copil enorm de mult. A plecat tocmai in Australia pentru a putea gasi mama surogat pentru ca in tara ei nu avea voie sa faca asa ceva. A platit seci de mii de euro pentru ca la ea nu se putea forma celula, ceva manca oarecum celula ou. Dupa ceva timp a transferat celula din mama surogat la ea si a reusit sa aiba un baietel acum are 7 ani si findca stia ca nu poate face copii a facut sex neprotejat si la scurt timp a ramas insarcinta si surpriza acum are 2 copii facuti normal de ea, fara mama surogat!Intr-adevar e greu sa iti doresti si sa nu poti avea iar altii ii arunca la gunoi…:(

Anda Iacob spunea...

Incercati sa fiti putin rationali. Sunt persoane care intr-adevar nu pot face copii, unul din parteneri este sterp si e o realitate pur stiitifica. Cunosc oameni foarte credinciosi care efectiv nu pot da nastere unui copil. Pot fi ei condamnati pentru faptul ca apeleaza la alte metode? Totusi, mama surogat nu este o solutie. Pentru femeile care nu vor sa isi "strice" corpul e un moft ordinar, iar cele care sunt sterpe ar putea apela la adoptie. A adopta un copil este cel mai de pret lucru pe care un om il poate face, pentru ca nu e mama cea care da nastere unui copil ci persoana care il creste. Articolul e bun dar comentariile par a apartine unor oameni total irationali. Spre exemplu, de unde pana unde e malahia pacat strigator la cer??? In cazul asta crima, furtul, tortura, ce sunt? sub nici o forma nu poate aceasta malahie (care in fond si la urma urmei e stimularea placerilor sexuale) sa fie incadrata in aceeasi categorie ca pacatele mentionate mai sus.

Anda Iacob spunea...

Cineva spune mai sus ca BOR ar trebui sa ia atitudine in aceasta privinta. De ce?? Nu au ei nici o legatura cu ceea ce se intampla in universul medicinei si nu ar trebui nimeni sa le permita implicarea in chestiuni ce tin de stiinta. BOR-ul sa se ocupe de chestiunile spirituale, care se dizolva treptat si stim cu totii de ce. Una peste alta, eu personal nu as apela la mama-surogat, dar nici nu as condamna pe cei care o fac. Haideti sa dam o sansa evolutiei, rugaciunile sunt bune, dar nu sunt unicul ingredient in reusitele noastre

Tudor Stefan spunea...

Sigur că ne aflăm din nou în situaţia de a ne judeca semenii. Personal prefer să nu-i judec. Ştiu că acest proces (de a judeca faptele semenilor) supune analizei şi intenţia care stă la baza faptei. Cu alte cuvinte, mi se pare diferit a te mansturba pentru plăcerea în sine sau a te mansturba pentru a da viaţă. Păcatul lui Onan era mansturbarea din prea marea lui dragoste faţă de sine, păcatul fiind risipirea seminţei. Cred că un preot cu puterea vederii în duh ar exprima o părere autorizată.

Alina Dragomir spunea...

Eu cred ca Biserica Ortodoxa ar trebui sa-si afirme clar pozitia in legatura cu aceste subiecte delicate (mama-surogat,fertilizare in vitro,inseminare artificiala). Acestea sunt conceptii nou aparute in lume,iar ultimele doua se practica si in tara noastra de cativa ani. Biserica catolica si-a exprimat parerea despre ele acum ceva timp,declarandu-le drept lucruri bune,datorita faptului ca intentia este buna: procreerea. Insa,de cate ori n-am auzit noi proverbul "fa-te frate cu d... pana treci puntea!"? Mie mi se par aceste practici nenaturale,impotriva firii (mai ales duhovnicesti) si imorale. E ca si cum ai forta Natura sa-ti dea un copil; e ca si cum L-ai forta pe Dumnezeu sa-ti dea un copil,spunandu-I "daca Tu nu vrei sa am un copil pe cale naturala,lasa ca am sa reusesc eu altfel". Eu cred ca aceste practici vin in contextul tot mai acutei lipse de credinta si de viata intru Hristos din zilele noastre. Vad ca si intre crestinii ortodocsi exista opinii diferite pe aceasta tema. Revin la cele spuse de mine la inceput: Biserica Ortodoxa ar trebui sa ia pozitie si sa-si exprime clar si raspicat parerea in legatura cu acest subiect.

claudiu muntean spunea...

DIN START POT SA SPUN CA ESTE UN MARE PACAT,,,,,,,,,,,,,,CEI CARE VOR CU ADEVARAT COPII SA SE ROAGE MULT LA DUMNEZEU SI LA SFINTII LUI....SI NOI AM STAT 5 ANI DE LA CASATORIE SI MEDICII AU SPUS CA N-O SA PUTEM AVEA COPII INCA DINAINTE DE LA CASATORIE SI ACUM AVEM O FETITA PE NUME FILOTEIA............TREBUIE MULTA CREDINTA SI RUGACIUNE .

luminita s spunea...

Trebuie sa fiu de acord cu d-na Mariana Paraoanu si cu D-nul Ioan Vlasi ca din start se porneste cu un pacat mare , cu cel al malahiei si atunci acest copil nu este unul binecuvantat.Pentru acesti parinti care nu pot avea copii e nevoie de multa rugaciune,poate ca e o incercare de la Dumnezeu,iar daca in final tot nu se intampla ce isi doresc pot oricand infia un copilas orfan.Nimic nu se face fara voia Domnului, sa nu uitam niciodata asta..Slava lui Dumnezeu si Doamne ajuta!

Andreea Muntean spunea...

este impins prea departe subiectul. pe cine condamnati voi? parintii care doresc copilul? pe femeia care accepta sa le poarte copilul in pantece? negati dreptul la viata l copilului nascut astfel? exista organe ale statului care au obligatia sa nu permita ca aceasta practica sa nu fie o afacere. Parca traiti in pesteri. Este pacat si ce faceti voi condamnand pe cineva care doreste urmasi sau chiar mai mult. sa negati dreptul la viata. Acel copil cu mama surogat, tot de la Dumnezeu are suflet. Sanatate!

Cristian Tataru spunea...

Nu e rolul meu să judec dacă e păcat sau nu. Dar stau şi mă întreb, dacă un cuplu (soţ şi soţie) nu pot avea copii dintr-un motiv sau altul, nu înseamnă că acel motiv e suficient?!?

Cristian Tataru spunea...

Nu e rolul meu să judec dacă e păcat sau nu. Dar stau şi mă întreb, dacă un cuplu (soţ şi soţie) nu pot avea copii dintr-un motiv sau altul, nu înseamnă că acel motiv e suficient?!?

Mihaela Nistor spunea...

Mama surogat este "o mama" a societatii de consum.Este un mare pacat dupa parerea mea din mai multe puncte de vedere: -daca da nastere la mai multi copii(pentru ca primeste niste bani) acestia nu vor fi frati dupa mama? -daca ,copilul nu este frumos si inteligent si...asa cum si-l doresc parintii adoptivi si-l neglijeaza sau...acel copil nu vafi o piedica pentru ei toata viata? -din experinta va pot spune ca acesti copii sunt priviti ca niste trofee de parintii lor, nu ca niste copii narmali cu bune si cu rele. - o mama care nu vrea sa-si strice frumusetea corporala sau nu vrea sa renunte la cariera aceea va renunta dorintele ei pentru copil?

Corlleone Emilio spunea...

Care este pozitia religiei Ortodoxe in privinta mamei surogat? Personal nu am dubii ca este pacat.

anamaria ciobica spunea...

Exista 2 tipuri de surogat ( din pdv fizic) : - surogat traditional - cel in care mama-surogat ofera si material genetic ( doar tatal din cuplul fara copii fiind donator)- practicat din antichitate. - surogat gestational - mama surogat este doar "purtatoarea" copilului pana la nastere. Nu e vorba despre "copilul-produs" ci despre sansa de a avea un copil. Varianta surogatului gestational poate feri mama genetica de depresia post-natala sau chiar de depresiile cauzate de pierderi de sarcini repetitive

anamaria ciobica spunea...

Oricum aceasta practica ofera cuplurilor care isi doresc copii cu adevarat sansa de a duce mai departe materialul lor genetic si nu de a creste copii altor inconstienti. De altfel, vazand comentariile imi dau seama ca ce e necunoscut sau nou sperie si oricum duce la indignarea persoanelor dezinformate sau care doar isi dau cu presupusul. Nu vad de ce acum Biserica ar imbratisa aceasta idee de mama-surogat, intru cat nu cred ca gasim 2-3 exemple in istorie unde Biserica sa fi incurajat procesul de evolutie ( tot ce e stiinta si Biserica explica prin Putere Divina, era pus la zid ca erezie). Asa ca un astfel de articol, nu ma mira, dar e destul de indignant cand vezi comentariile. Pacat, poate domniile voastre ar trebui sa scrieti pe hartie sau sa comunicati oral, in tehnica e " mana diavolului", nu credeti?

Liliana Enache spunea...

Mama surogat este un produs al societatii de consum in care traim. Este totodata, o adaptare la legislatia UE, a lumii civilizate care ne obliga sa acceptam printre altele si casatoriile intre persoane de acelasi sex. De ce nu infiiaza unul dintre miile de copii orfani din casele de copii ? Riscurile sau surprizele d.p.d.v. genetic sunt aceleasi si sunt de acord cu autorul articolului pe aceste aspecte. Oamenii acestia, care apeleaza la aceasta procedura pentru a avea un copil, nu cunosc puterea rugaciunii crestine si nu stiu sau nu vor sa accepte vointa lui Dumnezeu. Ana Lili

Sinziana Moldovan spunea...

Articolul este interesant si bine scris,ca si celelalte pe care le-am mai citit. Am insa o obiectie: ar trebui sa fiti mai atent cu termenii,mama biologica inseamna acea care da viata,nu acea care creste copilul,deci un cu totul alt sens. La ce va referiti dv. este mama adoptiva. Felicitari pt articole si putere sa continuati asa! Doamne ajuta!

lidia herzog spunea...

Nu pot, decat sa subscriu parerii, celor de mai inaintea mea.

ioan vlasi spunea...

cu mama asta surogat eu o spun pe scurt, pt. cei care stiu de DUMNEZEU si ce e pacatul. un barbat trebuie sa se masturbeze si de aici pleaca primul pacat

Mariana Paraoanu spunea...

"Mama" surogat este solutia pentru femeile, barbatii si medicii fara Dumnezeu! Copiii sunt un dar de la Dumnezeu. Cine nu reuseste sa nasca prunci, sa se roage Domnului, sa tina post si trupesc, sa se curete de pacate si apoi cu rabdare, smerenie si dragoste de Dumnezeu sa astepte raspuns la rugaciunile lor. Exemplul cel mai frumos este dat de Sfintii Parinti ai Maicii Domnului Ioachim si Ana Daca nici asa nu pot naste prunci, atunci poate infia pe cei orfani si pot deveni parinti in duhul lui Iisus Hristos. Aceasta "solutie" = pacat impotriva firii a ajuns sa fie considerat ceva normal....

Mariana Paraoanu spunea...

Ganditi-va cate pacate se suprapun: 1. Mandria ca faci ceva mai mult decat Dumnezeu 2. Malahia-pacat impotriva firii, pacat de moarte, strigator la cer- pentru asa zisul tata biologic 3. Se adauga pacatele medicului asa zis dumnezeu 4. Femeia care accepta inseminarea considerata cobai si isi vinde trupul pentru experimente dureroase si multe altele.... Copilul rezultat are cap, corp, maini, picioare dar este produsul omului care se vede dumnezeu, cu multiple influente negative din partea celor participanti la aceasta oroare. Iar cresterea unor astfel de copii sa nu va inchipuiti ca este ceva usor... Este o vorba : "ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca".

Daniel Pavalean spunea...

Comparatia copilului cu un "produs" care isi asteapta livrarea este una trista dar foarte adevarata. Din pacate traim intr-o societate de consum in care oamenii au inlocuit tot mai mult pe Dumnezeu cu un alt zeu caruia i se inchina: Banul. Datorita crizei economice prin care trecem deja multe persoane isi vand organe pentru bani. Nu e de mirare sa descoperim in curand diverse afaceri cu mame surogat care poarta sarcini a caror "destinatie" sa-l reprezinte traficul de organe sau altele.

gabriel26 spunea...

sunt Gabriel am deja 40 de ani si 3 luni , nu am partenera si imi doresc mult un copil; poate suna cam aiurea dorinta mea dar asta e...incerc poate cine stie ma va ajuta si pe mine cineva...imi doresc un copil enorm de mult chiar dc ar fi sa-l cresc singur..de aceea mi-as dori o mama surogat sau o partenera dornica sa ma ajute sa fac un copil...multumesc si doresc opinii si ajutor ,.,,,nu doresc blamari, pentru ca de asta sunt singur ca lumea e in stare sa -si dea cu parerea ...de aceea un raspuns practic, constructiv mi-ar fi de folos,,sau eventual o solutie pentru doleanta mea...

elybacau spunea...

stiuca nu doresti blamari insa nu pot sa nu ma exprim si eu. sunt situatii in care unbarbat nu face fata. sunt mama a 2 copii si iti pot spuen ca e greu sa te trezesti noaptea din 3 in 3 ore sau mai des sa nu dormi cand ti-e mai somn...sa accepti orele de plans.. plus ca un copil crescut numai de un barbat va avea dificultati ,,,ii trebuie si o prezenta feminina neaparat. eu cre dca noi femeiele suntem facute sa crestemmaiusor copii, iti va fi deosebit de greu plus ca si varsta nu te ajuta dar daca asta iti doresti bafta! nu stiu insa cine ti-ar satisface nevoia. nu e nici legal si nici ok. ca sa scapi de singuratate cauta o partenera si apoi fa copil cu ea.

nikolettap spunea...

Postat de elybacau „stiuca nu doresti blamari insa nu pot sa nu ma exprim si eu. sunt situatii in care unbarbat nu face fata. sunt mama a 2 copii si iti pot spuen ca e greu sa te trezesti noaptea din 3 in 3 ore sau mai des sa nu dormi cand ti-e mai somn...sa accepti orele de plans.. plus ca un copil crescut numai de un barbat va avea dificultati ,,,ii trebuie si o prezenta feminina neaparat. eu cre dca noi femeiele suntem facute sa crestemmaiusor copii, iti va fi deosebit de greu plus ca si varsta nu te ajuta dar daca asta iti doresti bafta! nu stiu insa cine ti-ar satisface nevoia. nu e nici legal si nici ok. ca sa scapi de singuratate cauta o partenera si apoi fa copil cu ea.”
Crezi ca o sa te asculte?

niconor spunea...

gabriel26, si-acu' ce-ai vrea: sa sara mamicile pe tine sa-ti faca un copil.
Daca ai chef de panarama si nu ai cu ce/cine sa-ti omori timpul, ai gresita adresa.

liliana79 spunea...

dpi cam tirziu am citit mesajul tau) Ai mai incercatceva proceduri de FiV? Eu tot am incercat multe proceduri si toate au fost inzadar. Pina la urma mam hotarit la un program de maternitate surogat. Am plecat la Kiev (am citit mult prin internet ca la ei sunt cei mai buni medici in acest domeniu) Am fost la o multime de clinici pina ce mam oprit la una care mia placut, chiar au lucratori cu limba romana perfecta. Am ales un donator de ovule (o domnisoara tinara de 23 ) si o mama surogat tot asa de tinara. Peste ceva timp mam facut o mama fericita, sotul era pe al noulea cer de bucurie....copilul seamana la el la 100 procente) Va spun la toti.....sa fii o mama este superb, si nu va temeti sa va adresati la un program de mama surogat, cred ca daca exista asa oferte inseamna ca si de dumnezeu este acceptat!

liliana79 spunea...

P.S. Multumest Centrului de Medicina Reproductiva Biotexcom, pentru ma mia ajutat sa primesc un cupil asa de asteptat.

roxie spunea...

Cam slabuta traducerea asta cu google, "doamna Liliana79". Deci lucratorii aceia cu limba romana perfecta (altfel spus dvs.) mai au de invatat ceva gramatica.

Maria14 spunea...

Salutare tuturor! Eram pe net, cautam niste informatii referitor la nou - nascuti si am vazut ca sunt niste forumuri despre mama surogat. Mi s-a parut interesant forumul acesta, unde toti pot exprima parerea despre maternitatea surogat, am citit pana la sfarsit forumul. Da, exista multiple pareri despre maternitatea surogat. Este o tema de discutie controversata. Unii n-au nimic impotriva celor care apeleaza la mama surogat, altii nu au o parerea buna despre maternitatea surogat. Vreu sa sustin pe liliana79. De ce nu credeti, ca ea are un baietel nascut de mama surogat si a vrut pur si simplu sa imparteseasca bucuria sa de a fi mama! Sunt multe cupluri romani infertile, care apeleaza la mama surogat peste hotare, unde acest procedeu este reglementat de stat si nu implica riscuri.

Maria14 spunea...

Mama surogat este permisa in SUA,Grecia, India, Rusia, Ucraina. Ceea mai optima varianta pentru noi a fost Ucraina la raportul pret-calitatea serviciilor-rezultat. Noi am cautat centre de reproducere umana in Ucraina. Erau multe, dar ne-am oprit la Biotexcom (era site-ul lor si in romana, au si traducatori de romana,in comparatiie cu alte clinici). Nu regretam deloc ca am ales aceasta clinica. Acum mama surogat este la a 24 saptamana de gestatie. Noi cu nerabdare asteptam copilasul nostru sa se nasca! E o minune ce pot face specialistii in reproducerea umana si medicina in zilele de azi!!!Pot sa plasez si primele “poze” ale copilului nostru in burticul mamei,ca sa vedeti ca totul e real si nu e o reclama….

Maria14 spunea...

Si vroiam in doua cuvinte sa povestesc istoria mea: Am 33 de ani, din care 8 sunt casatorita. Am ramas infertila in urma unei sarcini pierdute la 17 saptamana de gestatie si hemoragii interne. Am fost operata. In urma operatiei mi-au taiat mai mult de jumatate din uter (histerectomie partiala). Asta a fost sa fie! Nu va inchipuiti cat de disperata am fost, am trecut prin atatea lacrimi si durere.Eu ma simteam jumatate de femeie! De aceea maternitatea surogat a fost singura noastra șansa de a avea copii!

cojocari ruxandra spunea...

subscriu parerii lui roxie plus ca mesajul este inserat prin copy-paste
Anul 2018 este mai trist pentru ca conform statisticilor deja 1 din 4 (2016 - 1 din 6) cupluri sufera de infertilitate. Daca in anii precedenti mama surogat avea statutul de moft printre celebritati, apoi in ziua de astazi este o necesitate a multor cupluri din toata lumea. Cauzele infertilitatii difera, iar numarul de cazuri cand mama surogat este ultima sansa - creste. Tarile in care legal e permis programul de mama surogat sunt Russia, SUA, Ucraina, Spania (legea e primita in august 2017). Pentru pacientii din Romania cea mai reala varianta este Ucraina. Iar din cauza sumelor de bani necesare pentru acest program multi pacienti din SUA tot merg la Ucraina (comparativ minim de 3 ori mai ieftin). Cereri si oferte in clinicile din Kiev cresc, iar infertilitatea devine o boala tot mai grava ata

Benita spunea...

Nu voi înceta niciodată să împărtășesc această mărturie pentru că acum sunt o femeie complet fericită, am suferit peste 8 ani de căsnicie când nu am putut rămâne însărcinată pentru soțul meu, apoi am început să fiu disperată din cauza presiunii mamei mele în- legea, si o prietena de-a mea m-a indrumat catre dr. Dawn acuna care a ajutat-o, i-am explicat totul Dr. Dawn acuna pe Whatsapp si mi-a promis ca ma va ajuta, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect, scrisoarea de 3 saptamani ea mi-a cerut sa merg la spital la test spre surprinderea mea, doctorul a spus ca sunt insarcinata in 1 saptamana, dar chiar acum am copilul meu frumos, ea a ajutat si pe 3 prietene ale mele, totul datorita doctorului Dawn acuna, contactati-o pe Whatsapp daca aveti orice dificultate va asigur un rezultat perfect,
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să atragi un nou amant.
*Dacă ai nevoie de putere spirituală.
*Dacă vrei să reziste mult în pat.
*Dacă doriți să măriți dimensiunea penisului.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.și e.t.c.
Contactați-o Whatsapp: (+2348032246310)
E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )

Tariff spunea...

Bună ziua, deoarece vrei să citești acest lucru, știi că problemele tale sunt rezolvate pe jumătate dacă poți lua măsuri în privința lor, deoarece este o femeie spirituală puternică, numită Dr. Dawn acuna, pe care am întâlnit-o citind un articol online, ea m-a ajutat cu un vraja care l-a readus pe sotul meu dupa ce sotul meu m-a parasit de peste 8 luni, ea a facut o vraja care m-a ajutat sa ramana insarcinata pentru sotul meu si acum avem 2 copii frumosi, acum viata mea de cuplu merge perfect bine, ce sa mai cer .... ai o problemă pe care vrei să o rezolvi?

*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să te împaci cu soțul tău.
*Dacă trebuie să vindeci orice fel de boală.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.
Și mulți alții, zori acuna te va uimi cu marile ei Puteri. contactați-o pe whatsapp: {+2348032246310}
E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

Anonim spunea...

Nu am mai văzut un astfel de miracol în toată viața mea.
Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe băiatul meu de 5 ani timp de peste 9 luni,
Am fost atât de traumatizată și frustrată, din cauza dragostei pe care o am pentru soțul meu, am căutat ajutor din diferite locuri pentru a-l aduce înapoi la mine, dar nu a fost nicio diferență. Până când mama mi-a făcut cunoștință cu (DR DAWN), acest doctor mi-a promis că soțul meu se va întoarce la mine în 48 de ore după ce i-am explicat totul și, spre cea mai mare surpriză, soțul meu m-a sunat după 48 de ore și mă implora să iert. el că nu mă va mai părăsi niciodată, toate mulțumesc Dr. DAWN pentru că de peste 3 ani sunt fericită cu soțul meu și mă tratează ca pe o regină,
Contactați DR DAWN, dacă aveți orice fel de problemă.

*Pentru a-ți readuce iubitul.
*A IMPACA
*Pentru a ramane insarcinata
*PENTRU A VINDECA CANCERUL
*A SE răzbuna
*PENTRU A PROMOVĂ AFACEREA
*PENTRU A VOI ÎNAPOI BANI/PROPRIETATE
*PENTRU A VINDECA HIV/SIDA SAU ALTĂ BOLĂ.
Contactați-l: dawnacuna314@gmail.com
Whatsapp: +2349046229159

Anonim spunea...

După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
Whatsapp:+2349046229159