marți, 7 februarie 2017

Infertilitate națională! Unul din patru cupluri nu pot concepe un copil


Infertilitateanu iartă pe nimeni, nu ține cont de condiția socială sau de contul din bancă.
Aceast
ă afecțiune tot mai mult și mai mult mult împânzește Europa. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, astăzi mai mult de 25% nu pot obține o sarcină, aceasta privește atât cuplurile în vârstă cât și cele tinere.
Medicul genetician Mariela Militaru, citată de Adevărul, descrie situația actuală, Şi România se confruntă din ce în ce mai mult cu problematica scăderii natalităţii şi a sporului natural negativ constatat an de an. Infertilitatea feminină reprezintă aproximativ 24% din probleme, iar infertilitatea masculină 11%. Există şi infertilitate de cauze necunoscute, întâlnită în aproximativ 25% dintre cazuri.
Stresul, poluarea, viciile și stilul de viață epuizant își pun amprenta asupra sănătății și al psihicului iar lipsa simptomelor în unele cazuri transformă infertilitatea în cel mai mare dușman care de cele mai multe ori, este descoperit când nu mai este cale de întoarcere.
Cauzele infertilității pot fi și:
La femei
La bărbați
Disfuncția ovulatorie
Disfuncția spermatică
Afectarea trompelor uterine
Varicocel
Aderențele pelvine
Anticorpii antispermatici
Endometrioza
Insuficiența testiculară
Problemele la nivelul colului uterin
Ejacularea retrogradă
Afecțiunile colului sau ale vaginului
Disfuncțiile imunologice

În
țările din Europa de Vest, testul genetic este obligatoriu fiind inclus în pachetul analizelor care trebuie să-l facă orice viitoare mămică. Cu părere de rău, în România se ajunge foarte târziu în fața unui genetician, atunci când deja șansele de a obține o sarcină sunt foarte mici, iar viitorii părinți sunt obosiți și epuizați. „În cazul cuplurilor care nu pot avea copii trebuie efectuate şi testări genetice, în momentul în care au fost eliminate alte cauze: factori externi, locali, factori endocrini etc”, recomandă dr. Mariela Militaru.
„Dacă un cuplu încearcă să aibă un copil de mai mult de un an şi motivele pentru care acesta se lasă aşteptat, nu au putut fi identificate cu analizele uzuale, atunci merită să ia în considerare investigaţiile genetice. Dacă, pe de altă parte, au fost cazuri de avorturi spontane repetate sau a avut loc naşterea unor copii cu probleme, sfatul şi investigarea genetică trebuie, la fel, luate în calcul, ne îndrumă dr. Flavia Zant, specialista Genetic Center în infertilitate, medic genetician şi embriolog acreditat ESHRE.
În Româna a fi infertil este o rușine, iată de ce cuplurile preferă să lupte în singurătate cu această boală și nu recurg la testele genetice.
„Frica apariţiei unor copii cu malformaţii fizice în urma diagnosticării unuia din parteneri cu o boală genetică este una din cele mai frecvente prejudecăţi. În realitate, multe boli genetice sau predispoziţiile la anumite boli nu se manifestă la urmaşi, aceştia fiind doar purtători. Consultul genetic joacă un rol crucial – în funcţie de tipul bolii şi de modul ei de transmitere, geneticianul poate spune clar dacă există vreun risc pentru bebeluş. O altă prejudecată majoră constă în faptul că pacienţii, dacă au de-a face cu un diagnostic genetic, sunt convinşi că nu există rezolvare. Testele genetice ne pot confirma un diagnostic, ne pot direcţiona spre un tratament ţintit şi ne oferă un prognostic în evoluţia bolii, a adăugat dr. Flavia Zant.
Medicii susțin că e foarte bine să faceți o investigație genetică atunci când v-ați hotărât să aveți un copil. Datorită acesteia puteți diagnostica starea sănătății și problemele de infertilitate.

Nu uitați, infertilitatea se tratează!
Autor Mary Cojocaru

180 de comentarii:

Anonim spunea...

A trecut un an de la publicarea acestui articol si nimic nu s-a schimbat in legislatia romana in ceea ce priveste maternitatea surogat. Nu e nici legala, nici ilegala.E o zona gri....a legislatiei noastre.Unele cupluri care nu si-au pierdut speranta de a avea copil, risca si apeleaza la mamele surogat in Romania. Dar,sincer vorbind,e greu de gasi aici mame surogat cat de cat normale si nu prea am avut increderea in acele femei, care imi propuneau sa devina mama purtatoare. De aceea dupa mai multe incercari de a gasi mama surogat la noi si noi am fost nevoiti sa apelam la programul mama surogat in Ucraina. Biotexcom chiar este o clinica serioasa. Ofera servicii medicale de inalt nivel si au rezultate bune. Acum si noi suntem in asteptarea bebeului nostru!

Cristina Manole spunea...

Salutare fetelor. Vreu si eu sa impart din experienta mea cu voi. Asa s-a intamplat,, ca eu si cu sotul meu nu am putut concepe un bebelus. Timp de 5 ani am tot incercat sa concepem un copil dar nu ne-a reusit.. am facut tot felul de analize dar medicii spuneau ca pare a fi totul ok, dar nici un prunc la orizont, diagnostic infertilitate neexplicata. Am facut stimulare ovariana si inseminare intravaginala dar nu am reusit sa duc copilul. Am stat foarte mult timp la dubii sa apelez la o mama surogat sau sa infiez un copil doar ca la capitolul adoptiei e ceva mai complicat. Copii din orfelinat foarte greu se adapteaza in familia noua, plus la toate, nu poti infia un bebelus, varsta de la care poti infia e de la trei ani, noi respectiv, am vrut sa ifiem un prunc ca sa il crestem ca pe copilul propriu, mai mut ca atat, trebuie sa umbli doar pe drumusi pana aduni pachetul de documente necesar. Asa ca am ales sa mergem in Ucraina la clinica BioTexCom, pentru ca am citit o sumedenie de recenzii pozitive, (chiar merita sa le aiba), am mai vorbit cu fostii si actualii clienti, pacienti ai clinicii, pentru a fi sigura ca nu pierd tot ce mi-a mai ramas, pentru ca in anii astia am cheltuit o sumedenie de bani, tot tratamentul m-a costat enorm de mult. Acolo in clinica sunt programe de surogat gestational foarte avantajoase, noi am plati €29.900 pentru pachet de servicii «Economic», Totusi banii nu conteaza in asa caz, eram gata sa fac orice, sa platesc oricat pentru bucuria de a fi parinte, important e sa iti vezi visul realizat si sa pot tine in brate bebelusul, particica ta. Totula decurs cum se poate mai bine, daca la inceput totusi aveam unele intoieli pe parcurs au disparut toate. Mama surogat a nascut in termen, baietelul e sanatos.. acum ne bucuram de el si de succesele lui.

Adriana Butuc spunea...


Buna! De mai bine de 10 ani locuim in Franta, dar suntem de bastina din Romania, aici ne-am nascut si aici am petrecut mai bine de jumatate de viata. Asa s-a intamplat ca Dumnezeu nu a vrut sa ne dea un bebelus. Suferim de infertilitate si unica scapare a noastra este mama purtatoare. Am cautat mult timp una la noi in tara dar am fost surprinsi de preturile exorbitante care le cer mamicile „de imprumut”. Noi nu dispuneam de asa bani si am decis sa ne ducem in Ucraina fiindca preturile pentru asemennea „servicii” sunt cu mult mai mici comparativ cu Grecia, Georgia sau Belgia. Ne-am decis foarte greu sa mergem in Ucraina fiindca incepusera conflictele armate. Totusi, ne-am luat inima in dinti si am plecat, acolo preturile erau accesibile pentru noi. Am mai vorbit in prealabil cu niste cunoscuti care la fel ca noi au fost acolo si ne-au spus ca e ok si ar merita sa incercam. Am ajuns. Clinica de reproducere asistata la care am apelat noi, biotexcom, oferea un pachet foarte avantajos care includea cazare pe tot parcursul programului si traducatori pentru o mai buna intelegere a partilor, Oferirea candidaturii mamei surogat si altele. Ajunsi acolo am fost placut surprinsi, clinica e la un nivel europea, calitatea serviciilor prestate sunt la un nivel foarte avansat iar adresarea catre clienti e foarte buna. Pe tot parcursul ne-am simtit linistiti primeam informatii in fiecare luna despre decurgerea sarcinii iar la sfarsit am efectuat si testul ADN de paternitate ca sa fin siguri ca noi suntem parintii biologici. Ceea ce ne-a indignat foarte mult a fost ca am asteptat foarte mult timp pana am primit permisiune de plecare din tara dar totusi intr-un final s-a rezolvat. Acum baietelul nostru are un an si jumatate. Va sfatuiesc pe toti sa apelati la o clinica din tarile unde mama surogat este permisa in lege, in primul rand costurile sunt mult mai mici comparativ cu SUA si aveti certitudinea ca nu ve-ti ramane intr-un final si fara bani si fara copil. Succes la toti!

cristina_aida spunea...

Cred ca ar fi ff greu pt o femeie sa descopere ca nu poate avea copii...eu sincer...mai bine as adopta...decat sa apelez la o mama purtatoare...este cam aceelasi lucru cu parantezele de rigoare!!Dar cine stie...uneori situatiile create in viatza,ne imping pana la extreme...pacat ca mamele purtator...sau surogat,nu pot intelege dorinta si in aceelasi timp nu pot merge dincolo de suferinta unei femei sterile,spre surprinderea mea acum o luna am intalnit un site,pe care aceeste mame purtatoare...se ofereau...dar in schimbul unor sume de bani:(..erau aproximativ 70 de anunturi,dar nicu unul din inima....vreau sa ajut pt ca asta simt...nu sunt obligata....
Cu rusine am citit acele randuri...dar un singur anunut mi-a ramas intiparit in minte....suna cv de genu...ma ofer mama surogat,mama a 2 copii,cu datorii,rata la banca e mare bat-o vina
Ca si cum un copil ar fi ceva...asa...ca o floare in vant,dar cu parere de rau realizez ca sunt si femei care nu gandesc ca mine,ca dovada numarul tot mai mare al copiilor abandonati!!!!!

Livia spunea...

Cristina, iti impartasesc opinia... din pacate un copil este o marfa de schimb pt mamele prutatoare, un portofel cu bani... adica inteleg ca este greu sa te descurci cu banii, sa sa spui ....ma ofer mama surogat,mama a 2 copii,cu datorii,rata la banca e mare bat-o vina mi se pare aiurea.... trebuie sa existe si alte solutii de a plati ratele... eu ma intreb daca nu cumva pe mamele astea purtatoare nu le apuca instinctul matern... adica stai 9 luni cu o creatura careia ii dai viata, o hranesti, o aduci pe lume si apoi o abandonezi pt ca nu are ADN-ul tau?! eu una nu as rezista, as considera tot timpul ca pe undeva am un copil...

NoraNori spunea...

In ultimii ani, menopauza precoce afecteaza tot mai multe femei din lumea intreaga, cifra ridicandu-se deja la aproximativ 30% din femei.
Aceasta afectand capacitatea femeilor de a deveni mame, si afecteaza psihic si emotional multe femei.
Pe langa "mama surogat" exista si procedeul de donare de ovocite, acesta fiind o solutie care ofera femeilor posibilitatea de experimenta maternintatea si sarcina, prin FIV cu ovocite donate.
Cuplurile din Romania, apeleaza la procedura de ovocite donate in Cehia, acest procedeu fiind aici legal in conformitate cu legile UE, donarea fiind anonima.
PFC este specializata in tratarea femeilor cu varsta de peste 40 de ani, care isi doresc sa devina mame. In 2013 rata de success a fost intre 57%-60%.
Cauzele infertilitatii sau menopauzei precoce sunt numeroase, cunoscute sau necunoscute inca, dar este o problema care incepe sa afecteze tot mai multe femei.

MagdaMM spunea...

La un an dupa ce l-am nascut pe Mihaita, am fost victima unui viol groaznic. Divortata fiind, am cazut intr-o depresie de nedescris si am decis sa apelez la o metoda de sterilizare definitiva: ligatura trompelor uterine. Nu m-am gandit vreodata ca voi mai intalni o persoana cu care sa imi doresc sa am o noua casnicie si un alt copil. De aceea, am ales metoda mamei surogat. Multumesc intregii echipe Gynera pentru posibilitatea de a deveni din nou mama!

Mihaela spunea...

Am 42,5 ani. La 40 am f?cut fiv pe ciclu natural .amh era <0,1. Mi s-a recomandat dozare progesteron în ziua 2 ?i am avut 0,797 ?i am luat ovamit. În ziua a 8 – a OS 1folicul de 17¤ , 1 fol de 14¤, end 5,5. În ziua a 9 ovitrelle.A 13 zi ET. La 2 sap eram insarcinata apoi la 3 sap – esec.Va rog , exista ?anse pt alt fiv? So?ul are azospermie. Am f?cut fiv la giulesti. Acum am dureri în stanga, fosa il, bufeuri, transpir, cm neregulat( de 2 luni lipsa) . Sunt la menopauza? Mul?umesc

Laurentia M spunea...

Mihaela, la varsta asta sansa de a obtine o sarcina prin fertilizare in vitro este sub 5%, iar natural si mai mica din cauza azoospermiei. Tinand cont de rezultatul ciclului FIV anterior nu vad de ce nu ai incerca din nou, in ciclu natural costurile sunt mult reduse. O conditie esentiala pentru FIV in ciclu natural este sa ovulezi pentru a avea ce monitoriza si colecta. Daca ciclul este neregulat se poate sa nu mai ovulezi in fiecare ciclu.

rodica dobrea spunea...

Buna seara, am si eu o intrebare …. sotul meu are azoospermie, singura solutie este fertilizarea in vitro??

Laurentia M spunea...

Buna rodica dobrea, din pacate da, intrebarea este daca se pot obtine spermatozoizi pe cale chirurgicala (din testiculele sotului) sau va fi nevoie de donator.

Flori spunea...

buna seara. in conditiile in care am un IMC de 38 ce sanse am la FIV?

Laurentia M spunea...

Buna Flori, fertilizarea in vitro depinde de mult mai multi factori, nu doar indicele de masa corporala, dar daca scazi in greutate poti creste sansa de a obtine o sarcina natural (chiar si numai 5% din greutate). In Anglia sistemul de stat finanteaza fertilizarea in vitro doar daca indicele de masa corporala e sub 30.

Flori spunea...

multumesc mult pentru raspuns. din pacate, pe cale naturala nu se poate. la ultimul HSG, facut prin 2009, mi s-a spus ca trompele sunt infundate si singura sansa este FIV-ul

rodica dobrea spunea...

Multumesc pentru raspuns!!!! Medicul ia dat sotului Proxeed Plus timp de 6 luni si apoi sa revenim la control .A facut si analize la sange si ia zis ca spermatozoizi sunt ….acum cred ca ne ramane sa mergem pentru etapa urmatoare!

Ana spunea...

Am facut ETcu embrioni congelati(ziua5blastocit)si sunt foarte balonata si am si dureri de burta si mijloc si de sani.(durerile sunt din a2a zi dupaET)as vrea sa stiu daca sunt normale .

Laurentia M spunea...

Ana, transferul a fost in ciclu natural sau stimulat pentru endometru? Cel mai indicat este sa te adresezi clinicii unde faci tratamentul.

Ramona spunea...

Buna..Am 28 ani ,3 copii nascuti natural fara nici o problema …dar dupa nasterea ultimului copil mi-au legat trompele si eu imi mai doresc sa am copii…as mai putea avea copii??
Sper sa imi dati un raspuns afirmativ 

Laurentia M spunea...

Buna ramona, pentru fertilizare in vitro nu ai nevoie de trompe uterine, deci da, inca poti sa mai ai copii.

Mirela spunea...

am 40ani cu o trompa legata si una scoasa pot mai avea copii

Laurentia M spunea...

Mirela, prin fertilizare in vitro este singura optiune, la 40 de ani ai cam 5-10% sansa de succes.

Speranta spunea...

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
In 24 oct 2014 am inceput tratament pt fiv(trompe lipite)
In data de 3 dec am facut punctie dupa 10 zile tratament….rezultatul…32 ovule….pt ca am raspuns brusc la tratament…din ziua 8 s au vazut foliculii crescand
Facand bineinteles o mega giga hiperstimulare ovariana….am facut perfuzii cu albumina umana…ok…am amanat ET si am congelat 11 blasti

Speranta spunea...

pe 11 feb 2015 am facut ET pe ciclu natural…
este normal sa ma doara burta …senzatie de discomfort asemanatoare menstruatiei..?
Durerile de sani pot sa fie de la utrogestan luat pana in ET pe cale Orala? (Durerile de san sunt de 4 zile inainte de ET, din ziua transferului Utrogestanul l am luat vaginal)
Pot sa fac analiza de sange dupa o saptamana de la ET….tinand cont ca nu am avut tratament hormonal?

Laurentia M spunea...

Speranta, estrogenul este cel care da disconfort in sani prin retentie de apa, dar fiind in ciclu natural ai toti hormoni dintr-un ciclu normal. Indiferent de rezultatul pe care il va avea transferul (sarcina sau nu) este prea devreme ca oricare dintre simtome sa fie determinate de sarcina. Sunt doar simptome nespecifice, nu te nelinisti. Poti sa faci analiza hCG oricand, dar sunt sanse mari sa fie negativa daca o faci dupa o saptamana, de obicei recomandam 13-14 zile de la transfer (embrionii stau o perioada in uter pana sa inceapa implantarea, deci secretia hCG in sange nu incepe din ziua transferului).

Angela A spunea...

.. am 48 de ani,…si 2 copii conceputi pe cale naturala,…am cunoscut un om minunat si ne dorim impreuna un copil,…mentionez ca partenerul meu are 58 de ani,..si are la randu-i 2 copii,…

Angela A .. spunea...

…intrebarea mea este ..ce sanse avem?,…eu sunt ok (deocamdata d.p.d.v. ginecologic) iar menstruatie inca mai exista lunar!!(anul trecut am avut o pauza de doua luni,…nov. si dec. 2014)..…va multumesc!!

Laurentia M spunea...

Angela A, la varsta asta cea mai buna sansa o aveti cu ovule donate.

Angela A spunea...

…va multumesc din suflet pentru sfat,..o sa luam in considerare aceasta oprtunitate!!!…
…mult succes tuturor femeilor care-si doresc sa traiasca cea mai minunata experienta a vietii lor,…maternitatea!!!

ANGELA spunea...

Buna seara ma numesc angela.Am 43 ani siam intrat la menopauza , as vrea sa mai fac un bebelusi .Daca imi puteti spune ce sanse mai am si cat mar costa totul. Va multumesc.

Laurentia M spunea...

Buna ANGELA, exista sanse, va fi nevoie de ovule donate. Ia legatura cu un centru de reproducere asistata. Costurile sunt variabile, nu pot spune un pret estimativ.

Elena spunea...

bun seara ma numesc elena am 39 de anii sii ne dorim atat de mut un copil atat eu cat si sotul meu,problema mea este ca am o trompa scoasa si un legata iar perioada de ciclu este normala ., ce sanse as mai avea sa am un copil .va multumesc

Mariana spunea...

buna fetelor, noi de mult timp ne doream copii am facut fiv aici in ro si peste hotare dar nu au avut success. Intamplator am auzit de clinica Biotexcom din Ucraina. La inceput am avut dubii fiindca m auzit mult de clinica aceasta dar imi parea ca e reclama.. am sunat, ne-am inscris la rand, peste jumate de an am facut fiv cu ovocite donate. Ce e interesant ca platesti un pachet si in rest totul acolo se include, medicamente, procedure etc. Costul depinde de nr de fiv care se include in pachet. Noi am ales cu 5 incercari la fiv sis a ne intoarca banii daca nu reuseste.. Cu parere de bine a resit din prima si acum avem un baietele, Mihai. De currant a implinit un an. Succes la toate!

viorica O spunea...

Nu sunt cadru medical, parerea mea despre aceasta metoda , o am de multa vreme: eu cred ca nu trebuie sa fortam voia lui Dumnezeu in nici o situatie si in nici un caz, in privinta copiilor!
Daca ii avem, slava Domnului, sa fie sanatosi, daca nu-i avem, slava Domnului si pentru asta, stie El de ce nu-i avem!
Adoptia unui copil mi se pare mult mai corecta si mai crestineasca decat fortarea organismului cu orice risc; doar ca atunci cand vrei sa adopti un copil o faci in primul rand pentru el, sa-l iubesti si sa-l cresti pt. Domnul, si apoi il lasi sa zboare, nu-l tii langa tine ca plata pt. „sacrificiul” ca l-ai crescut, sa-i fie bine, sa-l ai la batranete…stiti povestea cu paharul de apa…

viorica O spunea...

Am auzit in viata mea multe povesti de genul asta, cu femei, care incercau tot ce stiau sau auzeau sa aiba un copil…. si femei care aveau in final un copil, dar au ajuns sa-l creasca singure; de ce? copilul era foarte bolnav, apoi, iar alergatura la medici, si sotul a parasit-o ca lui nu-i trebuie un copil bolnav….sau dupa asa de mult tratament, atatea chimicale in organism, femeia ori face un cancer inainte de 40 de ani, ori moare la nastere si-i ramane copilasul fara mama….
Desigur ca asta e varianta pesimista, dar daca ne incredem in totului tot, in Dumnezeu, vom accepta in pace voia Sa, in toate situatiile….ca nimic nu-i la voia intamplarii…..

Clou Jan  spunea...

problema este delicata.
De obicei rezulta mai multi embrioni.
Daca sunt embrioni sunt fiinte umane.
Medicul in colaborare cu parintii vor renunta la o parte din embrioni.
La care? Dupa ce criterii?
Aceasta este crima pe scurt.
Nu credeti?

naomi  spunea...

Fecundarea artificiala implica cel mai salbatic ginocid. In Marea Britanie, in perioada 1991-1998, din cei 750000 de embrioni care au fost creati prin fertilizare artificiala, 237000 au fost donati pentru cercetare. sunt cunoscute cazuri cand embrionii ce erau in surplus au fost folositi pentru obtinerea produselor cosmetice. in pegatire penru insamantarea artificiala, medicii cauta sa obtina un numar mare de embrioni o parte mica sunt transferati in uterul mamei, iar o alta parte vor fi pastrati ca si rezerva pentru un nou tratament sau experienta. De la momentul cand spermatozoidul fecundeaza ovulul, de cand apare zelotul uman, avem de-a face cu un om a carui viata are exact aceasi valoare pe care o are viata fiecaruia dintre noi, cei care am ajuns sa ne nastem si sa traim pe acest pamant.

naomi  spunea...

Mai sunt si riscurile:
In urma tratamentului de fertilizare in vitro si a administrarii de hormoni, se poate produce o hiperstimulare ovariana care consta in cresterea in volum a ovarelor si inclusiv a abdomenului si riscul acumularii de lichid la nivel ovarian. Netratata corespunzator poate duce chiar la deces. Alt risc poate fi posibilitatea aparitiei chisturilor ovariene. sub infuienta procesului hormonal si de cele mai multe ori sunt de natura beninga. riscurile fertilizari in virto presupun, totodata, infectii sau hemoragii. In urma punctiei foliculare pot sa apara lezarea vizicii urinare, a vaselor de sange sau a intestinelor.

.Marius David  spunea...

bănuies că acestea sînt cazuri extreme, procedura este destul de sigură.
bănuies că acestea sînt cazuri extreme, procedura este destul de sigură.

naomi  spunea...

Nu e vorba doar de reusita ci si de felul cum se ajunge la ea.

R.  spunea...

M-ai spart cu „legea” asta. Adica pt tine avortul nu este o crima? Iar daca cineva iti omoara un apropiat, sa zicem, ai dreptul, la randul tau, sa-l omori pe individ/a? Asta spune si Cristos, nu)) Despre fertilizarea in vitro n-am nicio parere. Daca unele cupluri in disperarea lor ajung acolo, treaba lor. Sunt aproape sigura c-au uitat sa treaca pe la Dumnezeu intai. Intotdeauna m-au amuzat exceptiile (dnei Viorica).

naomi  spunea...

Nu stiu ce ati inteles sau poate nu m-am exprimat eu destul de bine. Eu am vrut sa arat cat de aspra era legea lui Dumnezeu cu cei ce provocau avortul neintentionat, dar cum va fi cu cei care o fac voit. Daca cititi mai atent comentul meu veti vedea ca procedura fertilizarii in vitro face mult mai multe crime(avort) odata. Embrioni care au viata deja sunt distrusi-omorati…..

Marius David  spunea...

Nu-i cel mai sălbatic, cel mai sălbatic este avortul. atenţie la limbaj, incurci unii termeni, ce vrei sa spui cu „zelotul uman”

naomi  spunea...

Zelot uman- primul si singurul dintr-un grup care biruieste, ajunge la tinta.
Embrionul pe cale naturala daca se ajunge la avort este pacat, atunci de ce nu ar fi la fel si prin aceasta metoda? Am inteles ca este vorba de mai multi embrioni si nu toti sunt tinuti in viata.
Cei care se obtin prin fertilizare artificiala nu sunt tot vi? Sau unde gresesc?

naomi  spunea...

ma corectez … zigot …. scuze

Marius David  spunea...

aşa mă gîndeam şi eu.

Elena  spunea...

zigot, intelege-o!!!

coco  spunea...

cred ca doreai sa spui zigotul uman…. zelot inseamna atceva 

Marius David  spunea...

asa ma gindeam si eu, dar poate gresesc, nu-s de specialitate.

Liliana Corbu  spunea...

Fertilizarea in vitro aduce cu sine si uciderea unuia sau mai multor embrioni. Un fel de avort mascat . Eu mi-am pus mereu întrebarea de ce trebuie să forţeze o femeie „destinul” său de a deveni mamă ? Sunt prea multe neconcordanţe atît medicale dar şi de ordin Divin în aceste rezolvări , subtilităţi medicale.

Marius David  spunea...

Lia, ţi-a trecut? 

Marius David  spunea...

tu glumeşti, Liliana, aşa-i?
N-am nici cea mai mică idee cum te-aş fi putut ofensa.

sofia  spunea...

Liliana, esti mama?
Daca esti, atunci cred ca intelegi ce insemna pt. o femeie acesta dorinta….!
Daca nu esti, atunci, desigur nici nu ai cum sa intelegi!
Nu da cu pietre!

Marius David spunea...

  draga Sofia,
am auzit acest argument destul de des.
„Ai copii?
Da!
Bun, atunci n-ai cum să înţelegi!”
Sînt de acord, nu avem cum să înţelegem cei care avem copii, dar nici nu pot înţelege ideea cum că „scopul scuză mijloacele”.
Ai fi de acord din prea multă dorinţă şi cu mama surogat?
Adopţia este o soluţie.
Copilul nu este al cui îl procreează, ci al cui îl creşte.

naomi  spunea...

imi place cum ganditi 

R.  spunea...

Daca ati fi femeie, ati intelege mai bine dle. Dvs de ce nu infiati un copil? Sa nu-mi spuneti ca nu aveti posibilitati materiale sau timp pentru.
De fapt ma intreb de multe ori de ce nu infiaza fiecare familie crestina (cu o situatie cat de cat acceptabila) cate-un amarat de copilas?
Sau copilasii astia sunt pt a fi infiati doar de catre cei care n-au?

Marius David  spunea...

Am o femeie lîngă mine. Sîntem una.
Am contemplat posibilitatea infierii, cind am pierdut un copil .. nu intru in detalii … si apoi a fost foarte greu sa mai avem copii.
PRefer să nu raspund la intrebarea … de ce nu am infiat totusi.
Motivele sint prea personale ca sa le discut pe acest blog. Va asigur ca nu situatia materiala a fost cauza.

Sofia  spunea...

Pai daca „Copilul nu este al cui îl procreează, ci al cui îl creşte”, atunci de e considerat imoral a apela la donatori externi de sperma sau ovule, ca un copil rezultat dintr-o”o relatie” in afara casatoriei? Iar daca se pune proplema legaturii psihologice intre copilul conceput astfel si parinti, atunci nu la fel ar trebui sa se puna problema si in cazul infierii?

Marius David  spunea...

iar amestecati lucrurile, Sofia.
Care-i legatura dintre donatorul extern de sperma si ce am spus eu?
Presupunem ca acel copil exista, da?
Sa pastram lucrurile in linia discutiei totusi.

Liliana Corbu spunea...

  Sofia, In primul rand nu dau cu pietre. Nu cred in DORINŢE de genul acesta. Embrionii aceia nu sunt simple trofee pe care „le obtii” .
In fine , Te rog să nu te arunci in definitii. Vorbesc ca un om care am studiat timp indelungat problema avorturilor, a fertilizării in vitro.

sofia  spunea...


Si dupa aceste studii indelungate, la ce concluzie ai ajuns?

Liliana Corbu  spunea...

Este un păcat pentru neacceptarea voii Lui Dumnezeu în coordonarea vieţii. Pentru forţarea destinului. ( mă refer strict la procreaţie nu alte boli – infertilitatea nu este o boală)
2. Este un avort mascat.
3. Nimeni nu supune consecintele amestecăturilor de spermatozoizii şi/sau ovolulele necunoscute.
4. Există destul de multe alte metode care să le determine pe bărbaţi/femei pentru a fi fertile.
5. Tot ceea ce nu este natural, poate fi dăunator. Consecinţele nu sunt imediate. Dar sunt grave.

Marius David  spunea...

Intrebati ce este FIV?
In opinia mea de profan: este o forma de protezare, la fel ca ochelarii, plombele etc. As include-o în aceeaşi familie din pricina faptului că încearcă să depăşească o deficienţă biologică.
Problema este PREŢUL pentru rezolvarea acestei probleme.
Repet: dacă există un singur embrion şi se elimină posiblitatea uciderii celorlalţi… A „RESTURILOR” RĂMASE, atunci .. poate că m-ar bate gîndul să accept, numai să nu fie cu spermă de la alt donator decît soţul etc. că atunci pe lîngă crimă mai avem şi un adulter într-o altă formă.

dori`s  spunea...

ca si mama si ca inchinator in fata lui Dumnezeu, Singurul care are dreptul sa dea viata si sa o ia, va marturisesc ca eu nu simt ca dumneavoastra. sa creezi o fiinta umana nu este asemanator cu nimic alceva despre care s-a vorbit aici. stau si ma intreb acele fiinte create artificial chiar sunt oameni? primesc ele suflare de viata de la Dumnezeu? sunt create cu voia Lui?
nu sunt patimasa si stiu ce vorbesc, am trait acel sentiment de disperare ca nu voi avea niciodata copii, desi asta era cea mai mare dorinta a mea. totusi mi-am vazut micimea si cu durere am acceptat ca Dumnezeu este suveran. El a fost milos si S-a indurat si de mine chiar dincolo de orice pricepere. nu numai ca mi-a daruit o fiinta creata de El in chip minunat, dar aceasta dureroasa incercare a contribuit ca sa-mi deschid sufletul catre El si sa fiu mantuita.

dori`s  spunea...

sunt si altfel de boli care pot impiedica un cuplu sa devina parinti. una este cumplita, sa porti copilul o vreme apoi organismul tau impotriva voii tale sa-l refuze. am vazut femei epuizare si fizic si sufleteste de atatea incercari, ele ce ar trebui sa faca?
cand este vorba de aparitia unui om ar trebui sa ne recunoastem limitarile si sa-I dam lui Dumnezeu dreptul de a decide.

Cristina  spunea...

„atunci pe lîngă crimă mai avem şi un adulter într-o altă formă” De ce sa-i spunem alta forma de adulter si nu alta forma de infiere?
Daca mergem pe acelasi rationament cu al dumneavoastra, implantarea unui embrion ramas de la un alt cuplu ar insemna „curvasarie in grup”.
Cred ca adulterul n-are nimic de-a face cu embrioni , sperma si ovule recoltate de la persoane care n-au nimic in comun una cu alta, de multe ori chiar necunoscute.

Cristina  spunea...

… eventual ar putea fi incadrate in categoria actiunilor care sfideaza etica medicala sau nu respecta principiile religiei crestine, ceea ce e cu totul altceva … dar adulter …

Marius David  spunea...

adulter… sămînţa unui alt bărbat în pîntecul unei femei care nu-i este soţie? Ce părere ai?
dar ideea de mamă purtătoare? Nici asta nu ţi se pare în neregulă?

Cristina  spunea...

„adulter… sămînţa unui alt bărbat în pîntecul unei femei care nu-i este soţie? Ce părere ai?”
e corect daca definim adulterul strict ca mai sus, fara sa tinem seama de contex (contactul fizic al celor doi. Mie mi se pare o conditie necesara pentru a vorbi de adulter)
Ideea de mama purtatoare mi se pare o greseala; poate genera o multime de complicatii dpdv etic, fara sa mai punem in calcul dezbracarea fortata a femeii, odata cu nasterea si luarea pruncului de la ea, de tot ce inseamna sensibilitate, gingasie sau instinct matern.

Marius David  spunea...

da, ar fi interesant de discutat limitele în care definim adulterul… numai contactul fizic?
Isus vorbea şi despre o privire aruncată unde nu trebuie.. se pare că se complică enorm dacă analizăm toate implicaţiile.
În viziunea Veterotestamentară…sămînţa nu este privită chiar aşa de simplu…. biologeşte, ca să spunem aşa.
Iertaţi-mă, devin pudic dintr-o dată discutînd chestiunea cu o domnişoară-doamnă, prefer să ne oprim aici pentru a nu intra în detalii în care intru de obicei cu studenţii de la teologie, detalii legate de semnificaţia simbolică a unor anume chestiuni despre care, repet, nu voi face vorbire aici.

Marius David  spunea...

înfierea nu arede-a face cu propriul trup, inserare etc.
nu intru în detalii pe care le poţi găsi singură.

Cristina  spunea...

„înfierea nu are de-a face cu propriul trup, inserare etc”
in mod obisnuit nu, dar revin, daca micul embrion este perceput asemenea unui copilas nascut deja, cu aceleasi drepturi, nu vad de ce n-am putea asimila acceptarea lui in corpul unei femei ca o modalitate prin care aceasta il salveaza de la moarte, il creste si hraneste, bineinteles ca fara corpul femeii, avand in vedere etapa de dezoltarea a lui, supravietuirea i-ar fi imposibila.

Marius David spunea...

  da, sint sigur că se pot găsi foarte multe motivaţii, dacă complicăm lucrurile. Eu cred că problema este extrem de simplă, dar … vorba lui Ravi ZAcharias, vom putea motiva absolut orice dacă vom crea modelul filozofic potrivit.

Cristina  spunea...

Eu ma consider pe un palier cat se poate de pragmatic … in plus, stim cu totii ce modele filozofice complicate pot sta in uneori in spatele „problemelor simple”… aici e domeniul dumneavoastra de expertiza :).

Marius David  spunea...

da, Cristina, uneori problemele simple se rezolvă simplu, întrebîndu-ţi bunica!
Ia încearcă, dacă nu este la răsplătiri.

Cristina Este spunea...

inca printre noi cu o mobilitate fizica si o luciditate de invidiat chiar si de cei tineri, nu foarte demult a implinit 90.
Cu acest raspuns ati folosit metoda perfecta de-ai explica la ce va referiti cand vorbiti de lucruri simple …

Anonim spunea...

exact! Încercaţi! sînt extrem de curios să aflu răspunsul dînsei, deşi îl bănuiesc.

Cristina  spunea...

Raspuns bunica, citez:
„Domne fereste, nu stiu, oare Dumnezau ori Satana lucreaza cu stiinta aia mare? Trebe gandit bine aici.
Faca ce vreu ei!, ca n-au minte si intalepciune …”

Marius David  spunea...

Mulţumesc, aveţi o bunică de nota 10! 
Urmaţi sfatul ei!
După un astfel de răspuns … mai mai că aş fi de acord cu clonarea 

sofia  spunea...

Am recitit comentariul dinainte: „Una este o pastila CARE AR PUTEA sa faca rau cuiva, si alta este ARUNCAREA UNEI FIINTE UMANE LA GUNOI.”
Adica experimentele pe subiecti umani sunt oarecum morale? Pai nu e morala ceva liniar? Alb sau negru si nu gri? Nu vorbim despre moralitatea unui act medical? Adica despre MORALITATE? Adica sunt diferite moralitati, cum exista diferite adevaruri, cum bunul-simt poate fi diferit…?! Nu e morala una?

Marius David  spunea...

Nu,nu este morală experimentarea pe fiinţele umane în niciun context.
Este imoral, am mai spus-o şi slavă Domnului că există presă care reduce tupeul companiilor farmaceutice.
Noi vorbim despre o chestiune diferită: aici nu mai discutăm probabilităţi, procentaje. Discutăm despre ucidere sau nu.
Problema fundamentală este cum numim embrionul? Fiinţă umană sau material biologic?
vor fi unii care vor spune că nu avem de-a face cu o fiinţă umană pînă nu iese din uter.

Marius David spunea...

Să ne înţelegem: cînd avem de-a face cu o fiinţă? În următoarele zecimi de secundă după fecundare? La 3 luni, la 9 luni?
Dvs. ce credeţi?

alaxandra  spunea...

Cred ca pur si simplu cele doua tipuri de actiuni au greutati diferite. Nu pot fi comparate.
Apropos…un mic act de informare: prea multe semne de exclamare intr-un spatiu in care semnele de punctuatie sunt interpetate, arata ca si cum ati striga constant. Este foarte deranjant, pentru ca implica un ton nepotrivit. 
NU ma refer la postarea de mai sus, ci la comentariile dvs. in general.
Cu scuzele de rigoare, pentru ca nu incerc sa supar.

Maria  spunea...

La un asemenea subiect cred ca infierbantarea este potrivita!!!!!

Marius David  spunea...

de ce?

Marius David  spunea...

Am raspuns, experimentarea pe subiecti umani nu este morala, in momentul in care exista riscuri si cind acela nu este informat.
Sint voluntari pentru experimente care presupun riscuri minime.
bolnavi de boli terminale care accepta tratamente avansate si prea putin testate .. iata un posibil caz sau intr-o zona in care bintuie o boala rara etc.
Primele experiemnte se fac pe animale.
Ca au existat in istoria medicinei exceptii? Nu ma indoiesc. Nu sint un optimist cind ma gindesc la natura umana.

sofia  spunea...

Daca FIV este un tratament pt. o deficienta, atunci valoarea tratamentului nu poate fi negata dat fiind faptul ca mii de cupluri isi vad visul de avea un copil fara a-l infia, ba chiar cu material genetic de la parintii care il vor si creste!
Daca pt. problemele etice pe care le ridica, renuntam complet la aplicarea FIV, atunci, etic ar fi, (nu-i asa?) sa fim liniari in purtarea noastra si sa reconsideram tot ceea ce este imoral, ne-etic si daunator! Nu putem avea un set de haine cu care mergem la biserica (fuste lungi) si altul cu care ne facem viata de zi de zi (decolteuri provocatoare si fuste mini). Ar fi etic sa fim morali pina la capat, in tot si tot timpul (daca imi permiteti „jocul” de cuvinte”)!

daniela spunea...


am 46 ani, am in copil de 14 ani, am tot sperat ca voi ramane insarcinata dar nu s-a imtamplat, am inca menstruatia regulate, mai putem avea copii. de la ultima sarcina am mai facut inca odata o histero salpino grafie, a iesit in regula

Laurentia spunea...


daniela, cat inca ai menstruatii poti ramane insarcinata, sansa e relativ mica la 46 de ani.

kati spunea...


buna am 39 de ani am rezultatele bune din punct de vedere hormonal dar sotul meu are oligospermie severa si as vrea sa stiu care sunt sansele mele de a avea un copil ca de 5 ani incercam si ce imi recomandati multumesc.

Laurentia spunea...


Buna kati, natural… mici. Cu fertilizare in vitro va fi nevoie de ICSI si sansa va fi in jur de 25% (daca nu exista alte probleme).

iriss spunea...


Buna, am fost diagnosticata cu neurofibromatoza tip 1, imi doresc f mult un copil si nu as dori sa mosteneasca aceasta boala, am fost sfatuita sa fac o fertilizare in vitro, sotul meu este perfect sanatos, in afara de problema genetica alte probleme de sanatate nu am! Ce sanse as avea? Si as putea avea o sarcina simpla in acest caz? Va multumesc!

Predoiu Emanuela spunea...

ioana
Bun? ziua, ma numesc Predoiu Emanuela ioana, am 27 de ani am deja 3 copila?i doar ca problema este ca ultimii doi i am n?scut prin cezariana, în sfâr?it am 2 cezariene.. Eu ?i so?ul ne dorim sa mai facem înc? un bebe doar ca la a 2 a cezariana am cerut sa mi se fac? ligatura de trompe. Va rog mult îmi poate spune cineva dac? mai am vreo ?ans??? Va mul?umesc mult ?i multa s?n?tate tuturor m?micilor!!

Larisa spunea...


Buna ziua ! As dori si eu sa stiu cat ar costa o fertilizare in vitro? Multumesc

Flori spunea...


Am 42 de ani.am intrat la menopauza precoce(pe sistem nervos din spusele doctoritei) de vreo 7-8ani.pot folosi inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro?multumesc.

lucia spunea...


buna ziua am 28 de ani am endometrioza am facut 2 stimiulari si nimic analizele sotului sunt bune la mine trompele sunt trecatoare nustiu de ce dar nu ramin insarcinata am avut o operatie laparoscopica 3 luni diferilin3,75 endo sa intors inapoi ne gindim la FIV dar nustiu o sa fie cu succes care ar fi procentajul ca sa fie pozitiv?

Laurentia spunea...


Buna lucia, sansa de succes pentru fertilizare in vitro e in jur de 30%, + / – in functie de caracteristicile tale personale. Ce fel de stimulare ai facut? De ce 2 cicluri? Daca doresti sa discuti in detaliu revino cu informatii pe forum.

Cristina spunea...


Sal am 31 ani si am o problema cu trompele infundate mi sa recomandat fiv ,vreau si eu sa stiu cat costa si o clinica buna in bucuresti? Va rog frumos sa ma ajutati.

Laurentia spunea...

Cristina, de ce nu iei legatura direct cu clinicile pentru a afla costurile exacte?

lucia spunea...


salut am ramas insarcinata natural sunt cea mai fericita dupa 5 ani de asteptare

Iulia Matei  spunea...


Dnă/Dră., tonul politicos este greu de menţinut în condiţiile în care (cel puţin păreţi să) susţineţi avortul ca alternativă la activitatea noastră. În condiţiile în care criticaţi o activitate de salvare a unor suflete de la o execuţie atroce şi susţineţi avortul în schimb, „de sus” şi „din degeţel” pe tastatură, ne scuzaţi, dar nu credem că dvs. sunteţi o victimă.
Puteţi sta liniştită, copiii de la Valea Screzii sunt la fel de adoptabili ca şi oricare alţii din „sistem”, iar afirmaţiile dvs. tendenţioase şi în necunoştinţă de cauză cu privire la o situaţie contrară nu vă fac cinste.

Iulia Matei  spunea...


De asemenea, în cadrul procesului natural de implantare acel ovul (unul) iese singur fără niciun tratament şi se aşază singur unde trebuie – tratamentul pentru stimularea ovulaţiei în vederea recoltării a cât mai multe ovocite este cel care are efectul pe care l-am menţionat asupra endometrului şi pe care îl combateţi tot în necunoştinţă de cauză, în timp ce acceptaţi sau cel puţin minimalizaţi „reducţia embrionară”, care tot crimă este, cu destulă lejeritate.
De fapt, sunt şi eu de părerea lui Bogdan că faceţi afirmaţii destul de tendenţioase şi în necunoştinţă de cauză în general, ceea ce nu mi se pare deloc „politicos” aşa cum susţineţi.

Dia  spunea...


Am zis eu ceva de avort? Culmea este ca sunt complet impotriva avortului. Ceea ce am spus este ca nu consider ca FIV=avort. Atat!
In ceea ce priveste endometrul, da, in unele cazuri tratamentul hormonal altereaza calitatea endometrului (dar doar in unele cazuri). Tocmai de aceea uneori se opteaza pentru criogenarea embrionilor si transferarea lor ulterioara (poate) chiar si pe un ciclu natural pentru a mari sansele de reusita. Asa ca nu mai pomeniti de necunostinta de cauza ca nu e chiar asa.

Dia  spunea...


Din nou, am pomenit eu ceva de reductie embrionara, cum ca as sustine asa ceva? Mai nou, in clinicile de reproducere asistata recomandarea este de a transfera UN SINGUR embrion tocmai pentru a evita o astfel de situatie, deci nu este o practica obisnuita. Deci dumneavoastra cititi si intelegeti doar ce vreti. Asa ca nu toti cei care fac FIV sunt criminali (asa cum sustineti), haideti sa nu mai generalizam.

Violeta spunea...


Stiati ca exista si FIV pe ciclu natural, in care nu se intervine nicicum hormonal? Doar ca se da posibilitatea ovocitului si spermatozoidului sa se intalneasca, pentru o femeie fara trompe nu s-ar intalni in veci altfel.

Violeta spunea...


In ceea ce priveste copiii din Valea Screzii nu vorbesc in necunstinta de cauza, am o amica care a sunat si acolo si la directia pentru protectia copilului si i s-a spus clar: copiii de acolo nu sunt adoptabili. Ba, i-au inchis si brusc telefonul si au „sfatuit-o” (asta ca sa nu folosesc alte cuvinte) sa nu se mai bage. Dar sa zicem ca nu am experienta directa, asa ca nu mai zic nimic de acest subiect. Stiti cum ati fi putut sa ma convingeti cu privire la acest subiect? Sa imi ziceti cati copii au fost adoptati de acolo in ultimul an sau cati au procedura de adoptie deschisa, dar preferati sa ma acuzati pe mine in schimb, asa ca, sa ma scuzati, dar deocamdata o cred pe amica mea, i s-a raspuns in acelasi stil in care mi-ati raspuns mie: agresiv.

Iulia Matei  spunea...


Legislația și situația adopțiilor în România sunt cele care sunt, noi nu putem declara nimănui că orice încercare de a adopta un copil, de la VP/VS sau din altă parte în mod absolut egal, va fi și încununată de succes (conform unor estimări, rata adopțiilor la nivel național este de 2%).

ana spunea...

 
Tipic barbatesc si romanesc: nu lua raspunderea asupra ta, mai da si vina pe doctori! orice fiinta ar fi simtit ceva, ca doar a devenit un organism …dar fara stiinta si cu multe superstitii! si cu faptul,ca ti-ai postat aici povestea, nu imi da impresia ca o suporti si ai grija de ea, gandeste-te la asta..

o parasita  spunea...


Unii barbati insista ca femeia sa faca tratament de sterilitate si apoi isi paasesc si nevasta, si copilul. Nu mai spun ca unii barbati, daca nu pleaca de tot, nu isi ajuta cu nimic mamele copiilor. Asa ca va recomand sa is respecte mama copiilor, sa ii fie alaturi in continuare si sa isi creasca impreuna copiii pe care ii au acum.

gerula  spunea...


Cunosc o femeie care s-a chinuit multi ani sa aiba un copil. Dupa ce a reusit sa aiba o fetita frumoasa si sanatoasa la 4 ani a ramas iar insarcinata, de data asta a decis sa faca avort. La 5 ani de la avort a dat o masina peste fetita, cand venea de la o colega de scoala si a murit. DUPA FAPTA SI RASPLATA…

I.S.  spunea...


Doar o intrebare punctuala: sunteti siguri de aceasta afirmatie?
Biserica Ortodoxa din Romania sprijina procrearea naturala si admite FIV doar cu material genetic prelevat de la cuplu
Exista un document oficial al BOR pe aceasta tema?

Irina spunea...

Da, Biserica Ortodoxa accepta FIV-ul omolog (cu gametii cuplului)

SILVIU DAMȘE  spunea...


Comisia de bioetică.Biserica ortodoxă nu poate aproba fertilizarea in vitro pentru că presupune distrugerea unor embrioni,iar după învățătura bisericii Dumnezeu creează sufletul în momentul concepției.

Adiana spunea...


Prin FIV nu se distrug embrionii, in principiu! Se creaza embrioni, dintre care unii rezista si se transforma in bebelusi, iar altii, din pacate, nu. Ca si in conceptia naturala, unii embrioni nu continua implantarea, desi parintii lor isi doresc acest lucru din tot sufletul si fac totul pentru asta! Va spun cu mana pe inima: eu, Raluca de la SOS Infertilitatea, am facut fertilizare in vitro si NICIODATA niciunul dintre embrionii mei nu a fost “distrus”, tuturor le-am dat toate sansele sa ramana cu mine si sa ma bucure pentru tot restul vietii. Ca nu s-a intamplat inca e o tragedie ce mi s-ar fi putut intampla si prin conceptia naturala (avem o colega de Asociatie care, ca atatea alte milioane de femei, ramane insarcinata natural, dar pierde sarcinile in primele saptamani), dar asta nu inseamna ca imi permit sa vorbesc in numele lui Dumnezeu.

Alexandra Filip Catana  spunea...

Cum ramane cu recomandarea de sarcina pe o endometrioza avansata? Ne asumam riscuri sau nu? Cat de mari? Involueaza endo sau nu, in timpul sarcinii?

Roxana Muntean spunea...

Offf....chiar nu stii ce sa mai faci.. 
se presupune ca endoar trebui sa stagneze , pe timpul sarcinii... 
sincer, mie imi este cam teama de o sarcina, la cat de agresiva este endo a mea, nu stiu cum ar fi...

Alexandra Filip Catana spunea...

 Te inteelg Roxi, ca si eu stau si ma gandesc cum e cel mai bine sa fac. Daca sa incerc FIV sau nu, daca sa ma operez sau nu iar... Stiu ca sunt multe fete care au fost ok pe timpul sarcinii, dar daca exista riscuri de care suntem constiente, cum e mai bine sa face? Cine stie cum reactioneaza organismul?

Roxana Muntean  spunea...

Exact... nu prea stii ce sa faci.. trebuie sa iei niste decizii, ca sa fii mai bine, nu mai rau.. dar uite ca nu ai de unde sa ghicesti, daca va fi bine sau nu.... 
si eu stiu fetecare sunt super bine dupa o sarcina.. dar si invers

Alexandra Filip Catana  spunea...

Da, așa e, diferă atât de mult de la una la alta... Este așa de greu sa se creeze un pattern...

Roxana Muntean spunea...

Alexandra Filip Catana, da, exact....

Gazdaru Ioana Amalia  spunea...


Daaa, si eu in mari dubii cu fiv-ul pt ca ... stimulare hormonala pe endo ?!? Înțeleg...

Alexandra Filip Catana spunea...

 Gazdaru Ioana Amalia, medicii spun că nu ne afectează stimularea pentru că se face protocol scurt, de 10 zile. Acum eu știu...

Gazdaru Ioana Amalia  spunea...

Da, sunt sigura ca asta mo-ar zice si dr pe fiv la care am fost. Dar dna dr care mi-a facut rmn (simplu, doar ca sa verifice ea ce imi spuseseră cei de la fiv) mi-a zis sa ma operez, sa nu fac stimulare cu endo pe ovare. Și dna dr radiolog e prietena de familie, stiu ca nu mi-ar fi zis asta daca stimularea hormonala ar fi fost insignifiantă pt mine. Si totodata stiu ca dr de la fiv au o atitudine destul de agresivă în a te împinge înainte să faci ce zic ei ... Dar subliniez că asta e experienta si opinia mea. Fiecare are experiențele lui în viața 

Gazdaru Ioana Amalia  spunea...

Zic ca nu prea m-am mai interesat de partea de fiv pt ca ... din cate am inteles de la dr vroiau asa: sa trec din nou prin procedura de hisero salto, care a fost horror si fara sa aduca vreo informație relevantă decât ca n-a văzut trompele dar ca ajungea substanta de contrast în abdomen si nu vedea de unde ???!!!??? Si ca daca nu vad trompele nu pot elimina posibilitatea de hidro si ca ... preventiv sa clampeze trompele chiar dacă nu au nimic confirmat. Apoi intervenție cu anestezie si punctioneaza ovarele si le 'evacueaza ' ... nu stiu cum si ce inseamna asta pt mine, apoi luna următoare stimulare hormonala, anestezie si recoltare ovule, apoi inseminarea la care ei insistă pt donator de sperma !!! ... Apoi implantarea. Eh, adaugă peste astea endo si istoric de cancer si .... normal ca nu imi suna bine deloc 

Alexandra Filip Catana  spunea...

Gazdaru Ioana Amalia Tocmai a postat Clar Isa Iordache un interviu cu Dr. Brătila care da mai multe informații... Te înțeleg, este super complicat...

Gazdaru Ioana Amalia spunea...

 Am văzut, nu am citit ... dar treburile nu stau chiar asa , nu e vorba doar de punctie ... Și sa fiu clară: am 2 verisoare primare cu cancer de san , din care una a pierdut lupta la 30 de ani , a doua ă fost in menopauza indusă ani de zile si dupa 7 ani , interval în care a facut un băiețel minunat cancerul a revenit si a trebuit să elimine tot ... sani, ovare ... asa ca textul cu nu are legatura stimularea hormonala cu cancerul nu tine la mine pt ca e minciuna prin omisiune. Ei spun asta pt ca ... se raportează la studii statistice si iti spun ca nu pt ca riscul statistic e mic. Eu mi-am facut si BRCA din cauza asta cu rezultat negativ. Dar dupa cum spun, daca ai riscul si se intampla doamne fereste ceva ... Nu te mai ajuta nimic si nimeni ... Stiu cancerul prea bine, în afara de 2 verisoare, bunica a decedat tot de cancer (uterin cel mai probabil) cand era tanara, eu eram bebeluș și tata de cancer de colon anul trecut. Nimeni nu ma poate convinge sa trec cu vederea riscul de cancer, nimeni si nimic, ca stiu ce este si ma rog la dumnezeu sa se oprească aici cazurile pe care le cunosc ...

Alexandra Filip Catana spunea...

 Gazdaru Ioana Amalia of doamne... Nici eu nu m-am riscă cu stimulare in cazul ăsta. Doamne ajută să fii bine!

Gazdaru Ioana Amalia  spunea...

Da, important este sa ne îngrijim de sănătatea noastră ca gest de recunoștință pt minunatul dar al vieții pe care l-am primit nimeni nu trăiește veșnic, dar atât cât ne este dat sa ne bucuram de viata

Alexandra Filip Catana  spunea...

Gazdaru Ioana Amalia așa e, ai dreptate. Și eu sunt de aceeași părere. Și mai cred că avea un copil nu este totul în viața. Nu judec pe nimeni, dat tocmai de-asta nu înțeleg femeile care fac o obsesie din asta și apelează la tot felul de lucruri, gen mama surogat, ovocite donate, etc... Trebuie sa ne acceptam condiția și să trăim frumos.

Gazdaru Ioana Amalia spunea...

 Da ... faza este ca atunci cand am ridicat problema la fiv au zis ca ... verisoarele un sunt ceva relevant în mod deosebit si nu inseamna ca sunt in risc. Faza tare este ca ... sunt singura la părinți, cu cine sa ma compar mai apropiat de atat??? Si repet: SUNT SINGURA LA PARINTI, DACA EU PĂȚESC CEVA IMI LAS MAMA SINGURĂ PE LUME! Pentru mine e inacceptabil ... Și în fond si la urma urmei cred ca sunt mai mult decât rolul reproducator, suntem ființe complexe si avem atât de multe de făcut pe lumea asta ... Sunt convinsă că e de neegalat sentimentul de a-ti tine copilul în brațe pt prima data , si eu am stat si m-am întrebat uneori oare cum ar arata copilul meu daca as avea ... dar sunt convinsă că tot de neegalat ar fi si fericirea pe care o simti atunci când reușești să adopți un copil , momentul în care copilul acela iti spune ca vrea sa fi tu mama lui. 

Alexandra Filip Catana  spunea...

Gazdaru Ioana Amalia câtă dreptate ai... Sa îți ajute Dumnezeu să realizezi în viața asta tot ce îți dorești tu 

Roxana Muntean  spunea...

Gazdaru Ioana Amalia, unii specialisti in endo, chiar specifica sa nu se faca stimulare cand exista endometrioza.. dar Fiv-isti zic ca e ok... chiar nu stii ce sa mai crezi, sa faci..

Iulia Scarlatescu  spunea...


Depinde foarte mult de fiecare organism în parte și sunt încă multe lucruri pe care nici doctorii nu le știu încă.. Eu sunt un exemplu pozitiv, am făcut fiv după operație și nu am avut probleme. Am doi ani și 4 luni de la naștere și abia acum cred că încet -încet revin din simptome. Pentru mine sarcina și perioada alăptării au fost super, niciun fel de dureri, menstruație abia la 1 și doua luni după naștere.

Roxana Muntean spunea...

Ce bine... ma bucur pt tine.. sper macar ca endo sa nu fie agresiva.. 
depinde mult de fiecare organism

Alexandra Filip Catana  spunea...

Tu ai făcut fiv ul după operație când lucrurile erau ok. Acum medicii recomanda operația după 3 FIV nereușite. De aici dilema mea. Daca faci înainte și în timpul sarcinii se întâmplă cum a pățit pacienta din articol?

Iulia Scarlatescu  spunea...

Da, aici doar un medic specialist îți poate da mai multe informații, având exact fisa ta medicala în fata. Când am făcut eu nu știam nimic despre endometrioza și doctora mi-a spus ca sarcina o sa ajute. Dar depinde foarte mult de stadiul în care ești.

Aiordăchioaie Laura Daniela  spunea...

Pe perioada ambelor sarcini la mine chistul endometriotic nu doar ca nu a mai crescut dar s-a si micsorat... nu foarte mult dar s-a micsorat .

Alexandra Filip Catana  spunea...

Mă bucur pentru tine. Ai rămas însărcinată natural?

Aiordăchioaie Laura Daniela  spunea...

am facut fiv la clinica Biotexcom, Kiev!

Hategan Dana Mirela spunea...

Buna seara! Luna viitoare vreau sa fac si eu Fiv dar nu stiu inca unde si cu ce medic!

Elena Claudia spunea...

388. Elena Claudia recomand cu toata increderea clinica Biotexcom. dupa doua experiente nefericite in tara ieri am facut beta hgc in ziua 10 si rezultat pozitiv 845. sunt cea mai fericita. chiar daca la inceput m-am speriat cum o sa ma descurc cu drumurile,cu limba sa sti ca a fost chiar mai usor decat inalte parti. iar doctorul de nota 10

Gheorghe Nicoleta spunea...

Felicitari!

Elena Irina Spilcă spunea...

Te poți îndrepta dacă vrei neapărat spre o clinică din afară spre clinica Biotexcom. Dai 6.900 de euro pe doua cicluri de Fiv cu ovocite donate sau 4900 pe unul, aici intra cazare și transport medicamente si toate investigatiile. Plus că cei cu care discuți detaliile sunt foarte ok și chiar te sprijină, dar cea mai importantă este tehnologia însoțită de confortul psihiic.

Ariadna. spunea...

Am citit lucruri nu prea plăcute despre aceasta clinica ca să nu mai spun că nu sunt transparenți deloc. Din câte am citit nu nu sunt serioși.

Elena Claudia spunea...

eu am facut o recomandare din experienta personala,nu din auzite sau ce am citit nu stiu pe unde..... cum am zis am avut 2 experiente nefericite in tara, la asa zisi doctori foarte priceputi, si ce pot spune ca ei stiu doar o schema de tratament care o aplica la toate fetele, nu tin cont de problemele medicale ale fiecarei fete, aplicam aceeasi schema la toata lumea. mai au inca foarte multe de invatat. in schimb la aceasta clinica am gasit cea mai mare deschidere pentru a fi ajutata, comunicarea exista pe deplin si cu tratamentul corect aplicat am reusit din prima. unde se vrea si unde se pune pacientul pe primul plan se si poate

Ariadna spunea...

Elena Claudia nu contest că ai avut o experiență bună, dar au și alții experiente mai puțin plăcute sau chiar neplăcute. Oricum fiecare e liber să și exprime opiniile.

Elena Claudia spunea...

e liber dar din proprie experienta, nu vorbim din auzite sau citite. tocmai de aceea ne dam cu parerea aici, vrem sa auzit lucruri reale prin care am trecut personal, nu ce spune x sau y.

Diana Maria Motorga Murgu spunea...

Fetele ajutor in urma testului de sange am aflat ca sunt graviduță dar imi e frică sa nu am sarcina extrauterina având in trecut una. Am un disconfort in partea stanga. Dar trompa din partea stanga e blocată . Exista posibilitatea sa am Iara o sarcina extrauterina? Ecografia o sa o am pe 7 Iulie pana atunci ma gândesc intr-una acolo

Adriana Zaharia spunea...

asteapta sa mergi la medic si nu iti mai face filme ;) poate fi ceva normal ce simti. noi nu putem sti. sanatate

Anna Tricolici spunea...

Eu tot am avut o sarcina extrauterina in urma careia mu-a fost extirpata trompa dreapta.si a fost tot ok....gemeni sanatosi dusi pina la termen....nu cred sa fie extrauterina nici la dvstra...fiindca embrionii au fost transferati in cavitatea uterina

Yoana Bene spunea...

Ati facut fiv? Sau naturala?

Valeria Simona spunea...

Fii pozitivă,eu am vorbit cu embrionasul meu din primele clipe! Relaxeaza-te ,fa tot ce dorești tu....bebe simte tot....

Diana Maria spunea...

Motorga Murgu Eu din primele secunde da nu vreau sa il pierd si pe el

Diana Maria spunea...

Motorga Murgu Am facut fiv da la prima sarcina nu stiu daca a fost extirpată trompa sau nu. Asistenta cand mi-a luat sange mi-a explicat ca exista posibilitatea sa fac extrauterina din cauza ca mai am una acum 7 ani si acum 2 ani am avut sarcina falsa. Doamne ajuta sa fie bine imi doresc enorm bebele

Yoana Bene spunea...

Cam ciudat sa fie extrauterina la fiv!

Diana Maria Motorga Murgu spunea...

atunci o sa gândesc pozitiv si nu mai bag in seama disconfortul . Nu cred ca sunt eu asa de ghinionistă sa am o a3a sarcina nereușită

Cristea Veronica spunea...

Nu am auzit de sarcina extrauterina in urma unui FIV....

Elena Irina Spilcă spunea...

Ba da există posibilitatea și știu caz real. Nu excludeți posibilitatea și repetați BHCG care trebuie să crească din câte cunosc dublu la fiecare 2 zile. Dacă vedeți că această creștere este greoaie fiți cu băgare de seamă. Evident cel mai bine este să consultați medicul. De unde sunteți?

Diana Maria Motorga Murgu spunea...

Elena Irina Spilcă sunt in Anglia si aici mai greu cu doctori si daca vrei sa faci o programare trebuie sa o faci cu 2 saptamâni inainte. De asta imi este frica.

Elena Irina Spilcă spunea...

Diana Maria Motorga Murgu înțeleg. Dar poți să faci BHCG din 2 în 2 zile. Cu extrauterina nu te joci. Se poate muri de la așa ceva.

Diana Maria Motorga Murgu Elena spunea...

Irina Spilcă am avut extrauterina acum 7 ani copilul avea 2 luni . Ieri am facut bhcg si a ieșit pozitiv peste 125 si e a10-a zi de la embriotransfer deci nu e mare inca. Eu sper totuși sa fie bine nu am dureri sau sângerări numai un disconfort atat

Ana Alexuc spunea...

Eu sunt unul, din păcate...

Diana Maria Motorga Murgu spunea...

Ana Alexuc imi pare rau stiu cum e si de aia nu mai vreau sa trec din nou da nu ma las imi doresc enorm si o sa fac pana corpul meu o sa cedeze si o sa imi dea un bebe. Fi puternică

Ana Alexuc Diana spunea...

Maria Motorga Murgu Mulțumesc pentru încurajări! Doamne Ajuta!

Natalia Raclaru spunea...

Pu linistea ta, poti sa repeti testul de singe, peste 2 zile daca se dubleaza, sau oricum creste, tot e bine, si tot asa pina la ultrasonografie

Diana Maria Motorga Murgu spunea...

Nu mi-au zis sa vin sa repet testul de sânge mi-au facut programare la ecograf pe data de 7 atat. Pana atunci stau cu inima in sân. Încerc sa nu ma mai gândesc acolo si sa fiu optimista.

Diana Maria Motorga Murgu spunea...

Natalia Raclaru asta am sa încerc sa fac mulțumesc frumos pentru tot. Dumnezeu sa aibă grija de noi si de bebei noștri

Georgiana Soliman spunea...

Bună,E cineva care a avut chist ovarian și a rămas însărcinată prin FIV?vă mulțumesc!

Andreea Andrei spunea...

Ce dimensiune are? Nu se poate da tratament pentru el sau opera?

Georgiana Soliman spunea...

5 cm

Georgiana Soliman spunea...

Mi a dat contraceptive și nu a scăzut și de operat mi e frică

Andreea Andrei spunea...

Eu m-am operat laparoscopic.

Andreea Andrei spunea...

Nu e grea operatia.

Lavinia P. Maria spunea...

Si eu m am operat. Mi-au spus medicii fara operatie nu pot ramane gravida si m am operat .

Georceta Kaynak spunea...

Stai linistita. Asta depinde de doctor..am o prietena care a avut chist in mijlocu uterului ..doctor zicea ca are de astept 1 an de Zile..ia nu a acceptat ..asa ceva...a schinbat clinica.. si acum are gemeni..nu te speria..

Benita spunea...

Nu voi înceta niciodată să împărtășesc această mărturie pentru că acum sunt o femeie complet fericită, am suferit peste 8 ani de căsnicie când nu am putut rămâne însărcinată pentru soțul meu, apoi am început să fiu disperată din cauza presiunii mamei mele în- legea, si o prietena de-a mea m-a indrumat catre dr. Dawn acuna care a ajutat-o, i-am explicat totul Dr. Dawn acuna pe Whatsapp si mi-a promis ca ma va ajuta, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect, scrisoarea de 3 saptamani ea mi-a cerut sa merg la spital la test spre surprinderea mea, doctorul a spus ca sunt insarcinata in 1 saptamana, dar chiar acum am copilul meu frumos, ea a ajutat si pe 3 prietene ale mele, totul datorita doctorului Dawn acuna, contactati-o pe Whatsapp daca aveti orice dificultate va asigur un rezultat perfect,
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să atragi un nou amant.
*Dacă ai nevoie de putere spirituală.
*Dacă vrei să reziste mult în pat.
*Dacă doriți să măriți dimensiunea penisului.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.și e.t.c.
Contactați-o Whatsapp: (+2348032246310)
E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )

Loana spunea...

Soțul meu a cerut divorțul, dar cu ajutorul Dr. Dawn Acuna, eu și soțul meu trăim în pace, cu bucurie și fericire, Dr, Dawn acuna a ajutat-o ​​cu o vrajă de dragoste puternică care l-a făcut pe soțul meu să realizeze cât de specială sunt și acum mă tratează ca pe o regină și mă îmbrățișează toată noaptea, asta este ceea ce mi-am dorit vreodată de la soțul meu, datorită Dr. Dawn acuna, contact pe Whatsapp:{ +2348032246310 }
*Dacă vrei să te împaci cu iubitul tău.
*Dacă doriți ca plante medicinale să conceapă.
*Dacă vrei un inel magic.
*Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
*Dacă vrei să devii celebru în afacerea ta.
Si altii,
Îți promit 💯 la sută rezultat pozitiv, e sinceră, se ține mereu de cuvintele ei.

Tariff spunea...

Bună ziua, deoarece vrei să citești acest lucru, știi că problemele tale sunt rezolvate pe jumătate dacă poți lua măsuri în privința lor, deoarece este o femeie spirituală puternică, numită Dr. Dawn acuna, pe care am întâlnit-o citind un articol online, ea m-a ajutat cu un vraja care l-a readus pe sotul meu dupa ce sotul meu m-a parasit de peste 8 luni, ea a facut o vraja care m-a ajutat sa ramana insarcinata pentru sotul meu si acum avem 2 copii frumosi, acum viata mea de cuplu merge perfect bine, ce sa mai cer .... ai o problemă pe care vrei să o rezolvi?

*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să te împaci cu soțul tău.
*Dacă trebuie să vindeci orice fel de boală.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.
Și mulți alții, zori acuna te va uimi cu marile ei Puteri. contactați-o pe whatsapp: {+2348032246310}
E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

Anonim spunea...

Nu am mai văzut un astfel de miracol în toată viața mea.
Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe băiatul meu de 5 ani timp de peste 9 luni,
Am fost atât de traumatizată și frustrată, din cauza dragostei pe care o am pentru soțul meu, am căutat ajutor din diferite locuri pentru a-l aduce înapoi la mine, dar nu a fost nicio diferență. Până când mama mi-a făcut cunoștință cu (DR DAWN), acest doctor mi-a promis că soțul meu se va întoarce la mine în 48 de ore după ce i-am explicat totul și, spre cea mai mare surpriză, soțul meu m-a sunat după 48 de ore și mă implora să iert. el că nu mă va mai părăsi niciodată, toate mulțumesc Dr. DAWN pentru că de peste 3 ani sunt fericită cu soțul meu și mă tratează ca pe o regină,
Contactați DR DAWN, dacă aveți orice fel de problemă.

*Pentru a-ți readuce iubitul.
*A IMPACA
*Pentru a ramane insarcinata
*PENTRU A VINDECA CANCERUL
*A SE răzbuna
*PENTRU A PROMOVĂ AFACEREA
*PENTRU A VOI ÎNAPOI BANI/PROPRIETATE
*PENTRU A VINDECA HIV/SIDA SAU ALTĂ BOLĂ.
Contactați-l: dawnacuna314@gmail.com
Whatsapp: +2349046229159

Anonim spunea...

După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
Whatsapp:+2349046229159

Anonim spunea...

Sotul meu s-a intors!!! După 1 an de căsnicie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii și viața mea a fost spulberată. Am vrut să termin, aproape m-am sinucis pentru că ne-a lăsat fără nimic. Am fost rupt emoțional în tot acest timp și viața pare fără sens. Într-o zi fidelă, în timp ce navigam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre Dr DAWN. Unii au mărturisit că și-a adus înapoi fostul, alții au mărturisit că restaurează uterul și vindecă afecțiunile cu ierburi. Pe mine m-a interesat mai mult împăcarea cu soțul meu, pe care dr. DAWN a făcut posibilă aducerea soțului meu înapoi în 3 zile. Acum soțul meu s-a întors și de atunci trăim fericiți. Toate mulțumim Dr. DAWN. Aici, las contactul lui pentru toată lumea. Căci are orice fel de provocări,
E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )
Whatsapp: +2349046229159