vineri, 21 aprilie 2017

Infertilitatea – tratamente disponibile


Infertilitatea este o boala care preocupa intreaga lume si din pacate, potrivit statisticilor, astazi, mai mult de 25% dintre cuplurile din intreaga lume se confrunta cu aceasta problema ce priveste atat cuplurile in varsta, cat si pe cele tinere. Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea de a concepe un copil pe cale naturala. Printre factorii de risc se numara unele obiceiuri nu tocmai sanatoase, greseli din tinerete, malformatii congenitale, etc.
Dar, pentru fiecare problema exista si o solutie. Procedurile precum fertilizarea in vitro (FIV), donarea de ovule si maternitate surogat sunt singurele modalitati de rezolvare a problemei infertilitatii la nivel mondial.

Maternitatea surogat

  Asa cum aminteam, problema mamelor surogat este una mondiala, insa foarte putine tari Incearca sa o rezolve. Romania este una dintre acele tari unde maternitatea surogat este inca ilegala. Prin urmare, multi cetateni romani aleg sa mearga in tara vecina, Ucraina, pentru a apela la aceasta metoda. Ucraina este unul dintre putinele state ce sustin astfel de programe, ce sunt clar reglementate de lege. Maternitatea surogat este deja un fenomen raspandit In lume.
Potrivit statisticilor, aproximativ 4,5 milioane de cupluri se confrunta anual cu problema infertilitatii.Cauzele infertilitatii in cuplu pot fi multiple si diferite: probleme in ceea ce priveste mobilitatea si activitatea spermatozoizilor, tulburari de maturare si eliberare a ovocitelor, obstructia trompelor uterine (urmare a anexitelor, chlamidiei, endometriozei, avorturilor efectuate anterior), patologia uterului, incompatibilitati imunologice, etc.
Clinica de Medicina Reproductiva BioTexCom recomanda maternitatea surogat in cazul femeilor care nu pot concepe si purta in pantece un copil in mod natural. Ce presupune aceasta metoda? In laborator, ovulul se combina cu spermotozoidul (acesta poate fi, de asemenea, un ovul donat). In ziua a 5-a (aceasta este cea mai potrivita zi pentru transplantarea embrionului matur) este efectuat transferul: embrionul este implantat mamei surogat. Astfel, mama surogat poarta copilul in pantecul sau, dar din punct de vedere genetic, copilul este al parintilor biologici, ceea ce dovedeste si rezultatul testului ADN, care trebuie efectuat dupa nasterea copilului.
BioTexCom recomanda ca o astfel de metoda sa fie urmata doar In clinici controlate, legale, unde toate lucrurile coincid In conformitate cu reglementarile In vigoare. Este foarte important ca donatorii de ovocite sa fie atent selectati si sa li se faca examinarea medicala necesara (chiar inainte de a-i introduce In baza de date si de a Incepe programul). Mamele surogat trebuie supuse unui examen medical precum si psihologic care sa ateste faptul ca sunt pregatite sa participe la un astfel de program, dar si pentru a evita dificultatile ce pot aparea dupa nastere.

Cand treci de prima tinerete…

Donarea de ovule si maternitatea surogat sunt ideale pentru mamele trecute de prima tinerete, care isi doresc un copil dupa varsta de 40 de ani, iar conform statisticilor BioTexCom, aceste paciente sunt numeroase. Folosind ovule donate, femeile pot da nastere unui copil chiar si dupa 50-60 de ani. Procedura este urmatoarea: ovulele donatoare se combina cu spermatozoizii si dupa maturarea embrionului se implanteaza pacientei. Romania, astfel de programe sunt interzise, si, desi exista o multime de anunturi In care femeile se ofera ca mame surogat, va sfatuim sa nu faceti asta, ci sa cereti parerea specialistilor. Urmand calea de mai sus, nimeni nu va va putea asigura cu privire la sanatatea copilului.
In plus, nu veti sti nimic de starea de sanatate a acestei mame surogat, plus ca pot aparea foarte multe situatii neplacute precum santajul. Prin urmare, este important sa se apeleze numai la institutii medicale specializate In tratamentul infertilitatii si care lucreaza pe o baza legala. Infertilitatea nu este o condamnare. Alegeti clinica potrivita si bucurati-va de viata.

vineri, 14 aprilie 2017

Avortul duce la INFERTILITATE!



Nu în zadar medicii acordă o atenție deosebită pacientelor care în trecut au suferit procedura de avort. Acesta nu este întotdeauna alegerea femeei. Dar, indiferent de cauză sau motiv, consecințele lui pot fi uneori catastrofale si pot duce la infertilitate.

Avortul se efectuează până în săptămâna a 12-a de sarcină. Cea mai optimală perioadă fiind intervalul de timp 6-7 săptămâni. Pentru a pătrunde în cavitatea uterină se efectuează extinderea acestuia, cu ajutorul extensilelor corespunzătoare. Avortul se efectuează cu ajutorul anesteziei.

Chiar dacă pare o procedură simplă, avortul reprezintă una dintre cele mai dificile intervenții medicale. Una dintre consencințele avortului este sterilitatea sau, complicații la următoare sarcină.

În timpul avortului, este probabilitatea mare de apariție a unei complicații, cum ar fi traumatismul cervical, în urma căruia apare incompetența cervicală. Este o afecțiune în care cervixul nu-și îndeplinește funcția sa de reținere. Cervixul reprezintă o formațiune musculară, acesta poate fi deteriorat ușor, prin intermediul unui instrument, în timpul avortului chirurgical.

În majoritatea cazurilor, aceasta se întâmplă atunci când prima sarcină este întreruptă de un avort. Dat fiind faptul că, canalul cervical este foarte îngust.

Practic întotdeauna avortul acționează negativ asupra următoarei sarcini precum și asupra sănătății pacientei. Un lucru este cert, nimeni nu poate garanta că după acest pas o să mai poți avea copii. De asemenea, chiar dacă femeei ia reușit acest lucru, toată perioada sarcinii, atât mama cât și copilul vor fi în pericol.

Un factor important este și cel psihologic. Multe dintre femei, în deosebi cele tinere consideră că din cauza avortului copilul se va naște cu o serie de patalogii. Misiunea unui medic ginecolog este cea de a duce până la capăt o sarcină a unui organism ce a suferit un avort. A duce la bun sfârșit cu brio, fără nici un efect secundar.

E o alegere sau o necesitate, avortul reprezintă o procedură complicată, cu multe efecte negative asupra organismului uman. Sigur, asta nu înseamnă din start că următoare sarcină va fi complicată sau nu va fi deloc, organismul diferă de la persoană la persoană.

Este uimitor, dar adevărat – în aceeași perioadă după avort, o femeie poate rămânea sterilă, pe când alta să fie însărcinată deja după 11 zile.

Alții, se liniștesc cu faptul că doar zece cazuri din o sută duc la infertilitate.

Indiferent de orice, însă, avortul reprezintă o luptă cu legile naturii!

luni, 3 aprilie 2017

GLANDA TIROIDA este cea care controleaza intregul organism!

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-născut, atingând o greutate de 15-30 g la adult (este mai mare la femei decât la bărbați) și este situată în regiunea antero-laterală a gâtului.
Glanda tiroidă (glandula thyroidea) este un organ nepereche de culoare gălbuie-roz, cu o consistență moale, cântărind 15-30 gr, având doi lobi de formă ovală, ce se dispun de o parte și de alta a laringelui și traheii, uniți printr-un istm; în 50-60% din cazuri, o prelungire, lobul piramidal, se întinde înspre osul hioid.
Tiroida normală la adult are forma literei H și este alcatuită din doi lobi (drept și stâng), uniți printr-un istm (porțiune de țesut glandular). Tiroida este învelită la exterior de o capsulă fibroasă din care pornesc septuri fibroase ce împart glanda în pseudolobi, la rândul lor alcătuiți din vezicule, numite foliculi sau acini (unitatea structurală a tiroidei).
Glanda tiroidă produce doi hormoni principali, tiroxina și tironina, care:
– stimulează metabolismul general,
– au influență asupra vitezei cu care este utilizată energia în corp și a producerii de proteine,
– influențează asupra termoreglării organismului,
– stimulează la copii creșterea scheletului,
– influențează compoziția sângelui,
– intensifică excitabilitatea sistemului nervos față de alți hormoni.
Cei doi hormoni sunt depozitați în foliculi, unde sunt legați de o proteină, formând tiroglobulinele. Pentru elaborarea hormonilor e nevoie de iod, care este furnizat prin alimentație. De asemenea, tiroida produce calcitonina, antagonist al hormonului paratiroidian, ce scade pragul calcemiei și stimulează osteogeneza.
Tiroida hipoactiva apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni ce au rolul de a regla intregul organism. Printre simptome se pot numara cresterea in greutate, obosealam depresia, problemele de concentrare, piele uscata, constipatie. In cazul in care nu se trateaza, hipotiroidia poate avea repercurisiuni grave asupra sanatatii.
In cele mai multe dintre cazuri, hipotiroidismul este cauzat de boala auto-imuna cunoscuta sub numele de boala Hashimoto. Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna caracterizata printr-o agresare a organismului de catre propriul sau sistem imunitar. Este una dintre cele mai frecvente cauze de gusa (crestere in volum al glandei tiroide) si de hipotiroidism mai ales la femei.

Cand medicul suspecteaza un hipotiroidism sau un hipotiroidism subclinic, el va recomanda teste pentru confirmarea diagnosticului.
Testele cele mai des folosite sunt:
-TSH (hormonul de stimulare tiroidiana)
-T4 (tiroxina).
Sursa: http://www.andreilaslau.ro