joi, 26 ianuarie 2017

Endometrioza

Endometrioza rămâne o boală misterioasă, în ciuda progreselor pe care le-a înregistrat știința în ultimele decenii. Este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.
Endometrioza apare atunci când mucoasa endometrială a uterului se ataşează de alte organe din afara uterului. Cu alte cuvinte, este o afecţiune ginecologică, care implică dezvoltarea unor celule similare cu cele care formează interiorul uterului (celule endometriale), dar în poziționate în afara uterului. Astfel, la femeile care suferă de endometrioză se poate depista țesut endometrial, care în mod normal căptușește cavitatea uterină, în zone imprevizibile: ovare, vezică urinară, plămâni, țesut miocardic etc.
În timpul menstruaţiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afară uterului nu are nicio modalitate de a părăsi corpul. Această mucoasă continuă să se inflameze în timpul ovulaţiei şi menstruaţiei şi se poate rupe şi sângera, sau poate forma ţesut cicatricial dureros. Aceste implanturi sau leziuni se dezvoltă anormal, provocând durere şi disconfort. Conform specialiştilor, această boală afectează cu precădere femei cu vârste între 25-40 ani. Nu reprezintă numai una din cauzele principale ale infertilităţii la femei, ci și a durerilor pelviene cronice şi a intervenţiilor chirurgicale ginecologice.

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauza endometriozei rămâne necunoscută, în ciuda progreselor înregistrate în domeniul medical. Unii experţi au dedus câteva posibilităţi, dar nimic definitiv nu a fost dovedit.
O posibilă teorie susţine faptul că, la menstruaţie, ţesutul menstrual este împins retrograd în trompele uterine, intră în cavitatea abdominală şi se implantează la nivelul pelvisului, determinând astfel simptomele endometriozei. În timpul menstruaţiei, ţesutul ectopic sângerează, la fel ca endometrul din interiorul uterului. Sângele din aceste regiuni poate cauza iritaţii ale ţesuturilor învecinate, care se inflamează. În timp, se formează chisturile şi ţesutul cicatricial. Majoritatea medicilor consideră că toate femeile trec printr-o formă de retrogradare a ţesutului menstrual în trompele uterine, însă cele care au probleme imunitare ajung să dezvolte endometrioză.
Conform altor teorii, există o predispoziţie ereditară de apariţie a endometriozei, celulele endometriale dezvoltându-se în afara uterului încă din perioada dezvoltării fetale. Odată ce femeia ajunge la vârsta adultă şi are menstruaţie, aceste celule devin leziuni care provoacă durere şi disconfort.
Teoriile care învinuiesc bagajul genetic susţin că femeile care au mai avut cazuri de endometrioză în familie au mai mare şanse să aibă fete care să sufere de această boală.

Care sunt simptomele endometriozei?

Simptomele endometriozei ar putea fi următoarele:
  • dureri pelviene cronice sau intermitente;
  • dismenoree (menstruaţie dureroasă);
  • infertilitate;
  • durere în timpul raporturilor sexuale;
  • scaune dureroase;
  • oboseală;
  • sângerări abundente sau neregulate;
  • durere în timpul ovulaţiei;
  • probleme gastro-intestinale (constipaţie, diaree, balonare);
  • urinări dureroase;
  • dureri de spate.
 Cum este diagnosticată endometrioza?
  • Endometrioza poate fi diagnosticată doar prin intervenţie chirurgicală. Ultrasunetele, RMN-ul şi tomografiile nu sunt
  • concludente în diagnosticarea endometriozei. Un medic, de obicei, studiază istoricul simptomelor şi decide dacă o
  • procedură chirurgicală este necesară pentru determinarea unui diagnostic. O procedură de laparoscopie sau laparotomie este
  • utilizată atunci când se încearcă diagnosticarea endometriozei.

Există un tratament pentru endometrioză?

  • Nu există tratament pentru endometrioză, dar există tratament menit să ajute femeile să îşi gestioneze şi amelioreze
  • simptomele endometriozei.
 Care este tratamentul pentru simptomele endometriozei?
Tratamentul pentru endometrioză poate consta în:
Medicamente pentru durere: Unele medicamente care se pot elibera fără reţetă, cum este aspirina sau ibuprofenul, pot uşura disconfortul femeilor suferinde de endometrioză. Medicamentele care necesită reţetă pot fi necesare dacă durerea nu se ameliorează.
Terapie cu hormoni: Medicamentele cu hormoni sunt administrate pentru a încerca a se opri ovulaţia pentru o perioadă cât se poate de lungă, în aşa fel încât implanturile sau leziunile să nu se agraveze. Aceste medicamente pot include contraceptive orale, pilule cu progesteron şi analogi GnRH. Majoritatea acestor terapii pot fi administrate pentru o perioadă limitată de timp, iar efectele secundare pot cauza probleme pentru unele femei. Terapiile cu hormoni sunt folosite pentru a îndepărta simptomele şi sunt eficiente mai ales după efectuarea unui tratament chirurgical.
Chirurgie: Chirurgia conservatoare este folosită în diagnosticarea, eliminarea excrescenţelor, calmarea durerii şi mărirea şanselor ca femeia să rămână însărcinată. Chirurgia conservatoare se face de obicei printr-o laparoscopie sau laparotomie. În unele cazuri, o intervenţie chirurgicală mai radicală, cum ar fi o histerectomie, este recomandată în tratarea endometriozei.
Terapii alternative și complementare: Unele femei au apelat la diferite tipuri de tratamente alternative pentru tratarea endometriozei. Remedii precum vitaminele şi ierburile, schimbările de dietă, acupunctură şi medicina chinezească s-au dovedit a fi utile în gestionarea endometriozei. Discută cu un medic care practică terapii alternative și complementare despre modalităţi de a trata simptomele endometriozei.

1.437 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   1201 – 1400 din 1437   Mai noi›   Cele mai noi»
Izabella Demeter spunea...


Într-adevăr acum la control mi a găsit o adenmioza de 3 mm ceea ce nu avusesem înainte. Am înțeles ca adenmioza este ca și endometrioza dar apare doar pe uter.

Mihaela Manea spunea...

Izabella Demeter depinde de la persoana la persoana. Nu e o regula ca dacă alăptezi nu ai ciclu menstrual sau nu ovulezi. Poți rămâne gravida cât timp alăptezi deci de ovulat ovulezi ceea ce înseamnă ca ovarele nu sunt in repaus așa cum cred toți medici care recomanda sa alăptezi cât mai mult. Eu alăptez de 1an 6 luni și am cm de când avea bebe 4 luni.

Mihaela Manea spunea...

Izabella Demeter eu acum la control deja am
Chist endometriozic pe ovarul stâng și dureri f mari la cm

Daniela Ralf spunea...

Buna fetelor! Saptamana viitoare urmeaza sa ma operez, scoaterea uterului si a ovarelor. Daca a facut cineva o astfel de operatie, va rog sa imi spuneti si mie cat costa si cum v-ati simtit dupa operatie? Orice sfat in legatura cu protectia si grija postoperatorie este binevenit .Va multumesc!

Corina Chihaia spunea...

Eu m-am operat pe 15 mai mi sa scos ovaru stg, endomeriomul de 6 cm plus trompa stg sunt in perioada de refacere

Cătinean Andrea spunea...

Eu anul trecut am avut operatie la ovarul drept, trompa si ovarul au fost scoase. Acum sunt insarcinata in 8 luni. M-am refacut repede.

Viorica Candale spunea...

Unde te vei opera? Ce vârstă ai?

Daniela Ralf spunea...

In Tm, am 45, la mine nu e vorba de endo, este cancer g2

Viorica Candale spunea...

Daniela Ralf Eu am o adenomioza difuza , am 44 , dr Simedrea zice că probabil va trebui să scot si eu uterul

Simona Raileanu spunea...

Multa sanatate! Sa treci cu bine de acest hop! Te pup si imbratisez!

Alina Maria Ciocanu spunea...

Nașa mea a făcut o astfel de operație anul trecut și a avut concediu medical cam 3 luni. A fost mai grea refacerea pentru ca nu i s-au topit ațele cum trebuie (a făcut clasic, nu laparoscopic).

Alexandrina Stanculeanu spunea...

Eu am făcut în martie 2017 anexectomie ( ovare), in septembrie 2017 uter. M-am refăcut destul de greu studii decât în 3 luni, după câte am inceput iar naveta o ora dus, o ora întors plus frig...și am avut fi nou dureri foarte mari! Nu știu dacă va fi cazul și la tine, dar la mine a fost nevoie și de disecarea vezicii și am rămas cu dureri la urinare, care după 7 luni s- au diminuat dar nu au dispărut complet!

Andreea Radu spunea...

Recuperarea depinde si de tipul operatiei si evident de organismul tau. Eu am avut-o clasica, medical 3 luni. Recuperarea a fost dificila, insa privind in urma... nu de speriat :)La mine a fost mai dificil pt ca am avut invazie inclusiv pe vagin, colon...

Viorica Candale spunea...

Aveai si adenomioza ?

Andreea Radu spunea...

Nu. Pe fisa mea este trecuta doar endometrioza

Viorica Candale spunea...

Andreea Radu si ti-a scos uterul?

Andreea Radu spunea...

Nu reusesc sa retin termenii medicali, insa in cazul meu chirurgul mi-a scos uterul, a sectionat partea ce nu s-a mai putut salva, restul a fost curatat de endometru si pus inapoi. Pt mine a fost "Science Fiction" cand mi s-a spus...

Andreea Radu spunea...

Mentionez ca eu sunt operata in Bucuresti

Andreea Radu spunea...

Dr Trebuia sa iasa la pensie inainte de prima mea operatie.. 2015. Este un dr f sever care isi trateaza meseria cu simt de raspundere si "isi face temele" la zi. Eu am ajuns la dansul printr-o cunostinta operata tot de endometrioza, care acum este foarte bine.

Picioroaga Ina spunea...

Buna! Din noiembrie 2017 am inceput sa am dureri înaintea ciclului si in timpul lui. Pe masura ce lunile treceau durerile de intensificau si in aprilie am ajuns la UPU.Atunci un ginecolog mi a pus diagnostic de endometrioza. Era pentru prima dată când auzeam acest termen medical si am zis sa mai cer o parere.A doua a zi am mers la un alt doctor care mi a zis ca ar fi un chist hemoragic Si sa urmez un tratament, dar din pacate in luna mai a fost si mai rau, dureri mai mari iar la menstruatia era numai in calendar căci se instala amenoreea.saptamana aceasta am mers la alți doi medici care mi au pus acelasi diagnostic, chisturi endometriozice.vineri, diagnosticul a fost confirmat de un RMN.am sunat la medicul meu care mi a propus din prima operație clasică și mi a zis ca exista riscul de a mi pierde ovarele.nu stiu ce sa fac? Nu gasesc foarte multe informatii despre acesta afecțiune.as mai cauta si alte păreri, poate exista tratament sau macar se pot salva ovarele, dar imi e frica.exista riscul de a se spargă aceste chisturi? Mai pot cauta 1 saptamana-2 alte păreri? Multumesc

Camelia Serban spunea...

Buna Ina unde locuiești? Din ce văd eu chisturile tale sunt mici, nu văd de ce trebuie operație clasica si de ce trebuie scoase ovarele. Mai cere si o alta opinie, cu siguranța se poate face laparoscopie. Eu am avut 3 chisturi scoase mai mari decât ale tale, deci se poate. Sunt operata la privat eu.

Picioroaga Ina spunea...

Buna, sunt din Vaslui, medicii din zona mea nu stiu mare lucru despre aceasta boala .Am început să ma documentez si am vazut ca de fapt cei de la clinica unde am facut RMN ul nu au facut un RMN specific endometriozei, chiar dacă am specificat acest lucru. Acum oare ar trebui repetat pentru a vedea dacă este extinsă și pr alte organe?

Camelia Serban spunea...

Studiile arată ca in cazul chisturilor endometriozice exista șanse mari de endometrioza adânc infiltrată. Ți-am trimis un link in privat, sper sa te ajute. Poți face si acest lucru cu RMN dacă vrei, dar încearcă sa mergi si la un medic im apropiere.

Picioroaga Ina spunea...

As vrea sa caut cele mai bune solutii, am citit despre domnul dr Smedrea si am sa incerc sa iau legatura si cu dumnealui, dar e tare departe de mine

Liana Pascariu spunea...

Dacă ești din Vaslui, poti ajunge la dr. Radu Maftei de la Clinica Origyn din Iasi cu care dr. Simedrea colaborează. Găsești datele clinicii pe net. În niciun caz operație clasica pentru diagnosticul tau..daca boala va recidiva cum se întâmplă de multe ori in ciuda regimului/tratamentului, va fi foarte dificil, preferabil laparoscopie dar numai dacă un medic priceput apreciază că nu se poate altfel.

Picioroaga Ina spunea...

Da, il am pe lista.mi a mai zis cineva de el.maine sun pentru programare

Mirela Nicolae spunea...

Buna! Mie tumoarea endometriotica mi-a fost descoperita in urma unui rmn simplu de pelvis.

Andreea Deea spunea...

Oricum, chisturile sunt mici si nu ar fii de operat. Acuma pasul urmator e exact cel pe care l ai scris mai sus: sa faci un rmn cu specific de endometrioaza. Si sa i trimiti analizele la dr simedrea. Pana apuci sa l faci, cerei o parere prin email cu rezultatele actuale. Dar nu te ingrijora ca inca sunt mcii chisturile. Eu am avut chist operat de 8 cm si ovarul e intact si functional. Laparoscopic cu laser , de dr Simedrea. Deci se poate sigur fara sa ti se scoata ovarele! Si nu clasic ca nu are sens plus ca e recuprarea mult mai grea.

Picioroaga Ina spunea...

Am sa caut in zona mea unde pot face un RMN specific si apoi sa iau legatura cu dumnealui

Ileana IP spunea...

Sunt mai multi medici carora te poti adresa sa te ghideze si la un moment dat sa te duci si la un consult la ei. Cel mai bine--adica mai putin stresant ar fi sa gasesti un medic din zona ta-- am citit ca au scris fetele pe grup de medici buni din Iasi(poti da cautare pe grup dupa discutiile respective) cu care au avut rezultate. RMN-ul cu protocol fa-l doar daca unul dintre acesti medici ti-l recomanda; mie uneia inainte de operatie mi-a fost suficient un CT cu substanta de contrast, pe care-l facusem din cu totul alte motive...si s-a vazut si chistul endometriozic.
Nu recomand operatia clasica si nu prea sunt fan nici operatii la privat, mai ales daca exista sanse de complicatii, caci la privat nu exista serviciu de urgenta.

Mistreanu Mistreanca Cristina spunea...

Cauta spital care sa te monitorizeze pe termen lung.. Probabil ti s- a spus ca vor scoate ovare dar si uter... Se pot face cioparteli , in ideea ca ligamentele si uterul sa sustina intestinele inca ceva timp pana la o alta operatie... Nu stiu ce varsta ai... in functie de varsta si nasteri se ia in calcul castig - beneficiu pastrare endomerioame pana se sparg, se inmultesc si ajung si pe alte organe- precum colon... Pana la 45 de ani poti sa te chinui sa pastrezi ce vrei, iar apoi linistit se recomanda histerectomie si ovarectomie- inducere menopauza chirurgical. Varsta de 45 de ani fiind considerata normala pentru menopauza.

Picioroaga Ina spunea...

Doamne ce fel suna...Am 29 de ani

Camelia Serban spunea...

Acest lucru cu o anumită vârsta fiind considerată “normala” pentru menoupauza chirurgicală/ medicală eu nu sunt de acord. Dacă vre unul dintre medicii la care voi merge îndrăznește sa menționeze histerectomie fie totala sau parțiala, a dracu cu mama eide nu-i sparg capu... ce ușor e sa spui scoatem tot la ce va trebuie, dar după ce facem când sunt alte probleme care pot apărea cum ar fi organ prolaps, cine face excercitiile de pelvis sau cum s-o numi. Aici ma refer la cazurile in care atât uterul cat si ovarele pot fi salvate.

Mistreanu Mistreanca Cristina spunea...

Pentru ca am vazut ca apar nemultumiri privind un diagnostic pus cu intarziere. Eu am primit un diagnostic definitiv de endometrioza inca din 2003- la Iasi, infertilitate primara si imposibilitatea de a procrea datorita uterului retrovers, progesteronului scazut, mastoza fibrochistica a sanilor, ovare polichistice... Mentionez ca eram sub tratament hormonal de cativa ani buni... si am continuat cu un anumit stil de viata restrictiv si multe feluri dd terapii... pana la varsta de 40 de ani cand aveam tumora endometriozica pe uter prins de colon stenozant. Cu siguranta au stiut si inainte de 2003 ce se intampla cu mine, dar nu eram eu pregatita sa aud... In sinea mea stiam ca nu pot avea copii, instinctiv am ales sa lucrez cu copiii ca educatoare.. Am ales sa lucrez si in leagan de copii abandonati, in speranta ca voi infia unul... Apoi am aflat ca adoptiile au cale lunga de multi ani si cerinte financiare.. Incet, incet sanatatea s- a deteriorat. Nu am gasit partenerul care sa doreasca si sa isi permita sa ma intretina si sa plateasca tratamente si operatii.. plus sa poata financiar infia si ingriji acel copil. Cand diagnosticul a fost clar in 2003 , am pierdut si speranta adoptiei din cauza medicala.. nu acorda adoptii parintilor cu probleme de sanatate... Si daca ma gandesc la rece, abia daca am putut din cand in cand sa am grija singura de mine. Am avut noroc de acel sprijin minim de supravietuire primit de la parinti. Si manifest mare recunostinta fata de medicii care m- au ingrijit si m- au incurajat cat am putut sa cred ca exista miracole. Adica pana mi s- a scos uterul, taiat din colon si rect... Pana atunci am crezut in familie si posibilitatea miraculoasa de a avea copil. Eu tind sa cred ca uneori e bine sa nu stim , sa nu aflam , sa nu gasim raspunsuri certe... E bine sa lasam speranta sa ne dea energia de a trai. Anul acesta am pierdut si acele ovare polichistice... Si ma intreb care era menirea mea pe pamant, daca nu sa am familie si copil? Care e scopul vietii mele acum?

Andreea Andreea spunea...

O draga mea oarecum ma regăsesc în povestea ta si crede ma ca aceeasi intrebare imi vine si mie in minte de multe ori dar tot atunci imi aduc aminte ca exista un dumnezeu care ne iubeste si dacă asta e menirea noastră stie el de ce si poate tot el va face o minune pt noi.capul sus draga mea desi stiu E greu

Irina Constantin spunea...

Nu stiu cum era legea adoptiei in 2003 dar infertilitatea este principalul motiv pt care parintii adopta conform celor de la Directia pt protectia copilului. Cunosc mamici ce au avut cancer si li s-a permis sa adopte,dar vb dupa 2010... Eu am endometrioza,grad4 descoperita in 2013. Am pierdut atunci jumatate de ovar. Ceea ce ai avut si ai tu ..e mult peste diagnosticul meu... In 2016 ne-am luat gandul de la o sarcina si am mers pe calea adoptiei. La sf.anului ne cunoscuseram baiatul si din feb.2017 suntem 3. Peste 2saptamani vom fi 4...am ramas insarcinata dupa botezul celui mic,fara tratamente,fara regim...fara gandul de a mai ramane vreodata insarcinata. Noi eram impliniti avandu-l pe baietel si credeam ca mai bine si mai fericiti de atat nu putem fi. Chiar si cand speranta moare...sa stii ca mai ramane o farama. Pot adopta si mamicile singure. Dc ai nevoie de detalii privind adoptia sunt aici sa te ajut

Veronica Iuliana Lazar spunea...

Irina Constantin, Felicitări pentru sarcină! în 2013 m-am operat si eu de endometrioza si am pierdut jumătate din ovar. Avem atestat de adopție din ianuarie 2016 si sperăm să ne găsim micuțul până la sfârsitul anului.

Corina Chihaia spunea...

Draga Cristina esti o persoana puternica !!! Ma regăsesc in cele scrise de tine , pe mine bolile m-au invadat rând pe rând pe la 21 de ani in plină sanatate m-am culcat sanatoasa si m-am trezit ca nu mai puteam sa merg , la spital nu îmi găseau cauza pana mi-au făcut biopsie din deltoid rezultatul Dermatomiozită o boala rară autoimună am fost devastată încet încet mi-am mai revenit am luat tratatment cu Metotrexat . După alta perioada am aflat ca am si poliartrita reumatoidă alta lovitura , astm bronșic , HTA risc înalt si de 1 an endometrioza ovar stg care ma dus la operatie de curând . Am aproape 1 an in August de când am depus actele ptr adopție asteptam minunea născuta din inima !!! Eu m-am întrebat ani la rând de ce eu ? De ce atâta suferinta ? Dar într-un. Final am înțeles ca trebuie sa îmi accept bolile, ca oricum nu-s se mai poate decât ameliora !!! Nu as fi putut sa trec singura peste toate astea soțul meu care ma sprijinit mereu , sa casatorit cu mine deși știa ce probleme de sanatate am . Așa ca Draga mea Cristina nu esti singura in aceasta lupta . Luptam impreuna , suntem cele mai puternice femei din grup . Mulțumesc ca cineva sa gândit si la noi si a înființat acest grup minunat va iubesc chiar dacă nu va cunosc personal

Mistreanu Mistreanca Cristina spunea...

Multumesc Irina Constantin. In 2015 am mai incercat un pas spre adoptie... Dar eram deja din 2012 operata de endometrioza. Trecusem prin faza de asistat social 2 ani post operator ptr ca stau in chirie. Cat am fost in medical doi ani am tot sperat sa ma fac bine... dar cam de trei ani in coace tot despre o noua operatie necesara s- a tot discutat si pensionare dupa operatie. Dar eu din toti anii munciti am adunat doar vreo 6 ani pe cartea de munca si daca nu am 15 ani minim, nu ma pot pensiona. Sunt pusa iar in situatia sa primesc asistenta sociala. Practic, pentru adoptie , mi- au cerut sa am minim cinci ani de munca consecutivi, sa am cel putin o garsoniera si bani sa ma intretin plus sa am ce imparti cu un copil. Am vrut sa iau in ingrijire pe salar- asistent maternal.. dar m- au intrebat ce fac daca eu sunt in spital, cu cine ramane copilul, platesc bona sau il aduc in centrul de plasament? Au si ei dreptatea lor...

Irina Constantin spunea...

Of...da..inteleg acum. Imi pare rau...

Corina Chihaia Mistreanu spunea...

Mistreanca Cristina toate la timpul lor sa te faci tu mai bine după ai sa vezi ca Dumnezeu o sa ați dea o familie frumoasa si un copilas fi optimista , esti puternica

Adnana Cojocariu spunea...

Pffff....sincer nu știu să.ti răspund la întrebare ...nici nu știu dacă vrei să auzi un răspuns anume....pot sa.ti zic că eu am 37 de ani, diagnosticata cu adenomioza, ovare polichistice, uter fibromatos, mastoza fibrochistica.....sunt mama unei fetițe de 4,7 ani ....care are o boala genetica rara, neurodegenerativa, copiii cu boala asta...se nasc aparent sănătoși...pe la 3 ani incepe crizele de epilepsie și regresul...adică își pierd limbajul, mersul, văzul, nu mai pot manca singuri....li se pune un tub (gastrostoma) și pe la vâstră de 8-12 ani își pierd viața din cauza infecțiilor respiratorii...nu exista tratament...abia anul trecut a ieșit ceva experimental care le mai prelungește viața cu câțiva ani...așa se zice.....la fel că tine mă întreb și eu....de ce m.am mai născut dacă nu am de făcut nimic p pământ....am învățat bine...am fost un copil cuminte...un om bun...acum nu mai am job, am plecat din tara în speranța unei minuni....îmi văd copilul cum se degradează ....și mă întreb de ce s a permis să se nască dacă trebuie sa sufere atât...iar eu acum sunt pe cale de a nu mai putea avea vreodată copii....bine nici nu știu dacă mai sunt in stare psihic ...și nici fizic....nu vreau sa par dură și nici să fiu subiectiva...dar trebuie sa găsești resurse de a vedea viața frumoasă...uneori...nu știm de ce unele dintre noi...avem alte destine decât majoritatea....și decat sa aduci pe lume un copil care sa se chinuie ..mai bine deloc...iartă.ma dacă suna prea dur...dar eu as fi preferat așa...îți doresc multa sănătate!!!! Și puterea de a merge mai departe!!!

Humelnicu Simona spunea...

Doamna, va doresc multa putere si sa nu va pierdeti niciodata speranta ca va fi mai bine! Uneori am impresia ca speranta si credinta in Dumnezeu sunt cele mai de pret lucruri care ne raman atunci cand ne este greu! M-ati emotionat si v-as imbratisa cu toata forta mea daca as putea. Nu ma pricep la cuvinte de incurajare dar nici nu cred ca este cazul... va trimit un gand bun si ma voi ruga pentru dvs. Santatate va doresc din tot sufletul meu!

Corina Chihaia spunea...

Multă putere si sunteți o luptataore

Adnana Cojocariu spunea...

Vă mulțumesc pentru gândurile bune!!!! Și vă doresc multă sănătate și să nu vă lăsați niciodată prada depresiei ...speranța este tot ce mi.a mai rămas! O zi frumoasa!!!?

Corina Chihaia spunea...

Adnana Cojocariu mereu optimiști

Kamalina Iovu spunea...

Aceasta afectiune este cauzata de lipsa sentimentului de siguranta si de iubire suficienta care sa ofere o astfel de siguranta... progesteronul care este produs de suprarenale este cel care ofera protectie si implinire sufleteasca . El este cel care da sentimentul de cuib , de acasa. Multe dintre noi am dezvoltat aceasta afectiune in urma unor traume emotionale sau perioade masochiste de munca pe branci in care am uitat sa ne iubim si sa ne protejam cum ar trebui. Natura a venit cu aceasta afectiune care se manifesta ca infertilitate ca o forma de protectie a speciei si chiar a noastra. Nu suntem suficient de mature emotional pentru a procrea si a creste un copil toata viata fara sa ne facem si mai mult rau ....un copil cere de la noi resurse pe care noi inca nu le avem. Cum ar fi iubire de sine , bucurie de viata....Multe dintre noi ne dorim copilul ca o salvare de la golul interior pe care-l simtim...dar copilul ne face, atunci cand il obtinem printr-o modalitate sau alta, sa uitam de noi si mai mult. De aceea , pentru cele care nu mai au capacitatea de a face copii...exista o recomandare a naturii de a se ocupa de copilul interior . Acela are nevoie de protectie si sustinere. Aceasta afectiune vine in general cu o forma de depresie inconstienta care trebuie tratata... cu cat ne vom iubi si respecta mai mult cu atat vom avea acest sentiment ca viata merita traita , ca este o aventura , ca ne simtim in siguranta in viata noastra si cu atat mai repede valorile progesteronului vor creste la valorile normale... Sunt multe de facut sa stii , doar trebuie sa te detasezi de mentalitatea clasica cum a asta e misiunea femeii....sa procreeze....misiunea femeii este sa creeze...orice si pe oricare alt nivel in afara de cel biologic , sa se re-creeze continuu pe baze noi ...si sa se recreeze la modul de ..relaxare…

Adnana Cojocariu spunea...

Kamalina Iovu nu pot nici sa confirm și nici sa contest argumentația dumneavoastră...dar când vezi unele femei care fac cate 5-6 copii....sau care "s.au distrat " toată viața și sunt mame eroine și fac copii fără probleme..și sănătoși...și unii sunt abandonați...stai sa t întrebi tu unde ai greșit...alea nu mai au progesteron...alea nu mai sunt dereglare pe interior...nu mai au depresii...cert este că unele lucruri se întâmplă și nu.ti da nimeni niciodată vreo explicație!!!!

Kamalina Iovu spunea...

Adnana Cojocariu, acele femei au o alta structura interioara...femeile care" se distreaza" se iubesc pe sine... si se iubesc atat de mult incat mai si abandoneaza cate un copil cand considera ca le depaseste. In cazul endometriozei este un gol afectiv atat de mare incat in general iti traiesti viata cu frica...Infertilitatea repet este o masura de protectie a naturii, pentru ca femeile care nu se iubesc suficient sa nu procreeze mai departe exemplare cu probleme.

Adnana Cojocariu spunea...

Kamalina Iovu eeeee....acum dacă am sta și am lasă în seama naturii multa lume nu ar trebui sa procreezi....cred că este puțin dusa spre extrem aceasta explicație....dar fiecare este liber să creadă în ce vrea....

Gina Pirvulescu spunea...

O imbratisare si multa putere!

Matache Ana Corina spunea...

Adnana Cojocariu multa putere si sa dea Dumnezeu sa fie totul bine

Adnana Cojocariu spunea...

Matache Ana Corina mulțumim mult!!! La fel va doresc!!!

Brusaru Violeta spunea...

Buna! Sper sa nu supăr pe cineva cu postarea mea, dar am mai zis si alta data cand am citit despre o fata care voia să divorteze că soțul nu vrea copii. Păi noi nu putem avea! Ei, prin acest refuz sunt alături de noi. Draga mea nu e un capăt de lume ca nu ai copil, nici eu nu am, am suferit când am aflat, dar timpul le vindeca pe toate, eu nu infiez, nu am facut nici macar un fiv, sunt de părere că familia si sănătatea sunt mai importante decât forțarea destinului si sa dam vina pe dr. Eu iti urez sanatate, si traieste-ți viata: distreaza-te, plimbata-te, călătorește bucura- te de copiii altora cât stai cu ei si nu le iei si greutățile acasă si nu mai feriți bărbaților ce poate voi nu sunteti in stare

Andreea Tale spunea...

Fii puternica in continuare si gandeste-te ca ai trecut prin atatea si esti in picioare! Iubeste-te pe tine! Asta e menirea ta! Si fa orice ai chef, pentru ca poti si pentru ca ai timp! Ti s-a dat putere si timp :). Gandeste-te cate poti sa faci cu ele!

Solcan-Dragoi Madalina Stefania spunea...

Draga mea, daca o femeie are ca singur scop sa faca copii, inseamna ca traieste degeaba! Tu esti o persoana puternica, Dumnezeu te-a intarit in credinta iar smerenia ta te va mantui. Te pup

Georgiana Popa spunea...

Si eu am probleme in a concepe un copil datorita bolii. Am 38 de ani si tocmai ce am avut o pierdere de sarcina in 6 saptamani. Acum doctorii spun ca mai trebuie o operatie si dupa aceea va fi posibil la o vlinica de fertilizare. Incercam, nu se stie niciodata. Dar sa stii ca a avea copii natural nu trebuie sa fie capat de lume daca nu este posibil. Stiu foarte multe persoane care au tot incercat si nu au reusit, si au o viata implinita. Tocmai prin faptul ca lucrezi acolo, poate ai ami multi copii decat altii. Si in legatura cu adoptia nu trebuie sa renunti. Dar si restul copiilor pe care nu ii poti adopta tot ai tai trebuie sa fie, pentru ca sunt singuri, ei te vad ca pe o mama, nu stiu diferenta.

Georgiana Popa spunea...

Si asa e, cu boala asta daca reusim sa facem un copil, nu il putem concepe natural, sa nu iasa cu probleme. Asa ca, gandeste-te, decat sa dai viata si sa nu fie bine, mai binr concentreaza-te pe viata ta proprie si fa-o sa fie frumoasa. Copiii de la centru chiar te apreciaza.

Georgiana Popa spunea...

Si daca poti adopta sau nu, un copil de la leaganul de copii abandonati nu va cauta acte de adoptie, te va aprecia pentru ca esti acolo si tot ca mama te vede.

Georgiana Popa spunea...

Si noi, incercam pana nu mai exista variante. Dar daca la un moment dat nu vor mai fi variante, nu inseamna ca noi nu ne mai traim viata frumos, inseamna ca am incercat si nu a mers. Asta e. Gasim bucuria de a trai in celelalte lucruri care ne fac fericiti.

Ileana IP spunea...

Cred ca in primul rand trebuie sa ai grija de tine si sa gasesti o modalitate de a te descurca singura. Cu medici de la stat--poti cauta pana gasesti unii pregatiti si umani, cu asistenta sociala, poate cu un job flexibil--stiu, asta e greu, pt ca la noi flexibilitatea e prost inteleasa de multi angajatori... O solutie ar fi sa deschidem o discutie separata pe tema asta pe grup--cum putem avea un serviciu/castiga bani si daca nu putem lucra cu norma intreaga sau ceva care sa nu ne solicite fizic prea tare. Cred ca s-ar strange idei pretioase.
Ideea cu gasitul barbatului care sa intretina femeia mie mi se pare una gresita, desi inca sunt f. multe femei care mizeaza pe ea. In conceptia mea, in momentul in care barbatul devine principalul sau chiar unicul intretinator de familie pe termen lung, femeia si-a pierdut libertatea, identitatea si demnitatea.
Despre familie si copii comentez in episodul urmator, daca voi mai avea ocazia ;)

Alexa Alexandra spunea...

Buna fetelor ! Sunt disperata, nu stiu ce sa mai fac..dupa ce ca am un stadiu avansat de endometrioza ( gr.4), am fost depistata si cu hep B, lucru ce imi ingreuneaza situatia si mai rau si aici ma refer ca nu mai pot lua pastile hormonale..ce e de facut in cazul asta? Nu vreau sa stau din operatia in operatie, clar o sa avanseze endometrioza fara acele pastile..am si niste noduli endometriozici pozitionati "bine"
Medicul recomanda operatia, dar pe urma ce fac? Nu mai pot sa iau nimic ...
Un sfat, va rog !

Francisk Alina spunea...

Eu am avut un chist care a bubuit, dupa ce la cezariana a incercat sa mi-l scoata si nu a reusit, fdc am facut hemoragie. M-a inchis si a ramas sacul. Dupa care s-a umplut si a bubuit. Nu stiu ce stadiu era, insa dupa operatie (si inainte) eu am urmat tratament homeopat, refuzand Diphereline. Si am scos din alimentatie zaharul si partial carnea. Astazi sunt bine, atat cat se poate vedea ecografic, cu dureri in prima zi de menstruatie (ca intotdeauna). Nu stiu dc se aplica si la stadiul 4, insa am fost incurajata sa povestesc experienta mea, fara hormoni. Multa sanatate, si sa iei cea mai buna decizie!

Mihaela Ionescu spunea...

Poti incerca medicina alternativa. Eu iti recomand acupunctura. Daca esti din Bucuresti, este institutul de medicina alternativa si complementara, pe Sos Panduri, unde poti merge si cu bilet de trimitere. Eu am avut rezultate bune! Succes si sanatate!

Mirela Ene spunea...

Ce inseamna rezultate bune , Mihaela Ionescu ..?...daca poti sa.mi spui !!!

Mihaela Ionescu spunea...

Eu fac acupunctura din 2013, o data sau de doua ori pe an. In urma acesteia, starile de rau, durerile din timpul menstruatiei si nu numai, s-au ameliorat. Chisturile s-au micsorat. Cu un AMH mic, de 0.8 am optat sa fac FIV si am obtinut embrioni de foarte buna calitate, fiv-ul cu reusita din prima. Am facut acupunctura inaintea procedurii fiv si in trimestrul 3 de sarcina. In timpul sarcinii nu am avut niciun fel de problema sau stare de rau, nici greturi, nici rau, nimic nimic.. mai am ~2 saptamani si nasc. Si cred ca acupunctura m-a ajutat foarte mult in toata perioada.. din 2013 pana acum. Am si gresit si am sarit un an, nu am facut si s-a simtit...

Mirela Ene spunea...

Multumesc frumos si ma bucur pentru tine..! dar totusi...de vindecare totala , nu se pune problema...nu ? Ei ce spun.,?...medicii

Mihaela Ionescu spunea...

Multumesc :)
Nu stiu ce sa zic.. nu cred ca te vindeci total daca endometrioza e mai avansata. E posibil daca faci sedintele la timp si daca iei suplimente. Avantajul este ca acupunctura lucreaza pe intreg sistemul hormonal si il regleaza ceea ce in medicina normala nu exista un medicament sau o procedura pentru asta.

Clar Isa Iordache spunea...

Numai un medic te poate sfatui in cazul asta, daca poti merge dupa operatie fara anticonceptionale sau nu. De asemenea, asa cum spuneau si fete mai sus, poti vorbi si cu Ioana si poti incerca si terapii complementare. Sanatate multa si nu dispera!

Camelia Serban spunea...

Alexandra dacă operația este făcută de un medic specialist șansele de recidiva sunt mici. Iar după operație nu toate fetele iau hormoni sau ac, eu nu iau nimic si sunt bine la un an după. Încearcă sa consulți câțiva medici si alege o varianta sigura, mai ales dacă ai simptome si trebuie sa te operezi.

Mihaela Ionescu spunea...

Camelia, nu e neaparat asa. Eu m-am operat la dl. Dr. Simedrea si la o luna a recidivat. La 3 luni aveam iar 2 chisturi si aderente...

Camelia Serban spunea...

Chisturile sunt greu de redus, eu m am referit la țesuturile de Endo. Chisturile dacă nu se văd nu se scot

Ileana IP spunea...

In primul rand incearca sa te linistesti... stresul iti dauneaza si la hepatita si la endometrioza. Apoi mergi la 1-2 medici care se pricep la endometrioza si vezi ce propun ei. Sigur stiu mai multe. Si intreaba-i si ce parere au de regim, suplimente

Elena Valentina Prisecaru spunea...

Si eu am hepatita, dar chiar si asa, tot am luat diphelerine 8 luni si vissane 1 an si ceva... Si nu am nimic... Nici endo nu a recidivat, nici hepatita nu e grava, ba chiar mi-a scazut viremia d la 1900 la 400, cu toate ca am avut 4 operatii grele... totul tine de tine: ofera-i corpului tau pauze mai dese, un somn bun si muult optimism... Capul sus, vei gasi o cale sa rezolvi ambele probleme

Mistreanu Mistreanca Cristina spunea...

Esti in Bucuresti ? Mergi urgent la Spitalul de boli infectioase Matei Bals ( langa spital Colentina) ... pe Stefan cel Mare, cum mergi spre Obor dinspre Victoriei cu tramvai 10 , sau autobuz 330 de la Perla. Depinde din ce directie vii. Dinspre Obor spre Victoriei vei lua tramvai 1 sau autobuz 330... Asa... ideea e ca la Spital Bals, de oriunde din tara, se poate veni cu bilet de trimitere de la medic de familie. Pe bilet se scrie contact cu hepatita B, Hiv... In cazul tau toata familia vine cu bilet de trimitere si pe loc se fac analize gratuite. Pentru cine e deja infectat , intra in program national de gratuitate pentru tratament - medicamente ce se ridica de la spital. Pentru cei ce doar vin in contact cu persoana cu boli hepatite A si B, dar se dovedeste ca nu sunt purtatoare, vor primi indrumare sa isi cumpere 3 fiole de Twinrix... - vaccin preventiv Hepatita A si B. Costa cam 130-150-180 ron bucata- depinde de la care Farmacia Catena gasesti ( ei gasesc pe comanda ,desi depozitele nu prea au). Acest vaccin se face in format primul vaccin notat O; al doilea vaccin fix la 30 zile ( notat 3) ; si ultimul fix la 6 Luni ( notat 6) Schema dd tratament Twinrix ar fi O - 3-6. Asa am procefat eu anul trecut.. Am facut acest vaccin... preventiv, stiind ca urmeaza sa fiu operata si sa locuiesc in colectivitate, fiind expusa virusurilor acestea cumplinte.

Elena Valentina Prisecaru spunea...

Daca pt mine era îndrumarea, am facut deja cam tot ce ai zis... Cu mentiunea ca avand viremia mica, eu nu pot intra in acest program... Doar cei a caror viremie depaseste 2000 beneficiaza d acest trat iar eu am 400.. cumva ma bucur, cumva ma oftic pt ca nu pot face trat. Dar stie Dumnezeu ce plan are pt mine... Iar daca e sa raman asa, eu sunt multumita avand in vedere prin cate am trecut va îmbrățișez cu drag p toate si va doresc sa treceti peste toate incercarile cu bine. Si mulțumesc ca exista acest site, sa invatam si noi si dr, lucruri noi

Mistreanu Mistreanca Cristina spunea...

E bine ca poti tine regim alimentar .

Letitia Carmen spunea...

Acupunctura ar lucra atât pe sistem hormonal,cat si pe meridianul ficatului....Stresul este cel mai mare inamic al ficatului.Incearca sa te odihnesti cat poti de mult( mai ales noaptea).... Fiecare organ are propriul sau ceas biologic de activitate maxima. Ficatul se regăsește intre orele 1-3 dim. De aceea, e bine, ca intre orele 22,cel târziu 23, sa dormim....In felul acesta,asiguram corpului putina melatonina iar celorlalte organe,le dam șansa sa se "refacă"....De câte ori, ne-a prins ora 1 noaptea nedormite? Ficatul nostru striga dupa odihna pt. refacere, nu stress, agitatie, griji,probleme!...Mergi la un nutritionist pt. regim, ia suplimente si bucura-te de tot ce este verde( legume....)Multa sanatate! Doamne-ajuta!

Letitia Carmen spunea...

As mai avea ceva de adăugat in privința suplimentelor! Consulta medicul ce ai avea nevoie,in condițiile in care esti acum! Nu-ti incarca ficatul cu multe suplimente( sau chiar si ceaiuri) luate haotic!...

Iuliana Andreea Boboc spunea...

Buna si eu am hep B si endo gr 3! Ca si tratament folosesc inel contraceptiv Nuvaring! Iar ca sa stii care este starea ficatului cel mai bine este sa-ti faci viremia ! Fara stres daca se poate si ai grija ce mananci!

Iuliana Andreea Boboc spunea...

Multa sanatate, putere, rabdare si incredere in cel de sus!

Ioana Tudor spunea...

Cati ani ai? Ai copii? Iti doresti?

Malina Desliu-Avram spunea...

Buna fetelor. La ultimele doua cicluri menstruale dupa un fiv nereusit, ma doare foarte tare burta, de ma cocoseaza ca sa zic asa (no-spa-ul de 80 mg parca nu are nici un efect), iar eu inainte nu aveam mai nimic. Am inteles ca as avea o mica endo, dar nu i-am facut nimic, iar acum cred ca s-a marit. Este posibil? Va rog frumos indrumati-ma, nu stiu ce sa fac. Va multumesc frumos

Camelia Serban spunea...

Buna Malina eu am avut fiv reusit la clinica biotexcom din kiev, pe 25 iulie fac un an, si sunt f bine, si am si o fetita dragalasa.

Malina Desliu-Avram spunea...

Multumesc frumos

Malina Desliu-Avram spunea...

Fetelor, am si un fibrom, dar nu e in interiorul uterului, cred ca e in perete sau in exteriorul lui, nu stiu sigur. Un specialist in endo s-ar putea ocupa si de el?

Camelia Serban spunea...

Eu sunt operată si de fibrom, am avut 4, cel mare a avut 8 cm. Operația de endometrioza si fibrom făcută în același timp

Ulpia Botezatu spunea...

Poate fi si adenomioza...

Malina Desliu-Avram spunea...

Ulpia Botezatu Multumesc frumos. O sa citesc si despre ea. Se poate trata medicamentos sau doar laparo?

Ulpia Botezatu spunea...

Malina, sincera sa fiu, nici eu nu stiu prea multe decat ca sunt endometrioame in peretele uterin. Nu cred ca se pot face prea multe, decat dieta si, in cazul sarcinii, tratament medicamentos pentru a nu expulza sarcina. Eu am trait 10 ani cu ideea ca voi ramane insarcinata pe cale naturala dar nu a fost sa fie. Cu un an si ceva in urma am aflat de clinica Biotexcom din Kiev, am facut la ei fiv si a fost reusit din prima incercare...

Malina Desliu-Avram spunea...

Ulpia Botezatu Multumesc frumos! Multa sanatate!

Claudia Stefanoiu spunea...

Pe mine No-spa nu m-a ajutat niciodata. Parca era apa de ploaie.

Malina Desliu-Avram spunea...

Da, inainte luam nurofen, dar am inteles ca no-spa-ul ar fi mai bun, d'aia se da si la gravide. Acum le-am mai combinat...

Claudia Stefanoiu spunea...

Malina Desliu-Avram la mine Nurofen merge! Poate No-spa e folositor doar pt anumite cazuri.

Bejan Ionela spunea...

Din cauza tratamentului fiv se poate ca endometrioza sa se agraveze. La mine asa a fost.

Malina Desliu-Avram spunea...

Si tratament fara laparo se poate sa rezolve ceva? Tu cum ai facut? Ai reusit?

Cristina Si Ady spunea...

Si la mn sa agravat dupa fiv , de la 0,80 sa facut de 5 ,60 cm
Iar dureri aveam de nu putem sa stau in picioare,

Malina Desliu-Avram spunea...

Cristina Si Ady ce sunt astea, grosimea endometriozei? Unde e situata? A reusit fiv-ul?

Cristina Si Ady spunea...

in Ucraina. Am reusit,

Malina Desliu-Avram spunea...

Cristina Si Ady Imi pare bine pentru tine

Firescu Katia Diana spunea...

La fel și pentru mine, No-Spa nu are nici un efect, ca și cum nu as fi luat nimic.

Malina Desliu-Avram spunea...

Da, m-am reuitat pe prospect, zice spasm dar si durere menstruala, el se recomanda mult pt gravide sa nu aiba contractii ale uterului, dar intelesesem ca ar fi mai bun pentru ovule.

Adina Simion spunea...

In urma unei biopsii mi-a iesit urmatorul rezultat: endometru in stadiul proliferativ avansat, corion citogen dens pe alop***ai cu fibroscleroza. Mici fragmente endocrvicale prezentand endocrvicita cronica. Exocervicita cronica cu acontoza si parakentoza. Endocervicita cronica papilara ulcerata cu tesut de granulatie in corion si reactie granulandoasa de corp strain. Se recomanda interventie chirugicala.
Intrebarea mea este: in ce consta interventia chirugicala, este grea? Este totusi un cancer de col sau uterin, de ovare???
Probabilitatea de a mai avea un copil este mica? Am 38 de ani RH negativ si grupa sangvina 01
Va multumesc pentru intelegere

andreea-georgiana spunea...

buna ,eu am 38 ani m-am operat de 2 ori ,si m_au spus ca am endometrioza. Nu este cancer,fati pap test,si sfatul meu e sa te operezi.Un rezultat corect il obti dupa operatie,operatia nu e grea daca,te opereaza la paroscopie,eu nu mai pot avea copii ,cu endometrioza e o sansa mica de a avea copii.Dar dupa cum miau spus mie medici din italia,aici m-am operat si tot aici ma aflu,este o boala cu termen lung.doar cind intram la menopauza dispare.EU SI ACUM AM PROBLEME.dute la medic ,si ai grija de tine.mult noroc.

Ilinca Ioana spunea...

eu am 38 de ani si ma confrunt cu aceasta boala de mai bine de 6 ani , nimeni nu a reusit sa-mi spuna ceva concret dar din carte am citit despre aceasta boala se pare ca nu avem cum sa o tratam ,nu pot sa spun decat ca eu am dureri aproape insuportabile,am gasit pe net un tratyament naturist care se pare ca a dat roade,adica nu mai aveam durei, dar odata intrerupt au reaparut acele dureri.numai bine

Elena spunea...

ce tratament ati facut? ce urmeaza? cum va simtiti??

nuta spunea...

da, am facut un tratament naturist al lui livia ,il gasesti la despre copii,dar acum urmez un tratament homeopat de la masloc

Alessia spunea...

Nuta, nu poti sa scrii aici acel tratament? cum te-ai simtit dupa tratamentul homeopat?

Crista spunea...

Eu am scapat de durerile menstruale cu..... banalul ulei de masline extravirgin, presat la rece. Are efecte similare cu cele ale ibuprofenului (nurofenului).
Multa sanatate si credinta! "Faca-ti-se dupa credinta ta!"

Valeria Simona spunea...

Dumneavostra cunoasteti vre-un caz de endometrioza care a permis sarcina si chiar nasterea? ...pt.sperantele noastre viitoare..

Adriana Popa spunea...

Am fost operata de ovar tumoral cu aspecte endometriozice. Pana acum am fost sterila , recomandati vreun tratament? As dori sa am un copil.

Alina Cornea spunea...

Am endometrioza....am facut 3 FIV-uri fara succes...oare mai pot spera ca pot avea copii?Exista tratament ptr enometrioza? Am incercat tratamentul cu diphereline de 3,75 fara succes....

Daniela Munteanu spunea...

M am operat de 2 ori, inca o Am, tot gr4, dar durerile au dispărut... Nu o mai bag in seama si incerc sa uit ca exista ..

Ileana IP spunea...

Pentru mine endometrioza a fost si este un mare stres. De ani buni nu mai am dureri , dar am ramas cu frica.
Sfatul sa te focusezi si pe altceva e bun, atata timp cat nu te focusezi pe munca ( am facut-o si pe asta la un moment dat), ci pe activitati recreative.

Mistreanu Mistreanca spunea...

Cristina Pentru ca am vazut ca apar nemultumiri privind un diagnostic pus cu intarziere. Eu am primit un diagnostic definitiv de endometrioza inca din 2003- la Iasi, infertilitate primara si imposibilitatea de a procrea datorita uterului retrovers, progesteronului scazut, mastoza fibrochistica a sanilor, ovare polichistice... Mentionez ca eram sub tratament hormonal de cativa ani buni... si am continuat cu un anumit stil de viata restrictiv si multe feluri dd terapii... pana la varsta de 40 de ani cand aveam tumora endometriozica pe uter prins de colon stenozant. Cu siguranta au stiut si inainte de 2003 ce se intampla cu mine, dar nu eram eu pregatita sa aud... In sinea mea stiam ca nu pot avea copii, instinctiv am ales sa lucrez cu copiii ca educatoare.. Am ales sa lucrez si in leagan de copii abandonati, in speranta ca voi infia unul... Apoi am aflat ca adoptiile au cale lunga de multi ani si cerinte financiare.. Incet, incet sanatatea s- a deteriorat. Nu am gasit partenerul care sa doreasca si sa isi permita sa ma intretina si sa plateasca tratamente si operatii.. plus sa poata financiar infia si ingriji acel copil. Cand diagnosticul a fost clar in 2003 , am pierdut si speranta adoptiei din cauza medicala.. nu acorda adoptii parintilor cu probleme de sanatate... Si daca ma gandesc la rece, abia daca am putut din cand in cand sa am grija singura de mine. Am avut noroc de acel sprijin minim de supravietuire primit de la parinti. Si manifest mare recunostinta fata de medicii care m- au ingrijit si m- au incurajat cat am putut sa cred ca exista miracole. Adica pana mi s- a scos uterul, taiat din colon si rect... Pana atunci am crezut in familie si posibilitatea miraculoasa de a avea copil. Eu tind sa cred ca uneori e bine sa nu stim , sa nu aflam , sa nu gasim raspunsuri certe... E bine sa lasam speranta sa ne dea energia de a trai. Anul acesta am pierdut si acele ovare polichistice... Si ma intreb care era menirea mea pe pamant, daca nu sa am familie si copil? Care e scopul vietii mele acum?

Andreea Andreea spunea...

O draga mea oarecum ma regăsesc în povestea ta si crede ma ca aceeasi intrebare imi vine si mie in minte de multe ori dar tot atunci imi aduc aminte ca exista un dumnezeu care ne iubeste si dacă asta e menirea noastră stie el de ce si poate tot el va face o minune pt noi.capul sus draga mea desi stiu E greu

Irina Constantin spunea...

Nu stiu cum era legea adoptiei in 2003 dar infertilitatea este principalul motiv pt care parintii adopta conform celor de la Directia pt protectia copilului. Cunosc mamici ce au avut cancer si li s-a permis sa adopte,dar vb dupa 2010... Eu am endometrioza,grad4 descoperita in 2013. Am pierdut atunci jumatate de ovar. Ceea ce ai avut si ai tu ..e mult peste diagnosticul meu... In 2016 ne-am luat gandul de la o sarcina si am mers pe calea adoptiei. La sf.anului ne cunoscuseram baiatul si din feb.2017 suntem 3. Peste 2saptamani vom fi 4...am ramas insarcinata dupa botezul celui mic,fara tratamente,fara regim...fara gandul de a mai ramane vreodata insarcinata. Noi eram impliniti avandu-l pe baietel si credeam ca mai bine si mai fericiti de atat nu putem fi. Chiar si cand speranta moare...sa stii ca mai ramane o farama. Pot adopta si mamicile singure. Dc ai nevoie de detalii privind adoptia sunt aici sa te ajut

Veronica Iuliana Lazar spunea...

Irina Constantin, Felicitări pentru sarcină! în 2013 m-am operat si eu de endometrioza si am pierdut jumătate din ovar. Avem atestat de adopție din ianuarie 2016 si sperăm să ne găsim micuțul până la sfârsitul anului.

Corina Chihaia spunea...

Draga Cristina esti o persoana puternica !!! Ma regăsesc in cele scrise de tine , pe mine bolile m-au invadat rând pe rând pe la 21 de ani in plină sanatate m-am culcat sanatoasa si m-am trezit ca nu mai puteam sa merg , la spital nu îmi găseau cauza pana mi-au făcut biopsie din deltoid rezultatul Dermatomiozită o boala rară autoimună am fost devastată încet încet mi-am mai revenit am luat tratatment cu Metotrexat . După alta perioada am aflat ca am si poliartrita reumatoidă alta lovitura , astm bronșic , HTA risc înalt si de 1 an endometrioza ovar stg care ma dus la operatie de curând . Am aproape 1 an in August de când am depus actele ptr adopție asteptam minunea născuta din inima !!! Eu m-am întrebat ani la rând de ce eu ? De ce atâta suferinta ? Dar într-un. Final am înțeles ca trebuie sa îmi accept bolile, ca oricum nu-s se mai poate decât ameliora !!! Nu as fi putut sa trec singura peste toate astea soțul meu care ma sprijinit mereu , sa casatorit cu mine deși știa ce probleme de sanatate am . Așa ca Draga mea Cristina nu esti singura in aceasta lupta . Luptam impreuna , suntem cele mai puternice femei din grup . Mulțumesc ca cineva sa gândit si la noi si a înființat acest grup minunat va iubesc chiar dacă nu va cunosc personal

Mistreanu Mistreanca Cristina spunea...

Multumesc Irina Constantin. In 2015 am mai incercat un pas spre adoptie... Dar eram deja din 2012 operata de endometrioza. Trecusem prin faza de asistat social 2 ani post operator ptr ca stau in chirie. Cat am fost in medical doi ani am tot sperat sa ma fac bine... dar cam de trei ani in coace tot despre o noua operatie necesara s- a tot discutat si pensionare dupa operatie. Dar eu din toti anii munciti am adunat doar vreo 6 ani pe cartea de munca si daca nu am 15 ani minim, nu ma pot pensiona. Sunt pusa iar in situatia sa primesc asistenta sociala. Practic, pentru adoptie , mi- au cerut sa am minim cinci ani de munca consecutivi, sa am cel putin o garsoniera si bani sa ma intretin plus sa am ce imparti cu un copil. Am vrut sa iau in ingrijire pe salar- asistent maternal.. dar m- au intrebat ce fac daca eu sunt in spital, cu cine ramane copilul, platesc bona sau il aduc in centrul de plasament? Au si ei dreptatea lor...

Irina Constantin spunea...

Of...da..inteleg acum. Imi pare rau...

Corina Chihaia spunea...

Mistreanu Mistreanca Cristina toate la timpul lor sa te faci tu mai bine după ai sa vezi ca Dumnezeu o sa ați dea o familie frumoasa si un copilas fi optimista , esti puternica

Adnana Cojocariu spunea...

Pffff....sincer nu știu să.ti răspund la întrebare ...nici nu știu dacă vrei să auzi un răspuns anume....pot sa.ti zic că eu am 37 de ani, diagnosticata cu adenomioza, ovare polichistice, uter fibromatos, mastoza fibrochistica.....sunt mama unei fetițe de 4,7 ani ....care are o boala genetica rara, neurodegenerativa, copiii cu boala asta...se nasc aparent sănătoși...pe la 3 ani incepe crizele de epilepsie și regresul...adică își pierd limbajul, mersul, văzul, nu mai pot manca singuri....li se pune un tub (gastrostoma) și pe la vâstră de 8-12 ani își pierd viața din cauza infecțiilor respiratorii...nu exista tratament...abia anul trecut a ieșit ceva experimental care le mai prelungește viața cu câțiva ani...așa se zice.....la fel că tine mă întreb și eu....de ce m.am mai născut dacă nu am de făcut nimic p pământ....am învățat bine...am fost un copil cuminte...un om bun...acum nu mai am job, am plecat din tara în speranța unei minuni....îmi văd copilul cum se degradează ....și mă întreb de ce s a permis să se nască dacă trebuie sa sufere atât...iar eu acum sunt pe cale de a nu mai putea avea vreodată copii....bine nici nu știu dacă mai sunt in stare psihic ...și nici fizic....nu vreau sa par dură și nici să fiu subiectiva...dar trebuie sa găsești resurse de a vedea viața frumoasă...uneori...nu știm de ce unele dintre noi...avem alte destine decât majoritatea....și decat sa aduci pe lume un copil care sa se chinuie ..mai bine deloc...iartă.ma dacă suna prea dur...dar eu as fi preferat așa...îți doresc multa sănătate!!!! Și puterea de a merge mai departe!!!

Humelnicu Simona spunea...

Doamna, va doresc multa putere si sa nu va pierdeti niciodata speranta ca va fi mai bine! Uneori am impresia ca speranta si credinta in Dumnezeu sunt cele mai de pret lucruri care ne raman atunci cand ne este greu! M-ati emotionat si v-as imbratisa cu toata forta mea daca as putea. Nu ma pricep la cuvinte de incurajare dar nici nu cred ca este cazul... va trimit un gand bun si ma voi ruga pentru dvs. Santatate va doresc din tot sufletul meu!

Corina Chihaia spunea...

Multă putere si sunteți o luptataore

Adnana Cojocariu spunea...

Vă mulțumesc pentru gândurile bune!!!! Și vă doresc multă sănătate și să nu vă lăsați niciodată prada depresiei ...speranța este tot ce mi.a mai rămas! O zi frumoasa!!!?

Corina Chihaia spunea...

Adnana Cojocariu mereu optimiști

Kamalina Iovu spunea...

Aceasta afectiune este cauzata de lipsa sentimentului de siguranta si de iubire suficienta care sa ofere o astfel de siguranta... progesteronul care este produs de suprarenale este cel care ofera protectie si implinire sufleteasca . El este cel care da sentimentul de cuib , de acasa. Multe dintre noi am dezvoltat aceasta afectiune in urma unor traume emotionale sau perioade masochiste de munca pe branci in care am uitat sa ne iubim si sa ne protejam cum ar trebui. Natura a venit cu aceasta afectiune care se manifesta ca infertilitate ca o forma de protectie a speciei si chiar a noastra. Nu suntem suficient de mature emotional pentru a procrea si a creste un copil toata viata fara sa ne facem si mai mult rau ....un copil cere de la noi resurse pe care noi inca nu le avem. Cum ar fi iubire de sine , bucurie de viata....Multe dintre noi ne dorim copilul ca o salvare de la golul interior pe care-l simtim...dar copilul ne face, atunci cand il obtinem printr-o modalitate sau alta, sa uitam de noi si mai mult. De aceea , pentru cele care nu mai au capacitatea de a face copii...exista o recomandare a naturii de a se ocupa de copilul interior . Acela are nevoie de protectie si sustinere. Aceasta afectiune vine in general cu o forma de depresie inconstienta care trebuie tratata... cu cat ne vom iubi si respecta mai mult cu atat vom avea acest sentiment ca viata merita traita , ca este o aventura , ca ne simtim in siguranta in viata noastra si cu atat mai repede valorile progesteronului vor creste la valorile normale... Sunt multe de facut sa stii , doar trebuie sa te detasezi de mentalitatea clasica cum a asta e misiunea femeii....sa procreeze....misiunea femeii este sa creeze...orice si pe oricare alt nivel in afara de cel biologic , sa se re-creeze continuu pe baze noi ...si sa se recreeze la modul de ..relaxare..

Adnana Cojocariu spunea...

Kamalina Iovu nu pot nici sa confirm și nici sa contest argumentația dumneavoastră...dar când vezi unele femei care fac cate 5-6 copii....sau care "s.au distrat " toată viața și sunt mame eroine și fac copii fără probleme..și sănătoși...și unii sunt abandonați...stai sa t întrebi tu unde ai greșit...alea nu mai au progesteron...alea nu mai sunt dereglare pe interior...nu mai au depresii...cert este că unele lucruri se întâmplă și nu.ti da nimeni niciodată vreo explicație!!!!

Kamalina Iovu spunea...

Adnana Cojocariu , acele femei au o alta structura interioara...femeile care" se distreaza" se iubesc pe sine... si se iubesc atat de mult incat mai si abandoneaza cate un copil cand considera ca le depaseste. In cazul endometriozei este un gol afectiv atat de mare incat in general iti traiesti viata cu frica...Infertilitatea repet este o masura de protectie a naturii, pentru ca femeile care nu se iubesc suficient sa nu procreeze mai departe exemplare cu probleme.

Adnana Cojocariu spunea...

Kamalina Iovu eeeee....acum dacă am sta și am lasă în seama naturii multa lume nu ar trebui sa procreezi....cred că este puțin dusa spre extrem aceasta explicație....dar fiecare este liber să creadă în ce vrea....

Gina Pirvulescu spunea...

O imbratisare si multa putere!

Matache Ana Corina spunea...

Adnana Cojocariu multa putere si sa dea Dumnezeu sa fie totul bine

Adnana Cojocariu spunea...

Matache Ana Corina mulțumim mult!!! La fel va doresc!!!

Andreea Tale spunea...

Fii puternica in continuare si gandeste-te ca ai trecut prin atatea si esti in picioare! Iubeste-te pe tine! Asta e menirea ta! Si fa orice ai chef, pentru ca poti si pentru ca ai timp! Ti s-a dat putere si timp Gandeste-te cate poti sa faci cu ele!

Solcan-Dragoi Madalina Stefania spunea...

Draga mea, daca o femeie are ca singur scop sa faca copii, inseamna ca traieste degeaba! Tu esti o persoana puternica, Dumnezeu te-a intarit in credinta iar smerenia ta te va mantui. Te pup

Georgiana Popa spunea...

Si asa e, cu boala asta daca reusim sa facem un copil, nu il putem concepe natural, sa nu iasa cu probleme. Asa ca, gandeste-te, decat sa dai viata si sa nu fie bine, mai binr concentreaza-te pe viata ta proprie si fa-o sa fie frumoasa. Copiii de la centru chiar te apreciaza.

Georgiana Popa spunea...

Si noi, incercam pana nu mai exista variante. Dar daca la un moment dat nu vor mai fi variante, nu inseamna ca noi nu ne mai traim viata frumos, inseamna ca am incercat si nu a mers. Asta e. Gasim bucuria de a trai in celelalte lucruri care ne fac fericiti.

Ileana IP spunea...

Cred ca in primul rand trebuie sa ai grija de tine si sa gasesti o modalitate de a te descurca singura. Cu medici de la stat--poti cauta pana gasesti unii pregatiti si umani, cu asistenta sociala, poate cu un job flexibil--stiu, asta e greu, pt ca la noi flexibilitatea e prost inteleasa de multi angajatori... O solutie ar fi sa deschidem o discutie separata pe tema asta pe grup--cum putem avea un serviciu/castiga bani si daca nu putem lucra cu norma intreaga sau ceva care sa nu ne solicite fizic prea tare. Cred ca s-ar strange idei pretioase.

Ileana IP spunea...

Ideea cu gasitul barbatului care sa intretina femeia mie mi se pare una gresita, desi inca sunt f. multe femei care mizeaza pe ea. In conceptia mea, in momentul in care barbatul devine principalul sau chiar unicul intretinator de familie pe termen lung, femeia si-a pierdut libertatea, identitatea si demnitatea.

Ileana IP spunea...

Despre familie si copii comentez in episodul urmator, daca voi mai avea ocazia ;) . Adica sper sa nu se stearga topicul...

Krisztina Chis spunea...

În aceeaşi barcă sunt şi eu, dar la polul opus...eu am un soț, un copil. Dar de ce mi i-a dat Dumnezeu? Să le stau în cale? Să le fiu povară? Eu zăceam în pat, ruptă de durere şi oboseală, el avea vreo 4 ani, făcuse bronşită şi avea febră de câteva zile/nopți. Trebuia hrănit (asta presupune gătit), înțeles, alintat. Au fost cazuri când n-am avut de ales şi l-am trimis să-şi ia singur din bucătărie orice... pâine măcar. Mă simt odios spunându-vă aceste lucruri. Din păcate, am sute de astfel de exemple 'aşa nu' pe care încerc să le ascund, chiar şi de mine...însă, cu siguranță, comportamentul meu va avea consecințe pe termen lung, în cazul lui. Sunt zile în care, din cauza stării mele, anulăm ieşiri, excursii. Foarte rar am energie să mă joc cu el. Si mă enervez mult prea repede, îl cert total aiurea. Or fi având toate astea un scop, eu ştiu... O carte m-a întărit, v-o recomand: 'Omul în căutarea sensului vieții' V. E. Frankl

Krisztina Chis spunea...

Ce meserie şi ce experiențe de viață a avut autorul...

Mirela Ene spunea...

Raspunsurile vin atunci cand nu mai astepti nimic !...niciodata sa nu spui...niciodata !....Asa.s minunile

Tănasie Daniela Mihaela spunea...

Buna fetelor si eu ma confrunt cu aceasta boala, endometrioza, si imi este groaza eu am dureri mari usturoi scurgeri imi puteti da mai multe detalii ce e de facut mai departe as dori si eu niste sfaturi de la voi Multumesc

Camelia Serban spunea...

Ce vrei sa afli? În primul rând iti trebuie diagnostic. Dacă sunt medici care cunosc boala unde locuiești mergi la un control ginecologic. La consult medicul iti va spune ce trebuie facut. În funcție de medic si stadiul bolii ti se poate da medicamente sau operatie. Sunt fete care reusesc sa tina simptomele sub control cu dieta.

Camelia Serban spunea...

De ce se specifica ablatia, fulguratia si ce mai e scris ca metode de tratament cand nu sunt metode efective de tratament? Potrivit studiilor efectuate cat si a medicilor cunoscuti in domeniu doar excizia agresiva este cea mai bună metodă de tratament. Medicamentele hormonale nu fac decât să amelioreze simptomele in cazuri fericite. Iar efectele secundare sunt multe din pacate, si Cristina este exemplu. Arderea implanturilor/ celulelor sau cum se numesc nu este metoda eficace de tratament chirurgical.

Roxana Muntean spunea...

Buna! Toate metodele specificate sunt metode chirurgicale care sunt descrise in ghidurile de buna practica drept optiuni pe care chirurgul le poate alege in timpul interventiei. Este necesar ca un ghid despre managementul endometriozei sa le descrie si pe acelea. Ghidul nu ofera indicatii specialistilor cu privire la ce metode terapeutice sa aleaga (cu toate ca informatia medicala din el a fost supervizata de catre specialisti in endometrioza si nu numai) ci prezinta principalele metode aflate la indemana chirurgului.

Alexandra Filip Catana spunea...

Este important să cunoaștem toate alternativele pe care le avem fie și în cazul unei cure chirurgicale: ablație, fulgurație, excizie, robot, etc. De ce este important? Că atunci când un medic ne vorbește despre una dintre metode sa fim informate, să îl întrebam de ce prefera respectiva metoda, ce alternative sunt, efecte, etc. Trebuie să fim informate în legătură cu toate aspectele. Dacă aceste metode nu sunt eficiente, nu înseamnă că nu sunt inca folosite pe scară largă de către medici.

Ana Maria Spafiu spunea...

Da, tot cardio este si problema mea. Am dureri in zona sub-abdominala, chiar daca nu de fiecare data, dar suficient cat sa ma sperie, mai ales ca sunt destul de ciudate. Trebuie sa ma opresc si sa continui cu alt tip de exercitii. Cat am luat Visanne nu am avut probleme, dar l-am oprit .

Raluca Pop spunea...

Dupa cum spuneam, eu fac mai mult body building (la fiecare antrenament alegem 1 sau 2 grupe de muschi pe care le lucram). Fac sport de 1, 5 ani deja si organismul meu reactioneaza foarte bine. Plus ca ma ajuta si la psihic

Liana Pascariu spunea...

Într-adevăr si la mine in unele zile de sport mai intens se accentuează durerile, dar fiecare trebuie să își găsească o formulă care functioneaza. Pentru mine cel mai bine merg aerobicul si spinningul. Dacă le fac constant, nu se mai pune problema de febra musculara, asta vine doar după pauze mai mari.

Mihaela Carp spunea...

Buna seara .Îmi dau seama , abea acum, că nu am tratat această boală cu seriozitate...motivul: ginecologul meu a zis " aaa doamna mihaela aveți endometrioză, posibil din această cauză sa fi avut nenumăratele dvs.probleme...; va recomand 3 luni de anticoncepționale, posibil să treaca....prin urmare am luat yasmin 1 lună(21 zile) ,timp în care mi au fost descoperiți si niște nodului la sâni; mi s a spus că nu mai pot să iau anticoncepționalelor si trebuie sa iau visanne 2 luni .

Mihaela Carp spunea...

Acum am o groază de întrebări dar va rog să mă ajutați doar cu răspunsul la 2 -3: Să mai mai cer părerea unui alt medic ? 2. Să iau aceste pastile sau nu ?
Mulțumesc anticipat ptr tot .

Camelia Serban spunea...

Din păcate nu ești prima care nimereste un medic cu putine cunoștințe in endometrioza. Potrivit asociației americane a medicilor ginecologi nu exista suficiente date care sa ateste ca anticoncepționale/ tratamentele hormonale stagnează boala, pot doar reduce unele simptome. Caută pe group Visanne si vezi ce spun fetele despre.

Mihaela Carp spunea...

143. Mihaela Carp Mulțumesc frumos ptr răspuns

Roxana Muntean spunea...

Buna, eu crd ca ar trebui sa mai ceri parerea unui alt medic, nu stiu ce sa zic
Despre pastile, eu yasmin nu am luat pana acum.

Maria Visegan spunea...

Daca au mutatiile de trombofilie (peste jumate din noi avem) anticonceptionalele sunt contraindicate+anticonceptionalele nu ajuta a endo (poate doar cele pe baza de progesteron); eu am luat logest si mi-au crescut chisturile

Andra Andr spunea...

Mie mi a prescris yasmin pe perioada nedeterminata un medic care este in echipa extinsa a dr simedrea pe principiul ca nu se stie daca endometrioza e creata de un decalaj intre nivelul de estrogen si progesteron

Mihaela Carp spunea...

Ideea este că nu am făcut alte analize ..diagnosticul a fost pus în baza unei ecografii si in urma istoricului meu medical....
Mă gândesc că există anumite analize ce pot sa mi confirme sau să-mi infirme acest diagnostic..

Maria Visegan spunea...

Din pacate un diagnostic de endo 100% exact e dat doar de biopsie..Vezi tu cum te simti de AC..si daca nu merg bine mai intrebi si alti medici

Daniela Sepacher spunea...

și eu am pățit la fel iar acum am dureri mari! Iar noul medic mi a zis că sunt niște chisturi care se sparg și altele care se fac ce trebuie să fac încotro să merg!!

Mihaela Carp spunea...

Da, va cred.. momentan cea mai buna "pastilă" este gândirea pozitivă și informarea ...cel puțin din punctul meu de vedere .. multă sănătate!

Camelia Serban spunea...

Paradoxal un caz fericit de endometrioza, prietena mea avut un bloc de aderente in pelvis si nu tumoara cancerigena in zona respectiva.

Camelia Serban spunea...

Asocierea dintre endometrioza si patologia oncologica ingreuneaza interventia chirurgicala, crescand riscul de incidente intraoperatorii si complicatii postoperatorii. Un alt aspect important de retinut ar fi faptul ca examenul RMN cu substanta de contrast nu poate evidentia leziunile endometriozice profunde, asa cum se intampla in cazul unui RMN cu protocol ENDO.

Izabella Demeter spunea...

Interesant ca un chist endometriozic de 8 cm de pe ovarul drept s-a dovedit la examenul histo, a fi doar un chist seros, corp albicani. Deci de multe ori un chist funcțional crescut mai mult decât normal se poate confunda destul de ușor....

Raluca Pop spunea...

Dupa cum spuneam, eu fac mai mult body building (la fiecare antrenament alegem 1 sau 2 grupe de muschi pe care le lucram). Fac sport de 1, 5 ani deja si organismul meu reactioneaza foarte bine. Plus ca ma ajuta si la psihic

Liana Pascariu spunea...

Într-adevăr si la mine in unele zile de sport mai intens se accentuează durerile, dar fiecare trebuie să își găsească o formulă care functioneaza. Pentru mine cel mai bine merg aerobicul si spinningul. Dacă le fac constant, nu se mai pune problema de febra musculara, asta vine doar după pauze mai mari.

Mihaela Carp spunea...

Buna seara .Îmi dau seama , abea acum, că nu am tratat această boală cu seriozitate...motivul: ginecologul meu a zis " aaa doamna mihaela aveți endometrioză, posibil din această cauză sa fi avut nenumăratele dvs.probleme...; va recomand 3 luni de anticoncepționale, posibil să treaca....prin urmare am luat yasmin 1 lună(21 zile) ,timp în care mi au fost descoperiți si niște nodului la sâni; mi s a spus că nu mai pot să iau anticoncepționalelor si trebuie sa iau visanne 2 luni .

Mihaela Carp spunea...

Acum am o groază de întrebări dar va rog să mă ajutați doar cu răspunsul la 2 -3: Să mai mai cer părerea unui alt medic ? 2. Să iau aceste pastile sau nu ?
Mulțumesc anticipat ptr tot .

Camelia Serban spunea...

Din păcate nu ești prima care nimereste un medic cu putine cunoștințe in endometrioza. Potrivit asociației americane a medicilor ginecologi nu exista suficiente date care sa ateste ca anticoncepționale/ tratamentele hormonale stagnează boala, pot doar reduce unele simptome. Caută pe group Visanne si vezi ce spun fetele despre.

Mihaela Carp spunea...

Mulțumesc frumos ptr răspuns

Alexandra Citea spunea...

Buna fetelor,pt cele care luati seasonique,ati avut spotting sau alte reacții adverse?Si daca da,cum le-ați tratat?Eu azi le-am inceput dar cand am citit prospectul m a luat putin teama,va multumesc anticipat.

Danutza Cristina Besliu spunea...

Depinde de tine! Eu una ma simt f bine si nici nu am luat in greutate! Succes! P.s. nu mai citi prea multe :))

Sad Angel spunea...

eu iau de o luna si o saptamana.nu am avut spotting.in schimb am multe cosuri pe fata, mult sebum, dureri zilmice de burta ca de memstruatie, arsuri la stomac.

Monica Horga spunea...

Buna Alexandra, eu iau Seasonique de mai bine de 3 saptamani iar in tot timpul acesta am avut spotting: la inceput mai rar si discret, aparea o data la cateva zile dar acum de vreo saptamana il am zilnic si mai abundent. Din cate am citit, e ceva ce se poate intampla, mai ales in primele 2-3 luni de administrare. Nu am luat altceva pe langa anticonceptionale decat 4Femina, niste suplimente care diminueaza efectele secundare ale anticonceptionalelor. Nu am o dieta foarte stricta, dar incerc sa nu consum zahar aproape deloc si sa evit gluten/lactate. De cand am inceput sa iau Seasonique, fac mai multa miscare. Si eu am asteptat cateva zile inainte sa imi fac curaj sa incep tratamentul, tocmai din cauza a ceea ce rezulta din prospect ca posibile efecte secundare. Alte efecte majore nu am observat inca, poate o usoara crestere a caderii parului.

Adelina Adelina spunea...

Buna fetelor! Acum o luna m-am operat de endometrioză, chisturi si nodul recto-vaginal!
Luna asta ma confrunt cu dureri de ovar drept si sangerare! In data de 13 trebuia sa imi vina menstra, a intarziat 3 zile(in astea 3 zile a curs roz si maroniu), in a 4-a zi am inceput sa am dureri mari de burta dimineata si la ora 17 a inceput menstra puternic! Azi in data de 21 inca nu s-a oprit sangerarea! Intrebarea mea acum este, a mai patit cineva asa ceva?
Vă mulțumesc pentru raspunsuri!

Dana Daniela spunea...

Exact așa a fost și la mine

Adelina Adelina spunea...

Si ce ai facut pentru a trece?

Dana Daniela spunea...

Iau injecție Dhipreline la 28 zile....trebuie să merg marți la Cluj la control

Dana Daniela spunea...

Abia aștept să întreb medicul dacă e ok să fie așa

Carmen Camy spunea...

Buna! Cate am citit si tot nu inteleg care sunt simptomele endometriozei ,dureri la cm sau tot timpul ,va rog sa ma lamuriti si pe mine .Multumesc

Alexandra Rosca spunea...

Eu nu am nici un fel de simptom, nu am dureri, am ciclu regulat, nu ma tine mult. Am aflat de aceasta afectiune in urma unei ecografii transvaginale. Deci se poate si fara simptome

Ileana IP spunea...

484. Ileana IP Pai depinde. Unele avem dureri la CM, altele tot timpul, altele deloc. Dar cam durerea e semnul de intrebare si motivul pentru care te duci la medic. Abdomenul umflat, oboseala, menstra abundenta sunt alte simptome posibile.

Georgiana Popa spunea...

Daca se asociaza cu ceva fibroame, chisturi sau mioame, doare cam tot timpul, ai constipatie severa si in cazul unei sarcini ajungi sigur la avort spontan. Trebuie mers la medic si nu trebuie acceptata orice parere.

Ileana IP spunea...

nu e nimic sigur. Sunt fete cu sarcini duse la termen pe grup, cu tot cu endometrioza si chisturi.

Mihaela Simona spunea...

Eu sunt operata a doua oara la interval de 1 an,de chisturi endometriozice dar cred ca sufar de mai multi ani de aceasta boala insa simptomatologia dureroasa ia trimis pe o cale gresita pe unii doctori diagnosticandu-ma cu ocluzie intestinala.....insa pot spune ca pe langa durerile insuportabile aveam si pusee de tuse seaca in special noaptea, ajungand pana la senzatie de sufocare insa nu au fost niciodata asociate de catre doctori acestei boli desi dupa operatii scapam de ele.....deci atentie maxima caci pot fii multe simptome

Mihaela Manea spunea...

Depinde de la persoana la persoana. Eu nu am avut niciun simptom pana nu mai puteam merge de durere intr-o luna și am fost operata de urgentă.

Mihaela Simona spunea...

Exact acesta este si scopul acestor discutii, sa spunem fiecare prin ce am trecut pentru a se identifica mai bine aceasta boala "ascunsa"

Masgras Veronica spunea...

Din cate am inteles, simptomele difera de la un caz la altul. E o boala ciudata si parsiva, te poti astepta la orice. Citisem un articol in care se spunea clar ca pot fi femei cu dureri foarte mari dar cu grad 1 de endo, si femei cu dureri de intensitate medie sau deloc dar cu endo gr 4. Si eu am dureri abdominale difuze, ciudate chiar, de ani de zile, continuu, doar noaptea scad in intensitate. Si bineinteles modificari ale menstruatiei in ceea ce priveste cantitatea si simptomatologia. Pana si simptomele la menstruatie in endo nu sunt mereu la fel.

Luminita Lumy spunea...

Eu am gradul 1 si am niste dureri insuportabile si iau anticonceptionale de 2 ani si am reusit sa o tin in loc...dar durerea e de neimaginat...este o boala ciudata nu se manifesta la toate la fel

Masgras Veronica spunea...

Tocmai de aceea este foarte greu de diagnosticat...Doar o laparoscopie exploratorie iti poate pune un diagnostic de certitudine. Si chiar si asa, din cate stiu, la laparoscopie nu este vizualizata cavitatea uterina, in caz ca ar fi focare endo si acolo, pt asta e nevoie de alt tip de investigatie.

Alina Ciocirlan spunea...

493. Alina Ciocirlan RMN-ul cu protocol de endometrioza iti poate spune clar. Laparoscopia se foloseste doar daca diagnosticul se confirma la RMN/echo, dupa caz, si trebuie sa se intervina chirurgical pentru a trata. In niciun caz nu se mai face in 2018 laparoscopia exploratorie.

Ileana IP spunea...

Alina Ciocirlan pe grupurile din afara fix pe dos se discuta. Ca nu poate exista diagnostic clar fara laparoscopie.

Alina Ciocirlan spunea...

Ileana IP, fiecare face cum crede. Eu una nu as apela la o operatie pentru a fi diagnosticata atata vreme cat exista un RMN special pentru asta.

Ileana IP spunea...

Alina Ciocirlan nici eu nu as face o operatie doar pt un diagnostic. Insa inainte de operatie exista o suspiciune de boala-- pusa pe baza consultului, ecografiei, RMN-ului de care zici, exista niste manifestari care atunci cand devin deranjante si afecteaza calitatea vietii , cer o operatie. Insa inainte de operatie, diagnosticul ala e prezumptiv, nu sigur.

Alina Ciocirlan spunea...

Ileana IP, deci ce am afirmat eu initial este corect! Diagnosticul se pune prin echo, RMN etc. Tratarea prin laparoscopie.

Masgras Veronica spunea...

Sunt fete carora nu le-a iesit totul la RMN-ul cu protocol, si de aici am inteles ca nu e 100% sigur

Alina Ciocirlan spunea...

Masgras Veronica, asta e alta poveste. Dar laparoscopia nu se face in scop explorator. Cand se intervine prin laparoscopie, exista deja suspiciuni, diagnostic pus pe alte cai. Ca prin laparo se descopera un grad 3 si nu 2 cum se banuia inainte de operatie, da, se intampla.

Masgras Veronica spunea...

E complicata boala, si complicat e si de pus un diagnostic corect.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1201 – 1400 din 1437   Mai noi› Cele mai noi»